Megkezdődött a csődeljárási ügy a Celsius kriptohitelező platform esetében

A bajba jutott kriptopénz hitelező platform, a Celsius Network egy New York-i bíróságnak benyújtott csődvédelemről szóló beadványában közölte, hogy a letétben tartott pénzeszközök mintegy 22%-át visszafizeti 58 300 ügyfélnek, akiknek a platformon tartott eszközeinek az értéke körülbelül 48 millió dollár.

Ez a fejlemény egy szeptember 1-jei meghallgatás során került elő. Ennek során egy olyan indítványról tárgyaltak, amely a Celsius Network adósok számára engedélyt kért arra, hogy újra elérhetővé tegyék a pénzfelvételt azon ügyfelek számára, akiknek a vagyonát letétben tartják.

“Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy visszatérünk a bíróság elé. Ekkor az összes letétben tartott pénzeszköz felszabadítását kérjük, ami a követelés tárgyát képezheti. Csak még nem tartunk ott.” – mondta Ross Kwasteniet, a Kirkland and Ellis jogi iroda egyik partnere, aki a Celsiust képviseli a bíróság előtt.

celsius csődvédelem

4,3 milliárd dollár adósság

A Celsius ügyvédei szerint a letétben tartott összeg körülbelül 200-215 millió dollárt ér. Részletezték azokat a lépéseket is, amelyeket a vállalat a jelenleg birtokában lévő eszközök védelmében vizsgál. Ezek közé tartozik az új hitelek, coin swap-ek és átutalások leállítása, valamint a staking programok felfüggesztése.

A csődbejelentésből kiderült, hogy a Celsius körülbelül 4,3 milliárd dollárral tartozik a felhasználóinak. Így sokan most azon tűnődnek, hogy vajon a cég további likviditást fog-e szerezni a fennmaradó összegek kifizetéséhez, miközben megpróbál átszerveződni és a csődeljáráson keresztülmenni.

“Elemzésünket követően az Adósok jelentős kriptopénz eszközöket azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy nem tartoznak a vagyonukhoz. Ezekkel kapcsolatban az Adósok úgy vélik, hogy az alkalmazandó jog alapján nem rendelkeznek semmilyen valós kereseti okkal.” – áll a csődeljárásról szóló benyújtott jelentésben.

A Celsius beperelte a volt menedzsert az “ellopott” pénzeszközök visszaszerzése érdekében

Egy kapcsolódó fejlemény, hogy a Celsius pert indított volt befektetési menedzsere és cége, Jason Stone és a KeyFi Inc. ellen. A Celsius a több millió dolláros vagyon visszaszolgáltatását és a cég tulajdonának visszaadását követeli. További lépésként a Celsius a nem biztosított hitelezőket is bevonja a finanszírozási lehetőségek feltárása érdekében.

A csődeljárás jelentése szerint a céget 3 milliárd dollárra értékelték, miután 2022-ben több finanszírozási körben 690 millió dollárt gyűjtött össze.