Mely országokban található a legtöbb amerikai katonai bázis?

A legtöbb ország GDP-jénél nagyobb katonai költségvetéssel az amerikai hadsereg közel 170 területen, a világ minden kontinensén állomásoztat csapatokat.

De mely országok fogadják a legtöbb csapatot? Az alábbi ábrán Pallavi Rao, a Visual Capitalist munkatársa a Defense Manpower Data Center (DMDC) 2024. márciusi adatai szerint feltérképezi azokat a területeket, ahol aktív szolgálatot teljesítő amerikai katonák állomásoznak.

Mely országokban található a legtöbb amerikai katonai bázis?

Tartalékos katonák és polgári személyzet is állomásozik a tengerentúlon támogató tevékenységek céljából. Ők nem szerepelnek ezen a térképen.

10 terület, ahol a legtöbb amerikai csapat állomásozik

Közel 170 000 aktív szolgálatot teljesítő amerikai katona állomásozik a tengerentúlon.

Ennek a mennyiségnek több mint a fele Japánban (55 000) és Németországban (35 000) található; az utóbbi a második világháborúból maradt meg, miután a tengelyhatalmak megadták magukat.

Jelenleg Németország ad otthont az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) stuttgarti székhelyének is. Ez egy kulcsfontosságú regionális előretolt helyőrség, melynek célja, hogy segítsen „fenntartani a békét Európában, a Közel-Kelet egyes részein és Eurázsiában” – a kormány állítása szerint.

*Guam az Egyesült Államok területe

Eközben az 1960-ban felülvizsgált japán-amerikai biztonsági szerződés lehetővé tette, hogy Amerika katonai támaszpontokat létesítsen az országban, cserébe azért, hogy az amerikai katonák támadás esetén megvédjék Japánt.

Dél-Korea is jelentős helyőrséggel rendelkezik: közel 25 000 aktív szolgálatot teljesítő személyzettel. Ez szintén egy háború öröksége – a koreai háborúé.

Árulkodó azonban, hogy az amerikai csapatokat fogadó 10 ország közül hat Európában van. A hidegháború óta eltelt évtizedekben az amerikai hadsereg csökkentette jelenlétét Európában. A Krím 2014-es orosz annektálása után azonban újraindult a haderőépítés.

A 2022-es orosz invázió és az Izrael-Hamász háború nyomán az amerikai hadsereg növelte csapatainak számát Európában és a Közel-Keleten egyaránt.

(Borítókép: www.npr.org)