Megvan az első USA-beli állam, ahol kriptóban fizethetsz adót

A coloradói lakosoknak mostantól lehetőségük lesz Bitcoinban vagy más kriptovalutákban fizetni az adójaikat.

Ennek egyetlen feltétele, hogy a fizetés kizárólag PayPal-fiókon keresztül történjen.

Ez nagy előrelépést jelent az egész közösség számára, különösképpen Coloradora nézve. Ez az első állam az Egyesült Államokban, amely ilyen kezdeményezést terjeszt elő.

Az Axios denveri beszámolója szerint a hírt már hétfőn előrevetítette Jared Polis, Colorado kormányzója a Denveri Startup Hét keretében.

A közlemény szerint az új szolgáltatás által lefedett adók a következők:

  • személyi jövedelemadó;
  • társasági jövedelemadó;
  • forgalmi és használati adó;
  • forrásadó;
  • végkielégítési adó;
  • üzemanyag jövedéki adó

Az állami kormány adóügyi minisztériuma már felvette a “kriptovalutákat” a támogatott fizetési módok listájára. A kriptók mellett a megszokott hitel- és bankkártyák és a készpénz továbbra is ugyanúgy jelen lesz fizetési opcióként.

Az adóügyi minisztérium pontosította a törvényt: “Kizárólag a PayPal Personal számlákkal lehet kriptovalutával fizetni. A felhasználónak a számla teljes értékét egyetlen kriptovalutában kell a PayPal Cryptocurrencies Hubban tartania”.

Azoknak az állampolgároknak, akik úgy döntenek, hogy a kriptovalutát használják ki az adófizetéshez az országban, 1 dolláros díjat kell fizetniük. Ehhez jön még egy másik díj, amely a teljes összeg 1,83%-a.

Colorado azonban úgy döntött, hogy nem tartja a bitcoint és más kriptókat. Ehelyett az azonnali átváltást választotta fiat valutára. Minden bizonnyal azért döntött így, hogy kiküszöböljék a kriptopiac magas volatilitásának való kitettséget.

Az Egyesült Államok és a kriptovaluták kapcsolata

Az Egyesült Államok nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a világ egyik leginkább kripto-barát helyévé váljon. Ráadásul az olyan döntések, mint a coloradói, hasznosak az iparág számára, mert kikövezik az utat a tömeges elfogadás felé.

Ahhoz azonban, hogy emberek a kriptovalutákat a mindennapi életükben is elfogadják, több gazdasági ösztönzőre lenne szükség.

Az Egyesült Államokban nem Colorado az egyetlen ország, amely a kriptopénzpiac fejlesztésén dolgozik. Érdemes megemlíteni Texas esetét is, amely az olcsó energiaellátásnak köszönhetően igyekszik minél több kriptobányászattal foglalkozó céget vonzani.

Az amerikai piaci és tőzsdei szabályozók viszont nem könnyítik meg a munkát. Egyre szigorúbb szabályozásra törekszenek, ami túlzott ellenőrzést és felügyeletet igényel. Olyan tényezők, amelyek nem passzolnak túlságosan a kriptovaluták decentralizált jellegével és ideológiájával.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) például összeszorított fogakkal küzd, hogy megnyerje a Ripple elleni véget nem érő csatát. Ennek az ügynek a kimenetele döntő fontosságú lesz magának a piacnak a jövője szempontjából. Ez nyitja vagy zárja be az ajtót számos létező kriptovaluta legnagyobb fenyegetése –  az “értékpapír” fogalma alá esés –  előtt.