Mennyit ér valójában egy kriptopénz?

Willy Woo, az ismert influencer hétfőn jött ki egy kis számmisztikával arról, hogy valós értékét tudjunk társítani egy adott kriptovalutához.

Woo egyébként ismert innovatív kriptovaluta kereskedési filozófiájáról és szerinte egy kriptoeszköz értéke a hasznossági és az értékőrző elemének összegével egyenlő. Így néz ki egyenlet formájában:

M = PQ/Vu + I/Vi

M = fundamentális érték; P = az eszköz ára; Q = eszköz mennyisége; Vu = hasznossági forgalom; I = a hálózatba fektetett érték az értékőrzés céljából; Vi = befektetési forgalom(értékőrző).

A hasznossági és az értékőrző elemek összesítése

Woo 3 elemre vezeti vissza egy adott kriptoeszköz vagy épp fiat pénz értékét: hasznosság (u), befektetés (i) és spekuláció (s). A Bitcoin esetében a hasznosságot a BTC volumenből vezette le, azaz, mennyien fizetnek vele termékekért, a befektetést a hálózati tranzakciókból (miután kiszűrésre került egyazon felhasználó tárcái közötti utalás). A spekuláció komponenst pedig a befektetés mínusz hasznosság adja.

A fiat pénzek esetében a hasznosságot a GDP-re vezeti vissza, a befektetést a közép/hosszú távú megtakarítási számlák közti pénzáramlásra, a spekulációt végül pedig a devizakereskedési volumen mínusz a befektetési és hasznossági elemek külkereskedelmi egyenlegéből.

Woo rájött, a közgazdászok egy eszközt eddig csak a hasznossága alapján értékeltek, ami a pénzáramlás elemét képezi. Fiat esetén elosszák egy gazdaság GDP-jét a pénzkínálatával, hogy megkapják az általa csak “hasznossági sebességnek” nevezett értéket. Ugyanakkor szerinte, a valóságban a fiat pénzt nem csak termékek és szolgáltatások adásvételére használják, de mint spekulatív eszköz is. Ezért nem lehet kihagyni a fiat pénzek befektetési oldalát sem a képletből.

“Amikor minden piac összedől, csak a fiat megy fel. Ez azért van, mert az érték a globális piacokról FIATBA vándorol, illúzió, hogy minden zuhan ilyenkor, a FIAT emelkedik, de mivel elszámolási egységünk maga az USD, ezért az elszámolási egység nem tükrözi ezt.”

Ugyanezt alkalmazva a Bitcoinra, Willy Woo leszögezi, a Bitcoin valós értékét nem lehet kizárólag, mint elkölthető eszköz hasznosságából levezetni, szükség van az értékőrző komponensre is ahhoz, hogy egy megközelítő értéket kapjunk.

“Hagyományos keretek között az érme hálózatok jövőbeli hasznosságát MV=PQ (A pénz kvantitatív elmélete) számoljuk, ez viszont csak a maturáló hasznossági hálózatokra igaz és teljes mértékben FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJA a befektetési értékőrzési tulajdonságát. A kriptoeszközök valóvilági értékeléséhez egy új egyenletet kell alkalmaznunk. Ez az egyenletet én a befektetési kvantitatív elméletének nevezem. Segítségével mérhetővé válik a coin hálózatok alul/felül értékeltsége az értékőrzői felhasználásuk alapján.”

Az értékőrzői elem még akkurátusabb számosításához Woo szintén egy új egyenletet írt fel, ami a teljes eszközbefektetés és a teljes kínálat és annak százalékos változásával áll összefüggésben egy adott időperiódusra vetítve. Következőképp írta fel:

I = M * Vi

Az egyenlet átalakítása után így nézett ki:

M = I * (1/Vi), ahol 1/Vi az NVT egy durva becslése (az NVT egy közkedvelt érme értékelési egyenlet. NVT = hálózat értéke / napi tranzakciós volumen). Ezek alapján:.

M = I * NVT.

“Az NVT nem egyezik meg pontosan az (1/Vi)-vel, mivel nyers értékekből van levezetve a tárcák közötti mozgás, és nem a befektetők közötti,” jegyezte meg Woo. “Ki kell szűrnünk a többugrásos értéktényezőket, amik egyazon user különbözői tárcái között mennek végbe ahhoz, hogy megkapjuk a (Vi)-t. Ez egy jobb mértékegység lenne mint az NVT.”

Az NVT általában arról is becsült információval szolgál, hogy a befektető eldönthesse, hogy egy eszköz túlértékelt vagy alulértékelt.

Vissza az eredeti egyenletre, Woo a két hasznossági elemet a PQ=MV vezeti le.

A hasznosságra az egyenleg M * Vu = PQ mialatt az értékőrző elemre M * Vi = I. A kettő összeadásával:

M = PQ/Vu + I/Vi.

“Az alapértékelést tehát ez alapján lehetne kiszámolni, de persze minden továbbra is attól függ, hogy a felhasználó mennyit hajlandó fizetni az eszközért,” tette hozzá Woo. “Ez körkörös logikának hangzik, de használhatjuk a piaci értékszórások tesztelésére a befektetői és hasznossági dinamikák alapján.”

A teljes bejegyzés itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük