Melyik bitcoin tárcát érdemes használni?

Mára a Bitcoin a LEGÉRTÉKESEBB pénzügyi eszközök egyikévé vált és a megtisztelő 9. helyet foglalja el a világranglistán. A piaci kapitalizációja eléri a 715 milliárd dollárt. Ezt az óriási vagyont valahol tárolni kell. A megfelelő bitcoin tárca kiválasztása egy olyan kritikus döntés, amit nem szabad meggondolatlanul elkövetni. A felhasználók többsége ugyanarra a kérdésre keresi a választ: “Melyik bitcoin tárcát érdemes használni?”

Hogy válaszolni tudjunk a kérdésre, először tisztában kell lenni, hogy mégis milyen milyen szolgáltatásra van szükség és fel kell ismerni azok előnyeit.

Minden nap új dinamikusan növekvő projektek tűnnek fel, amelyek tökéletesre fejlesztették a szektor régebbi felhasználóinak megnyerését. Fontos előnyük, hogy szinte azonnal reagálnak a modern felhasználók igényeire, azon dolgoznak, hogy javítsák a felhasználói élményt, az alkalmazás biztonságát és egyben transzparensek. Ezen célok egyik biztonságos megoldása a BitMarket Network Client, ami alfa verzióban elérhető a felhasználóknak és az érdeklődő fejlesztőknek. A szoftver ez nyílt forráskódú kliens alkalmazás, amely jelenleg kétféle kriptovalutát támogat: Bitcoint és Litecoint. A fejlesztők terve, hogy további kriptovalutákat listázzanak, többdevizás megoldássá fejlesztve, illetve tervben van a kétfaktoros hitelesítés bevezetése is. Az egyik legnagyobb előnye a felhasználóbarát interfész és a kiváló végrehajtási sebesség. Amennyiben változatos kriptovaluták tárolását és váltását tervezi, akkor egy ideális lehetőség lehet, mert biztonságos, gyors és multifunkcionális.

A projekt a leírtak mellett fejlesztőket és felhasználókat is keres, hogy visszajelzéseikkel segítsék a fejlesztést és növeljék a tárca használhatóságát.

Említettük, hogy a BitMarket Network Client egy lokális, többdevizás, több platformon használható nyílt forráskódú tárca. Ahhoz, hogy megértsük ezen tulajdonságai fontosságát, ismernünk kell a kriptovaluta tárcák főbb változatait:

Lokális (asztalira/mobilra) – a készülékre települ és magas fokú biztonságot nyújt a valutatárolásra. Szolid, vagyis gondoskodik a pénzeszközök biztonságos kezeléséről, a hálózati blokkok letöltéséről és a megbízhatóságuk ellenőrzéséről, de egyben light is, mert táblagépre, mobilra egyaránt telepíthetőek, mert az információk zömét szervereken tárolja és csak a legfontosabb adatok kerülnek a készülékre.

A szoftver/app tárcák tárcák között az Electrum népszerű

2011-ben fejlesztették ki az Electrumot. A tárca magas védelmi szintet és szolgáltatások széles skáláját kínálja. Ez a tárca decentralizált, ami azt jelenti, hogy nincs összekapcsolva egy szerverrel, ami azt is jelenti, hogy 100%-os megbízhatóságot és viszonylag magas biztonságot garantál. A privát kulcsok titkosított állapotban maradnak, ami megnehezíti a feltörését. A legtöbben ezt a tárcát a kényelem és a biztonság tökéletesen egyensúlyaként jellemzik.

Internettárca. Nem kapcsolódik egy szoftverhez és nem kötelez a Bitcoin hálózat blokkjainak letöltésére. A biztonságárt egy harmadik külső fél felel. Ilyen tárcákat akkor válasszunk, ha még kezdők vagyunk a kriptovaluta tárolásban vagy ha csak kis összegeket akarunk rajta tárolni.

Egy ilyen megoldás a Coinbase

Összekapcsolhatod a bankszámláddal és dollárért, euróért vagy akár forintért is vásárolhatsz bitcoint vagy altcoinokat. Az alkalmazás nagyszerű a kriptók világában újaknak a lehető legkényelmesebbé téve a tranzakciók feldolgozását. A Coinbase tárca több mint 20 kriptovaluta tárolására képes. Egyik óriási hátránya a magas jutalékok.

Hideg vagy hardvertárcák. Ez nem egy szoftver vagy platform, hanem egy különálló készülék, ami titkosított módon tárolja a tárcáid kulcsait. Kinézetre úgy néz ki, mint egy USB-drive, amit simán csak csatlakoztatni kell a hálózatra a tranzakciók végrehajtásához. Ez nem túl kényelmes, de legalább maximális biztonságot nyújt a tranzakcióidra és szinte lehetetlen, hogy harmadik felek követni tudják az utalásaidat. Hátránya, hogy az ilyen tárcák 15 000 – 20 000 forintba kerülnek, szóval kis összegeket nem érdemes rajtuk tárolni.

A legjobb hardvertárca a Trezor

Ez egy olyan készülék, ami kapcsolódik a telefonodhoz vagy számítógépedhez. A készüléken található egy kis kijelző, aminek használatával biztonságos kapcsolatot tudsz létesíteni. Jelenleg a modellek ára 23000 és 180000 HUF között változik. A Trezor többtényezős hitelesítést és több mint 1000 kriptovaluta támogatását kínálja. A legfontosabb, hogy sose add ki a kezedből a hidegtárcát és ne veszítsd el a jelszavadat hozzá, máskülönben elbukhatod a bitcoinod örökre.

A fent leírtak alapján nyilvánvalóvá válhat, hogy a lokális szoftvertárcák/alkalmazások a legegyetemesebbek és kínálják a “legjobb egyensúlyt”. Kényelmes, viszonylag biztonságosak és funkciókban gazdagok. Szerintük ezek a legjobb megoldások a bitcoin tárolására.

***Figyelem! Fenti írásunk egy sajtóközlemény. A BitcoinBázis fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját a termékmegjelenítés, kriptovaluta, CFD, token, szerencsejáték és ICO/STO/SAFT programok kapcsán. Egyéni kutatás és a leírt állítások/ajánlat ellenőrzése javasolt. Kockáztass felelősségteljesen.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.