A MetaMask új funkciója a tranzakciók hatékonytalanságát szünteti meg

Az elmúlt hónapokban a népszerű Ethereum tárca egyik funkciót a másik után vezette be, hogy javítsa a felhasználói élményt. Legutóbb 2024. április elején indították el a Daylight API integrációt, hogy a felhasználók könnyebben nyomon követhessék azokat az airdropokat, amelyre jogosultak lehetnek. Most a MetaMask újra egy új funkcióval jelentkezik, amellyel a felhasználóknak jelentős költségeket tudnak megtakarítani és el tudják kerülni az Ethereum hálózaton esetleges előforduló támadásokat.

MetaMask okos tranzakciók

Május 6-án mutatta be a MetaMask a Smart Transactions nevű új funkciót, amelyet „újragondolt tranzakciós élményként” jellemeztek, és amelynek célja, hogy segítsen a felhasználóknak elkerülni a tranzakciófeldolgozás hatékonyságának hiányosságaiból eredő veszteségeket. Ilyen hatékonytalanságok közé tartoznak a sikertelen tranzakciók és a MEV-kivonási stratégiák.

A MEV arra az extraprofitra utal, amelyet a hálózati résztvevők a tranzakciók feldolgozás előtti átrendezésével szerezhetnek a felhasználóktól. Az egyik népszerű MEV-stratégia a felhasználói tranzakciók „előfutára”.

A rossz szereplők a mempool átláthatóságát kihasználva a felhasználók tranzakcióit megelőzik. Ezek a rosszindulatú szereplők, jellemzően általában valamilyen botok, a mempoolt használják a nagy értékű tranzakciók azonosítására. Miután beazonosították ezeket a tranzakciókat, ezek a botok egy hasonló tranzakciót hajtanak végre, mielőtt az eredeti tranzakciót feldolgoznák. Miután sikeresen végrehajtották a tranzakciójukat, a bot gyorsan eladja az eredeti felhasználónak magasabb áron. Ezzel arra kényszerítve őt, hogy az eredetileg vártnál többet fizessen.

A MetaMask szerint a sikertelen tranzakciók és a MEV előfutár stratégiák évente 440 millió dollárba kerülnek az Ethereum felhasználóinak. A MetaMask termékért felelős ügyvezető igazgatója, Gal Eldar felvetette, hogy „frusztráló és kiszámíthatatlan” felhasználói élményt hoztak létre.

Hogyan kezeli tehát a Smart Transactions ezeket a problémákat

A Smart Transactions egy virtuális mempoolt használ, ahol a felhasználók tranzakciói mindaddig privátak maradhatnak, amíg az Ethereum mainnet-en közzé nem teszik őket. Mivel ezeket a tranzakciókat privát státuszban vannak, a MEV botok nem tudjak felfedezni ezeket.

A privát jellemzőn túl a virtuális pool akár 99,5%-os sikerességi arányú Smart Transactions-t és alacsonyabb díjakat kínál „egy 30 milliszekundumos Just-In-Time szimulációs szolgáltatás” révén. Emellett az új funkció egy beépített dashboardot is tartalmaz. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül a MetaMaskon belül, harmadik feles blokkláncelemző weboldalak meglátogatása nélkül is nyomon követhessék tranzakcióikat.

A MetaMask azt ígérte, hogy az elkövetkező hónapokban frissítéseket ad ki a Smart Transactions funkcióhoz a további optimalizálások érdekében.