Mennyit is keres egy asztronauta?

Szinte minden gyerek legalább egyszer álmodott arról, hogy űrhajós lesz. Ki ne szeretne egyszer egy nagy űrsétát tenni, bolygónkat a távolból is megfigyelni és új égitesteket felfedezni! De milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki űrhajós legyen, és mennyit is keres valójában egy asztronauta?

A gyakorlatban űrhajósnak lenni rendkívül nehéz. Az űrügynökségek, például a NASA szigorú követelményeket támasztanak, és brutális teszteket írnak elő az űrprogramjukba való belépéshez. Hogy miért? Az asztronautáknak bonyolult műveleti eljárásokat kell végrehajtaniuk, és végső soron ők felelnek néhány hihetetlenül drága berendezés gondozásáért!

Az űrrepülés veszélyes, ezért az űrügynökségek csak a legjobb tehetségeket akarják. Mielőtt azonban embereket küldenének a világűrbe, az űrhajósoknak a Földön átfogó képzésen és felkészítésen kell részt venniük. Akár két évig is eltarthat a szigorú kiképzés, amíg valaki űrhajós lesz. Ez magában foglalja az űrhajók üzemeltetésére vonatkozó képzést, a mikrogravitációra és a súlytalanságra való felkészülést, a robotika működtetésére vonatkozó képzést, tudományos képzést és még egy csomó mindent.

Mennyit fizet a NASA az űrhajósoknak?

A NASA – mint a világ legnagyobb űrügynöksége – a leendő űrhajósok számára az egyik legfontosabb célpont. A NASA szerint a civil asztronauták fizetését az amerikai kormányzat fizetési skálái – pontosabban a GS-13-tól GS-14-ig terjedő besorolási fokozatok – határozzák meg. A GS-13-as fizetési skála 2022-ben évi 81 216 dollár és 105 579 dollár között mozgott. GS-14-es besorolás esetén ez évi 95 973 dollár és 124 764 dollár közé emelkedett. A nagy tapasztalattal rendelkező űrhajósok a GS-15 fizetési skálát kaphatják – ami akár évi 146 757 dollárt is jelenthet számukra.

Mik a NASA asztronautává válás feltételei?

A NASA űrhajós programjára való jelentkezéshez a jelölteknek a következőkre kell törekedniük: az Egyesült Államok állampolgársága; természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) területen szerzett mesterdiploma. Legalább két év releváns szakmai tapasztalattal (vagy legalább 1000 óra pilótaidővel sugármeghajtású repülőgépen) kell rendelkezniük. Ezenkívül az űrhajósjelölteknek a NASA hosszú távú űrhajós fizikai tesztjét is le kell tudniuk tenni. Mivel jár ez? Távoli és közeli látásélesség. A látásnak mindkét szemen 20/20-ra kell korrigálhatónak lennie (bár a NASA elfogadja a szemüveg használatát). A jelentkezőknek meg kell felelniük az űrhajó és az űrruha antropometriai követelményeinek.

Mennyit fizet az ESA az űrhajósoknak?

Az ESA – vagyis az Európai Űrügynökség – a világ második legnagyobb űrügynöksége. Nagyon aktívan jelen van a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az ESA székhelye a franciaországi Párizsban található, és 22 európai tagállam – köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország – finanszírozza. Emellett az EU egészétől is kap támogatást. Az ESA űrhajós programjaiba az újonnan felvett űrhajósok általában az A2-es fizetési fokozat szerint kapnak fizetést. Ennek összege a származási országtól függően változik. Franciaországban ez évi 70 143 euró, Németországban évi 66 588 euró, az Egyesült Királyságban évi 54 416 font. Ez azonban csak egy kezdőskála. Az űrhajósok az ESA A4-es fizetési skálájáig kereshetnek, ami szerint Franciaországban például évi 100 578 eurót is kaphatnak.

Az ESA-tagállamokban az ESA fizetései mentesek a nemzeti jövedelemadó alól, így az űrhajósok nettó fizetése jelentősen magasabb lesz, mintha a magánszektorban keresnének ugyanennyit.

Milyen követelményekkel lehet ESA-asztronautává válni?

Ahhoz, hogy ESA-asztronautának jelentkezhess, a következőkre van szükséged: az ESA valamelyik tagállamának állampolgársága; legalább mesterképzésben szerzett természettudományi, orvosi, mérnöki vagy matematikai/informatikai diploma; kísérleti tesztpilóta vagy tesztmérnöki diplomát is elfogadnak egy hivatalos kísérleti tesztpilóta-iskolából. Hároméves szakmai tapasztalat – ez lehet laboratóriumi, terepen végzett kutatási vagy kórházi tapasztalat. Vezetői engedéllyel kell rendelkezned. A fenti követelményeken felül a pályázóknak képesnek kell lenniük nehéz fizikai tevékenységeket végezni, beleértve a gyaloglást, futást, nehéz emelést és egyebeket. A képzés első hónapjában sikeres úszótesztet kell letenniük. Emellett pedig elengedhetetlen a jó angol nyelvtudás, legalább C1 szinten.

Mennyit fizet a SpaceX az űrhajósoknak?

A SpaceX 2020-ban indította el első emberes űrrepülési küldetését – a Dragont. Az első indítás óta űrhajósokat küldenek az ISS-re és vissza. A SpaceX azonban a NASA űrhajósait küldi a Dragon űrhajóban. Saját űrhajósprogramjuk még nincs. A NASA a SpaceX-szel együttműködve legkorábban 2025-re szállítja vissza az amerikaiakat a Holdra – NASA-asztronautákkal.

Azt nem tudni, hogy Elon Musk magán-űrhajózási vállalata indít-e saját űrhajósprogramot. Mivel azonban Musk komolyan gondolja a bolygóközi űrutazást, egyesek elkerülhetetlennek tartják, hogy a SpaceX előbb-utóbb saját űrhajósok képzésébe kezdjen. Tekintettel arra, hogy a SpaceX magáncég, arra számíthatunk, hogy űrhajósait jóval a NASA 146 000 dolláros limitje felett fizetnék.