Megőrültek az emberek Kínában az elnök újabb embertelen döntése miatt

Szó szerint megőrültek Kínában az emberek, miután már több mint két éve tartanak az ország drákói szigort megtestesítő, COVID-ellenes korlátozásai. Sajnálatos módon a KKP erőfeszítései nem tudták megfékezni a napi koronavírus esetszámok növekedését, így a folyamatos korlátozások miatt az emberek kénytelenek a gyárak padlóin aludni, hogy továbbra is megkapják fizetésüket.

A gazdasági káosztól való félelem közepette Hszi Csin-ping nemrégiben arra utasította a helyi hatóságokat, hogy az „egészséges középút” megtalálása érdekében térjenek át a COVID-korlátozások másfelől való megközelítésére. A kínai elnök elviekben „egyensúlyt kíván teremteni” a KKP prioritása és a polgárok életének védelme között az állam gazdasági növekedésének feláldozása nélkül. Meg kell mondani, elég érdekes úton kívánja megvalósítani álmait, hiszen arra kényszeríti a kínai üzemeket, hogy gyáraikat elszigetelt „buborékokká” alakítsák át, melyek a kormány által elrendelt korlátozások alatt is hetekig képesek működni. Mindez pedig annyit takar, hogy a dolgozókat arra kötelezik, hogy megbetegedés esetén otthonaik helyett a munkahelyükön töltsék le a karantént, hogy a gyártósorok tovább működhessenek. A szóban forgó „gyakorlat” elviekben a déli Guangdong tartományban már meg is kezdődött, és az állam már gőzerővel azon van, hogy Kína kivétel nélkül összes üzeme hasonlóan cselekedjen.

„Elképesztően elkötelezettek voltak”

A Bosch Unipoint, a világ egyik legnagyobb autóalkatrész gyártója elviekben azért tudta fenntartani a termelését, mivel mintegy 200 dolgozója akarva-akaratlanul beleegyezett, hogy a helyszínen lévő kollégiumokban lakjon az állam által elrendelt egyhetes zárlat alatt.

„Elképesztően elkötelezettek voltak annak érdekében, hogy segítsenek az üzemnek túlélni ezt a hetet” – állítja Marco Morea, a vállalat vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a gyár így képes volt együttműködni beszállítóival, hogy még a korlátozások előtt felpakoljon a létfontosságú készletekből.

A Bosch Unipoint most a többi városban található üzemeiben is hasonló erőfeszítésekre készül, hogy megbirkózzon az esetleges jövőbeli zárlatokkal. Morea elmondta, hogy a vállalat már „megkezdte a nyersanyagok beszerzését és a személyzet elszállásolásának megszervezését”, hogy akár négy hétig is kihúzzák a „zéró-COVID” néven emlegetett stratégia újabb beköszöntésével.

De nem minden ennyire fekete-fehér, ahogyan azt a fentiekben olvashattuk. A kínai gyárakban ugyanis sokszor embertelen módon bánnak a munkásokkal, és míg a szerencsésebbeknek jutott némi matrac, addig néhány dolgozó kénytelen volt a gyár padlóján aludni, hogy biztosan be tudjon menni dolgozni, és így továbbra is megkapja fizetését.

Egy helyi női munkás, aki szintén a gyárban való tartózkodást „választotta”, elmondta, hogy sátor helyett, mintegy hat napig a gyár padlóján volt kénytelen helyet találni:

Mindannyian az üzemben aludtunk, matracul szolgáló kartonpapíron” – emlékezett vissza.

Ami azt illeti, a kínai elnök ezen alternatívája a Goldman elemzői csoportja szerint az éves GDP-növekedés egy teljes százalékponttal való visszaesését eredményezheti.