Mekkora emberáldozattal jár a lengyel határ megvédése Oroszországtól?

A lengyel katona közelmúltban bekövetkezett halála, akit egy migráns késelt meg a lengyel-fehérorosz határon, felerősítette a vizsgálatot az amúgy is feszült területen.

Robbanásveszélyes helyzetben a lengyel határ

A helyzetet “potenciálisan robbanásveszélyesnek” minősítette Piotr Czaban helyi újságíró. Különösen azután, hogy letartóztattak három lengyel katonát, mert migránsokra lőttek. Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy szükséges egy ütközőzóna visszaállítása a lengyel határ mentén. Emellett javasolta az Eastern Shield létrehozását, amely egy 10 milliárd zlotyba (2,35 milliárd euró, kb 1000 milliárd forintba) kerülő biztonsági projekt. Ennek célja a határvédelem fizikai akadályokkal és fejlett megfigyelési rendszerekkel történő megerősítése.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a jelenlegi kormány határpolitikája az előző Jog és Igazságosság (PiS) párt megközelítését folytatja. Azaz gyengíti a polgári és emberi jogokat, aláássa a jogi felügyeletet, és kriminalizálja a médiát és a humanitárius erőfeszítéseket. Nina Perkowski, a hamburgi egyetem fiatal professzora arra figyelmeztet, hogy az ilyen politika a demokratikus erózióhoz és a határvédelem leple alatt tekintélyelvűséghez vezethet.

Lengyelország Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolja, amiért a migránsokat eszközként használták fel az EU elleni “hibrid háborúban”. Lukasenko rezsimje állítólag Fehéroroszországba csábította az embereket a Közel-Keletről. Különösen Szíriából érkeztek sokan azzal a hamis ígérettel, hogy könnyű belépni az EU-ba. Kihasználták ugyanis a fehérorosz utazási törvények COVID alatt hozott kivételeit.

Visszaélések a migránsok ellen

Az Amnesty International és a Human Rights Watch súlyos visszaéléseket dokumentált a migránsok ellen a lengyel határon, beleértve az erőszakot, a verést és a visszatoloncolást. A Grupa Granica önkéntes szervezet szerint sokan haltak meg a határ menti erdőkben, a becslések szerint akár 100-200 ember is életét veszthette. A Lengyelországba érkező migránsokat gyakran zord körülmények között tartják fogva, ami tovább traumatizálja őket.

A PiS vezette koalíció közmédiája a migránsokat biztonsági fenyegetésnek minősítette, ami költséges határfal és elektronikus sorompó felépítéséhez vezetett. Perkowski hangsúlyozza, hogy a határbiztonság nem veszélyeztetheti az emberi jogokat és a méltóságot, és bírálja a hadsereg szerepét az amúgy is traumatizált migránsok megcélzásában. A biztonsági-ipari komplexum profitál ezekből az intézkedésekből, ami aggodalmat kelt a politikát hajtó pénzügyi ösztönzőkkel kapcsolatban.

A kiterjedt határmegerősítés ellenére idén 14 ezer alkalommal lépték át a kerítést. Sok migráns folytatta útját Németország felé is. A kerítést könnyen áttörhetőnek írják le, ami rávilágít arra, hogy Lengyelországnak további eurómilliókat kellene befektetnie a védelemre.

A Fehéroroszországból vagy Oroszországból érkező esetleges katonai agresszió megfigyelése és elrettentése a célja Lengyelországnak. Ahelyett, hogy kizárólag a határ megerősítésére összpontosítana a migránsokkal szemben.