Mennyi kalóriát éget el a Tour de France győztese a verseny során?

Képzeld el, hogy az idei Tour de France kerékpárverseny 12. szakaszának rajtjánál állsz, és elindulsz a versenyen. A legelső feladatod az lenne, hogy körülbelül 33,2 km-t tekerj fel a francia Alpokban található Col du Galibier csúcsára, miközben körülbelül 1305 méter szintemelkedést kell megtenned. De ez csak az első csúcstámadás a három nagy emelkedő közül a napodon. Ezután a Col de la Croix de Fer csúcsa következik, majd a 165,1 km-es szakasz végén a híres Alpe d’Huez emelkedő vár rád 21 szerpentines kanyarral.

Tour de france

Életem legjobb napján sem biztos, hogy képes lennék végigtekerni ezt a 12. szakaszt. A szakasz győztes pedig körülbelül öt óra alatt teljesíti ezt a távot. És a 12. szakasz csak egy a 21 szakaszból álló versenyen, amelyet a verseny 24 napja alatt kell teljesíteni a versenyzőknek.

John Eric Goff fizikus közel két évtizede modellezi a Tour de France terepadatokat és a versenyzők teljesítményét a sporttal kapcsolatos fizika törvények alapján. Még ennyi évtized távlatából sem tudja egyszerűen felfogni a világ leghíresebb kerékpárversenyének teljesítéséhez szükséges fizikai képességeket. Csak néhány elit ember képes egy Tour de France-szakaszt olyan idő alatt teljesíteni, amelyet nem napokban, hanem órákban mérnek. Azért képesek arra, amiről mi többiek csak álmodozhatunk, mert ezek a sportolók óriási teljesítményre képesek. A teljesítmény az a sebesség, amellyel a kerékpárosok energiát égetnek el, és az általuk elégetett energia a táplálékból származik. A Tour de France verseny során a győztes kerékpáros nagyjából 210 Big Mac-nek megfelelő energiát éget el.

A kerékpározás a wattok játéka

A kerékpár mozgatásához a sportoló energiát ad át az izmaiból a kerékpáron keresztül a kerekeknek, amelyek visszatolják azt a talajra. Minél gyorsabban képes a kerékpáros energiát leadni, annál nagyobb a teljesítménye. Ezt az energiaátadási sebességet gyakran wattban mérik. A Tour de France kerékpárosok a legtöbb emberhez képest hihetetlenül hosszú ideig képesek hatalmas mennyiségű energiát termelni.

Egy edzésben lévő szabadidős kerékpáros körülbelül 20 percig folyamatosan 250-300 wattot tud leadni. A Tour de France kerékpárosok ugyanezen idő alatt több mint 400 wattnyi energiát is képesek leadni. Ezek a profi versenyzők akár 1000 wattot is képesek elérni rövid idő alatt egy meredek emelkedőn. Ez a teljesítmény már egy mikrohullámú sütő működtetéséhez is elegendő lenne.

De nem minden energia, amit egy Tour de France kerékpáros a kerékpárjába fektet, alakul át előrehaladássá. A kerékpárosok a levegő ellenállásával, a kerekek és az út közötti súrlódási veszteségekkel is meg kell hogy küzdjenek. A lejtőkön segítséget kapnak a gravitációtól, de emelkedőkön meg kell küzdeniük a gravitációval.

A kutató beépítette a modelljébe a kerékpárosok teljesítményével kapcsolatos összes fizikát, valamint a gravitáció, a légellenállás és a súrlódás hatásait. Mindezek alapján becslése szerint egy tipikus Tour de France-győztesnek átlagosan 325 wattot kell leadnia óránként a versenytáv körülbelül 80 órája alatt. Emlékezzünk vissza, hogy a legtöbb szabadidős kerékpáros már azzal is elégedett lenne, ha csak 20 percig 300 wattot tudna leadni!

Táplálékból kilométerek

Honnan nyerik ezek a kerékpárosok ezt a sok energiát? Természetesen az ételből.

De az izmaid, mint minden gép, sem tudják az étel energiáját 100 százalékban közvetlenül energiateljesítményre váltani. Az izmok hatékonysága 2 százalék között lehet, amikor olyan tevékenységekhez használják, mint az úszás, és 40 százalék között a szívizom működése során. A fizikus a modellben 20 százalékos átlagos hatékonyságot használt fel. Ezt a hatékonyságot, valamint a Tour de France megnyeréséhez szükséges energiateljesítményt ismerve meg tudta becsülni, hogy mennyi táplálékra van szüksége a győztes kerékpárosnak.

A Tour de France legjobb kerékpárosai, akik mind a 21 szakaszt teljesítik, körülbelül 120 000 kalóriát égetnek el a verseny során. Vagyis átlagosan közel 6000 kalóriát szakaszonként. Néhány nehezebb hegyi szakaszon – mint az idei 12. szakasz lesz – a versenyzők közel 8000 kalóriát égetnek el. E hatalmas energiaveszteségek pótlására a versenyzők olyan finomságokat fogyasztanak, mint a lekváros tekercsek, energiaszeletek és különféle ínycsiklandó “zselék”.

Tadej Pogačar, aki megnyerte a 2021-es és a 2020-as Tour de France-t is, mindössze 66 kilogrammot nyom. A Tour de France kerékpárosokon nincs sok zsír, amit elégethetnének energiaként. Folyamatosan táplálékkal kell energiát juttatniuk a szervezetükbe, hogy emberfelettinek tűnő sebességgel tudjanak energiát leadni. Tehát idén, miközben a Tour de France egyik szakaszát nézed, figyeld meg, hányszor esznek a kerékpárosok – most már tudod, mi az oka a sok nassolásnak.