Több száz méter mély lyukat találtak a tengerben – egyelőre nem tudni, mennyire mély

Eddig az óceánok mindössze 5%-át kutatták fel, így nyilvánvalóan sok mindent nem tudunk arról, hogy mi történik a mélyben.

Vannak olyan felfedezések, melyekről később kiderül, hogy teljesen tévesek. Jó példa erre a Dél-kínai-tengerben található Sansha Yongle Blue Hole, amelyről évekig azt gondolták, hogy ez az óceánfenék legmélyebb pontja.

A tudósok azonban most felfedezték, hogy a Mexikó és Belize partjainál található Taam Ja’ Blue Hole lényegesen mélyebb: ez most a világ legmélyebb ismert víz alatti víznyelője – és sokkal mélyebb, mint azt korábban bárki gondolta.

A kutatók úgy vélik, hogy a Taam Ja’ egy hatalmas víz alatti barlang- és alagúthálózat része lehet.

Mi az a kék lyuk?

A kék lyukak különleges halaknak és növényeknek adnak otthont.

A kék lyukak vízzel töltött függőleges barlangok vagy víznyelők, melyek a part menti régiókban találhatók, ahol az alapkőzet oldható anyagból, például mészkőből, márványból vagy gipszből áll. Ezek akkor keletkeznek, amikor a felszínen lévő víz átszivárog a sziklán, feloldja az ásványi anyagokat és kiszélesíti a repedéseket, ami végül a kőzet összeomlását okozza.

Ha a víznyelők az óceán fenekén keletkeznek, igen különleges hellyé válnak, hiszen rengeteg víz alatti élőlénynek adnak otthont.

A Taam Ja’ víznyelő több százezer évvel ezelőtt egy tengerfelszín felett található barlangrendszer része volt. Idővel az emelkedő tengerszint ellepte a konfigurációt, az áradás miatt összeomlott a rendszer és egy 400 méter mély szakadék keletkezett.

Versenyfutás az aljáig

A Taam Ja’ Blue Hole a mexikói Yucatán-félsziget délkeleti partjainál található – közel ahhoz a helyhez, ahol a hírhedt dinoszaurusz-gyilkos aszteroida 66 millió évvel ezelőtt becsapódott.

Amikor 2021-ben felfedezték, úgy gondolták, hogy 275 méter mélyen van a tengerszint alatt. Ezzel a bolygó második legmélyebb ürege lett.

Ám 2023 decemberében egy mexikói kutatócsoport egy szélesebb feltárást indított. A búvárexpedíciót azért hajtották végre, hogy elemezzék a helyszínen uralkodó környezeti feltételeket a Frontiers in Marine Science folyóiratban a napokban közzétett tanulmány szerint.

A mexikói Chetumal-öbölben található Taam Ja’ Blue Hole

A tudományos folyóiratban publikálták az expedíció eredményeit is. Azt állítják, hogy a lyuk alja valójában több mint 420 méterrel a tengerszint alatt található.

A méréshez használt felszerelésük azonban nem érte el az üreg alját, így az akár ennél sokkal mélyebben is lehet.

A kutatókat a mélység mérése mellett a lyukban lévő víz hőmérséklete és a vízben található vegyi anyagok is érdekelték.

Megállapították, hogy körülbelül 400 méterrel mélyebben a Taam Ja’  színe hasonló a Karib-tengerben található vízhez, amiből a csapat tagjai arra következtetnek, hogy a lyuk mélyén alagúthálózat húzódhat, amely összeköti azt az óceán más részeivel.