Mennyire volatilis a bitcoin valójában?

A bitcoin árfolyamát gyakran éri a kritika, hogy túlságosan volatilis, viszont ahogy Einstein is mondta, minden attól függ, hogy honnan nézzük.

A legtöbb bitcoin hívő szerint a bitcoin nem volatilis, a fiat pártiak viszont ennek szöges ellentétét állítják. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy kinek van igaza.

A helyzet megértéséhez érdemes megvizsgálni Einstein egyik elméletét: képzeljünk el két megfigyelőt, akik közül az egyik utasként ül egy vonaton, a másik pedig egy közeli peronon áll. A vonaton utazó két villámot lát a vonat két végébe csapni, az első villám a vonat elejét, a második pedig a vonat hátulját éri. Eközben a peronon álló megfigyelő azt látja, hogy a két villám egyszerre csapódik be a vonat elejébe és hátuljába. A vonat utasa azonban azt állítja, hogy a vonat elejébe előbb csapott a villám, mint a hátsó részébe. Kinek van igaza egy ilyen helyzetben? Einstein úgy vélte, hogy mindkét megfigyelés pontos, mert mindkettőnek megvan a maga vonatkoztatási kerete.

Nem volatilis a bitcoin, ha hálózatként tekintünk rá

Az előző példa alapján tekintsük a bitcoin hívőket a vonat utasainak. Mi azt látjuk, hogy egy bitcoin egyenlő egy bitcoinnal, a szűkösségét pedig a 21 milliós felső határral tudjuk igazolni. Megértjük, hogy a „megbízható” harmadik felek, az óriásvállalatok és a szabályozó hatóságok elhagyása hogyan biztosítja a peer-to-peer rendszert, és azt is tudjuk, hogy egy bálnának nincs nagyobb befolyása a hálózatra, mint egy garnélának.

A bitcoin nem egy eszközről, vagy annak árfolyamáról szól – épp ellenkezőleg. A lényeg a következetesség, a hálózat következetessége. Míg a fiatot támogatók egy eszközként tekintenek a bitcoinra, amelynek a legfontosabb tulajdonsága az árfolyama, a kriptoközösség állandó hálózatként és protokollként tekint a BTC-re. Einstein példájával élve, mi, a vonat utasai jobban tudunk gazdasági döntéseket hozni a szilárd, rendszerszintű alapok segítségével. Ez az egyik fő oka annak, hogy nem vagyunk annyira érzékenyek a kevésbé volatilis eszközök által okozott ingadozásokra.

Sokan nem értik a BTC lényegét

Ezzel szemben egy külső szemlélő szemszögéből nézve egyértelmű, hogy a bitcoin volatilis. A fő viszonyítási keretük nem a hálózat, hanem egyszerűen az eszköz, konkrétan a BTC/USD árfolyam. Amikor a dollár kínálata folyamatosan ingadozik – nem is beszélve a többi valutáról, amelyek megpróbálják kikaparni magukat a hiperinflációból -, a kívülálló szemlélő érzékelése torzul.

Azok, akik még mindig a fiatban látják a jövőt, nem hálózatként, hanem egyszerű eszközként tekintenek a bitcoinra, ami pedig még nagyobb probléma, hogy nem is akarják megérteni a BTC-t. Ahogy arra Jeff Booth, a „The Price of Tomorrow”szerzője rámutatott:

“Talán a legnagyobb akadálya annak, hogy az emberek megértsék a bitcoint, az az, hogy kizárólag abból indulnak ki, hogy hogyan működik a monetáris rendszer ma és a múltban, szemben azzal, hogy hogyan fog működni a jövőben.”

Összességében tehát mindkét félnek igaza van: a bitcoin hívők a volatilitást a hálózat és a protokoll alapján határozzák meg, míg a fiat pártiak csak a BTC, mint eszköz volatilitását látják. És bár mindkét nézőpont helyes lehet, azt azért tegyük hozzá, hogy a bitcoin előbb-utóbb beérik majd, és akkor azok fognak jól járni, akik megértették a bitcoint, mint hálózatot, és még a mostani medvepiachoz hasonló helyzetekben sem adták el a kriptójukat. A BTC viszont eszközként még egy ideig továbbra is volatilitást fog mutatni, ami nem a bitcoin hálózatnak vagy protokollnak, hanem az emberi természet és a többi eszköz volatilitásának köszönhető.