Megosztaná kereskedési titkait a Goldman Sachs

  • 28
  •  
  •  
  •  

Az amerikai Goldman Sachs Group befektetési bank tegnap jelentette be, hogy nyílt forrásúvá tenné értékpapír kereskedési és kockázatkezelési szoftverét annak érdekében, hogy a közösség erejével találjon számára új alkalmazási területeket. Mellette így kívánja megnyerni a technológiára erősen hagyatkozó traderek hűségét is, jelentette a The Wall Street Journal.

Open source & skim it

A forrás szerint a befektetési bank a GitHub megosztás mellett 100 000 dollár (~27 M Ft) éves finanszírozást is biztosítana a kódjai iránt érdeklődő és arra építkezni kívánó fejlesztőknek. A tervek szerint elsősorban az értékpapír árazásért és a piaci kockázatelemzésért felelő kódokat tenné open source-á.

A csavar a Goldman gáláns felajánlásában, hogy ugyan a fejlesztők szabadon kísérletezhetnek a kódsoraival a GitHubon, de az alkotásaik utáni szellemi tulajdonjog továbbra is a Goldmant illeti.

“A Goldman Sachs megosztja néhány védjegyes titkát és egykor féltékenyen őrzött technológiáját,” áll a cikkben.

A Goldman Sachs nem az első, aki a közösség bölcsességében és innovációs hajlamában keresi a turbót. A Szilícium-völgy techcégei, mint a Google és a Facebook egyaránt előszeretettel teszik nyílt forrásúvá kódjaikat, hogy azt a közösség gondolja tovább.

2008-as pénzügyi válság előtt a Goldman Sachs kereskedési motorján, a SecDB-n edződött a világ kereskedői krémje és váltak a Wall Street legdörzsöltebb fináncaivá. Segítségükkel és a szoftverrel a Goldmannak nagyobb veszteségek nélkül sikerült átvészelnie a pénzügyi krízist.

Marquee a GitHubon

Ám mivel a válság után az USA-ban betiltották a magántulajdonú kereskedési rendszereket, a Goldman Sachs kénytelen volt átmárkázni a SecDB-t egy webes alkalmazássá a Marquee-vá. Az applikációnak mára több mint 13 000 felhasználója van, többségében a bank dolgozói és ügyfelei használják.

Miután a Marquee felkerül a GitHubra, a felhasználók direkt hozzáféréssel fognak rendelkezni adatfolyamához és árazási motorjához.

Lépés beleillik a Goldman decentralizáció terén tett kalandozásainak sorába, mivel köztudottan a blokklánc technológia alkalmazások és kriptovaluták túlnyomó többsége – köztük a Bitcoin is – nyílt forrású.

(Forrás: WSJ)

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!


  • 28
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.