Bitcoint akarnak a Capcom elleni támadás hackerei

Ha valaki legalább egy kicsit is érdeklődik a számítógépes vagy éppen konzolos játékok iránt, az biztosan ismeri a Capcom nevét. A már 1979 óta létező japán játékfejlesztő nevéhez rengeteg klasszikus játék kötődik, a legismertebbek talán a Resident Evil és a Street Fighter. Most azonban nem szórakoztató témában kell megemlítenünk a cég nevét. Egy japán, kriptovalutákkal foglalkozó portál jelentette először, hogy november elején egy zsarolóprogramos (ransomware) támadásnak esett áldozatul a CapCom. Azért, hogy a megszerzett titkos és szenzitív információkat ne tegyék közzé, a zsarolók 11 millió dollárnyi bitcoint követeltek. A Capcom elleni támadás sajnos nem példátlan az elmúlt időszakban.

A Capcom elleni támadás részletei

Maga a Capcom egyébként tett közzé valamit egy támadásról még november negyedikén, de ez nem szolgált ennyi részlettel. Abban a közleményben csak az állt, hogy november másodikán “bizonyos rendszereket”, köztük fájl- és e-mailszervereket támadtak meg a cégnél, de semmiféle jel nem utalt adatok lopására vagy elvesztésére. Jelenleg zajlik a rendőrségi nyomozás az ügyben. Mindenesetre az kijelenthető ennek a támadásnak a kapcsán is, hogy nem annyira vet jó fényt a kriptovaluták világára, hogy egyre gyakrabban bitcoin (vagy más kriptó) a követelés tárgya ilyen ügyekben. Legalábbis egyes, a kriptók kockázatosságát hangsúlyozó szakértők, újságírók ezt sűrűn fel szokták hozni ellenérvként.

Karakterek a Capcomnál
Forrás: youtube.com

Az elmúlt időszak legismertebb, bitcoinra hajtó támadásai az új-zélandi értéktőzsde ellen végrehajtott akció vagy néhány népszerű Twitter-felhasználói fiók feltörése voltak. De bármerre is nézünk, bármit is írunk be a keresőbe, rengeteg ilyen akcióról vannak hírek. Támadtak meg októberben japán kormányzati intézményeket és osztrák állami cégeket is és a támadók minden esetben bitcoint követeltek. És ha lehet ilyet írni, akkor most az egész japán sajtó lehozta már ezt a hírt, a Nikkei Japan mellett például a Hodo Station vagy éppen az Asahi Shimbun is készített riportot a témában.

A fentiekhez képest még az vált ismertté más források által, hogy a Capcom elleni támadás mögött a RAGNAR LOCKER nevet viselő csapat áll és 1 terabyte adatot szereztek meg a cégtől. A cég bizonyos tevékenységeit fel is kellett függeszteni, felhasználók egy csoportja nem léphet be a számítógépére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük