Az USA történetének legnagyobb hackertámadását szenvedte el 400 kórház

Az Egyesült Államok történelmében a legnagyobb, kórházakat sújtó kibertámadás történt a hétvégén. A hackerek az Universal Health Services számítógépes rendszereit bénították meg, melyhez összesen 400 kórház tartozik. A rendszer bizonyos helyeken részben, máshol teljesen leállt, így voltak kórházak, ahol az orvosok kénytelenek voltak ismét papíron vezetni a betegek adatait.

Az Universal Health Services nem válaszolt az újságok megkeresésére a támadással összefüggésben, de egy nyilatkozatot tett közzé a weboldalán, melyben megerősítette azt, hogy a vállalat teljes hálózata offline egy biztonsági probléma miatt. Egy magát felfedni nem kívánó személy, aki egyébként jól ismeri a vállalatot azt mondta, hogy a támadás ransomware-nek néz ki.” 

Két nővér, akik nevük elhallgatását kérték, azt nyilatkozták, hogy a cég megtiltotta, hogy beszéljenek a sajtónak az esetről. Annyit azonban elmondtak, hogy vasárnap az orvosi személyzet kénytelen volt tollal és papírral rögzíteni a páciensek adatait. Az egyikőjük egy észak-dakotai intézményben dolgozik. Ő azt mondta, hogy vasárnap reggel az összes számítógép magától leállt. A másik arizoniai nővér úgy fogalmazott: “A gyógyszernyilvántartást online vezetjük, amely mindig naprakész. Most minden gyógyszert kézzel kellett felírnunk.”

Kórházak rendszerét lebénítani életveszélyes

A Ransomware egyfajta rosszindulatú szoftver, amely a számítógépes hálózatokon terjed, fájlokat titkosít és a kódok visszafejtéséhez különféle kulcsakat kér, amit a hackerek váltságdíj fejében adnak meg. A támadók gyakran használják a ransomware-t vállalatok megbénítására, de az orvosi létesítményeket ért támadás nem túl gyakori.

A ransomware támadásnak egyébként már halálos áldozata is van. Szeptember elején egy német kórházat ért kibertámadás miatt egy beteg életét vesztette. Úgy tűnik, hogy a hackerek az ilyen jellegű támadásokat mindig hétvégére időzítik, amikor a vállalatoknál kevesebb technikai alkalmazott dolgozik.

Kenneth White biztonsági mérnök, akinek több mint egy évtizedes tapasztalata van a kórházi hálózatokkal kapcsolatban kijelentette,“a ransomware támadások okozta csúszások súlyos következményekkel járhatnak a betegek számára. Amikor az ápolók és az orvosok nem férhetnek hozzá a laboratóriumi, a radiológiai vagy a kardiológiai jelentésekhez, az drámai módon lelassíthatja a kezelést, és szélsőséges esetekben az ellátás biztosítása miatt más kezelési központokba kell átirányítani a pácienst. Ha ezek a rendszerek leállnak, az is előfordulhat, hogy a beteg meghal.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük