Mennyi napelem kell egy bitcoin bányászgéphez?

Kifejezett slágertopiknak számít Magyarországon és Európában is az energiaárak helyzete, de hazánkban a napelemekre vonatkozó szabályozások is folyamatosan a változások és az érdeklődés központjában állnak. Sokan telepítenek Magyarországon napelemet azért, hogy így csökkentsék az áramszámlájukat, ami az új szabályozással valamelyest nehezebbé válhat majd a jövőben. De mondjuk ha valaki a felesleges termelt energiát bitcoin bányászatra fel tudja használni, akkor plusz megtakarítást tud elérni.

A napelemes bitcoin bányászat alapvető tudnivalói

Nemrégiben amerikai fókusszal ugyan, de egy kriptos YouTuber, Drew Vosk elemezte annak lehetőségét, hogy napelemekkel termeljünk energiát bitcoin bányászathoz. A január 18-án megjelent videóban egy egyszerű képlet alapján számolta ki ennek profitlehetőségeit. Fontos, hogy általánosságban kell ezeket az értékeket figyelembe venni, mert Magyarországon 1 kWh áram ára sok tényezőtől függhet és akkor még nem beszéltünk az egyéb kapcsolódó plusz díjakról. A lényeg, hogy egy bányászgép energiaellátásához tudnunk kell, hogy mennyi egy gép havi áramfogyasztása és mennyi a havi értékes napos órák száma. Ezt osszuk el egymással, szorozzuk meg az eredményt ezerrel majd azt osszuk el a napelem kapacitásával.

Tehát mondjuk egy Antminer S19 72 kWh-t használ egy nap. Ez havi szinten 2160 kWh. Ha mondjuk az átlagos értékes napos órák száma 156, akkor kapunk egy 13,84-es számot az egymással történő osztás után. Ha pedig ezt megszorozzuk ezerrel, akkor a végeredmény 13846 wattra jön ki. Ha egy átlagos napelem 400 wattos kapacitását vesszük figyelembe, akkor a 13846/400 visszaad nekünk egy közel 35-ös számot. Azaz 35 400 wattos napelem kell egy bitcoin bányászgép napelemmel történő üzemeltetéséhez. Már ahol van 156 értékes napos óra. Drew Vosk amerikai árak alapján végzett is videójában egy kalkulációt, ezt magyar viszonylatokban csak általánosságban tudjuk elvégezni a fentebb már említett rengeteg ismeretlen tényező miatt.

Konkluzió

Az azonban tény, hogy ha egy bitcoin bányászgépet szeretnénk éjjel-nappal napelemből finanszírozni, akkor az kifejezetten drága mulatság lenne a napelemek árát és a napsütéses órák számát, valamint az esetleges akkumulátorigényeket figyelembe véve. A támogatott áramárat figyelembe véve Magyarországon pedig egy ilyen bitcoin bányászati befektetésnek biztosan hosszú évek alatt lenne csak megtérülése. Vosk videójában az amerikai árakat számolva az jött ki, hogy 10 bányászgép napelemes ellátásához körülbelül 258 ezer amerikai dollárt kellene befektetnünk napelemekbe. Ráadásul az USA-ban komoly támogatást lehet ezekre az elemekre kapni. Persze minél több bányászgépünk van, annál nagyobb összegű bevételre számíthatunk. És ugye a bitcoin jelenlegi árfolyama elég alacsonyan van, ahogy emelkedik ez az ár, úgy csökken a megtérülés ideje is.