Egyes vallási vezetők a metaverzumban járnának templomba

Miközben Ferenc pápa részt vesz a G7-ek mesterséges intelligenciáról (MI) szóló ülésen, hogy közösen megvitassák az MI jelentette kihívásokat, addig más vallási vezetők templomot építenének a metaverzumban.

Miután a pápa nemrégiben aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, és ismét sürgette a megfelelő, globális szabályozás szükségességét, újra felpezsdült a vallás és a technológia körüli diskurzus. Emlékezzünk csak vissza: amikor a rádió és a televízió először eljutott otthonainkba, a vallási műsorok az első adások között voltak. Most pedig egyre jobban eltávolodunk a hagyományos televíziótól, amiért a vallásgyakorlók világszerte a metaverzum és a Web3 technológiák iránt érdeklődnek, melyeket egyesek a „hithez vezető csatornaként” emlegetnek. A támogatók mellett vannak azonban olyan vallási vezetők, akik szerint ezen technológiák több veszéllyel járnak, mint gondolnánk.

Megoszló vélemények a metaverzumról

Többek között Sreevas Sahasranamam, a Glasgow-i Egyetem professzora is kifejtette, hogy szerinte a hindu vallás gyakorlói számára a metaverzum több pozitív lehetőséget rejt magába, és el tudja képzelni, hogy ő is a virtuális világban keresi a válaszokat a „belső csatáira”. Hozzá hasonlóan többen úgy gondolják, hogy a virtuális világ magával ragadó valóságán keresztül közelebb kerülnének a valláshoz és a Szentíráshoz.

De nem mindenki van ennyire elragadtatva a metaverzumtól. Gavin Ortlund és Jay Kim keresztény lelkészek például úgy látják, hogy bár az „új világ” kiegészítheti a megszokottat, az nem helyettesítheti teljes egészben a fizikai templomokat.

„A keresztelkedés és az úrvacsora fizikai cselekedet, ott kell lenniük az embereknek, hogy bemerüljenek a vízbe, vagy megegyék a kenyeret és a bort. Ez pedig csak egy példa arra, hogy valami el fog veszni, ha eltávolodunk a szemtől-szembeni, testi érintkezéstől” – tették hozzá.

A római katolikus egyház teljesen másként vélekedik, ott ugyanis előszeretettel elfogadják a metaverzum technológiát, és az elmúlt néhány évben a Web3-mal, az NFT-kel is foglalkoztak. Ferenc pápa azonban nem rajong minden futurisztikus technológiáért:

„Jelentős a kockázata annak, hogy néhány ember előnyökhöz fog jutni mások elszegényedése árán” – mondta. Ugyan elismeri a technológia előnyeit, a megoldása a problémára az erős erkölcsi és jogi szabályozás kialakításában rejlik.