Megtalálták a bitcoin viking elődjét a Man-szigeten

A Man-sziget egy, az Ír-tengeren fekvő sziget, a Brit-szigetek földrajzi középpontja. Itt az őslakók a kelták voltak, amíg a 9. században nem hódították meg norvég vikingek a területet. A 14. században került angol fennhatóság alá. Kutatás bizonyítják, hogy már i.e. 6500-ban is éltek itt emberek. Értelemszerűen azonban a legtöbb emlék a vikingektől maradt itt, hiszen azért jó pár száz éven át uralták a területet. Most egy Man-szigeten található kulturális ügynökség bejelentette, hogy egy amatőr kincsvadász viking ezüstöket talált a szigeten. Egy amerikai kutató, bizonyos Dr. Kristin Bornholdt-Collins ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezek az ezüst érmék hasonlítottak napjaink kriptovalutáihoz.

A Man-szigeten talált viking ezüst a bitcoin őse?

A kincsvadász felfedezésében 87 ezüstérme mellett 13 ezüst gyűrű és további érmék és egyéb tárgyak voltak még. Ez már a harmadik komoly műkincs, amit a Man-szigeten fedeztek fel az elmúlt hat hónapban. Az érintett kincsvadásznak pedig már ez volt a negyedik komoly eredménye három év alatt. A most megtalált érmék valószínűleg a Selyemszakáll névre hallgató viking vezér idejében kerülhettek a föld alá a Man-szigeten. Ezüsttartalma az érméknek közel 90%-os. A szakértők úgy vélik, hogy a tulajdonosok ásták el itt és azt tervezték, hogy majd később visszajönnek érte. A fentebb említett kutató úgy véli, hogy megtakarításként tekintettek rá a vikingek, így a kriptovaluták 1000 éves verziójának tekinthetőek.

És Bornholdt-Collins azt is gondolja, hogy az elmúlt években talált hasonló kincsek ugyanezt a célt szolgálják, tehát egyfajta viking értelmezésben a Man-sziget egy kriptotárcának tekinthető. És az érmék minőségét figyelembe véve, nagy valószínűséggel pontosan kimért mennyiségű nemesfémet tartalmaztak. Az ezüst értékéről és megtakarítási eszközként való használatáról itt írtunk korábban. A viking ezüstérmék tehát határok és politikai hovatartozás nélkül voltak használhatóak a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. Plusz ugye ennek okán teljesen decentralizált is volt a használata. Az amerikai kutató szerint tehát ezek az ezüstérmék a bitcoin első elődjei, hiszen egész Észak-Európában elterjedt volt a használatuk több évszázadon keresztül és nem csak a vikingek használták őket. Az érméket a gondos tisztogatás és vizsgálatok után a Man-szigeten lévő egyik múzeumban állítják majd ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük