Mi az a Ravencoin? Útmutató induláshoz

  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Ravencoin (RVN) a top 50 legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénzének dinamikusan növekvő projektje. Az inspirációt a nevéhez a Trónok Harcának írójának, George R. R. Martinnak a hollói adták és 2018 medvepiacán az egyik legjobban teljesítő coinok között jegyzik. 2019 áprilisban új csúcsot tudott felállítani a coin.

RVN árfolyama dollárban | Brave New Coin

Ravencoin kezdetek

A Ravencoin hivatalosan 2018. január 3-án indult, mely egy direkt koincidencia a Bitcoin mainnet indulásának évfordulójával. A nyílt forrású Bitcoin fork révén indult érme gyors és könnyű tranzakciót tesz lehetővé a felhasználók között.

Mivel a Bitcoin forkjáról van szó, ezért van néhány tulajdonsága, ami megegyezik a Bitcoinéval. Ilyen például a proof-of-work alapú konszenzus protokoll. A fejlesztők nem vettek át mindent vakon a Bitcoin blokkláncából és arra különösképp figyeltek, hogy a Ravencoin ne ütközzön skálázási problémákba fejlődése során.

A maximális tokenmennyisége 21 milliárd RVN és a coin 2019. április 7-én ütötte meg a legmagasabb árfolyamát 0.072 centtel. Az írás időpontjában az érme piaci értéke 192 millió dollár volt 17 millió dolláros 24 órás piaci volumen mellett.

Egyik előnye a bitcoinnal szemben, hogy a Ravencoin protokollja gyorsabb blokk konfirmációs idővel rendelkezik, ~10 perc helyett ~1 perces, a magasabb blokkjutalom és a 21 milliárdos RVN tokenkínálat mellett.

Hogyan működik a Ravencoin?

A Ravencoin honlapja szerint, a coin hasznossága könnyen megérthető, ha Westeros kontinensét benépesítő hollókhoz hasonlítjuk:

A Westeros fiktív világában a hollókat igaz állításokat közlő hírnökökként használják. A Ravencoin egy felhasználási esetspecifikus blokklánc, melynek célja, hogy az igazat mutassa arról, hogy kinek mekkora a vagyona.

A Ravencoin lényegében egy olyan blokklánc hálózatot kíván kifejleszteni, amelynek elsődleges feladata a fizikai és a digitális eszközök zökkenőmentes transzferja tulajdonostól tulajdonosig. A nyílt forráskódú projekt nem előre bányászott, és a többi kriptopénz projekttől eltérően, mint például a Ripple, XRP és a TRON, nincsenek előre meghatározott mennyiségű tokenek leosztva a fejlesztőknek. Ez garantálja, hogy alacsonyan maradjanak a centralizációs kockázatok a Ravencoin hálózatán.

Egy hivatalos Medium bejegyzés szerint a projekt úgy írja le a projektet, mint “felhasználó specifikus blokklánc egyetlen speciális funkció hatékony kezelésére: az eszközök transzferjára egy féltől a másikig.”

Az új globális gazdaságban a határok és a joghatóságok kevésbé relevánsak, mivel egyre több eszköz válik nemzetközileg kereskedhetővé súrlódásmentesebbé téve a nemzetközi kereskedelmet. Olyan korban, amikor az emberek komoly vagyonokat Bitcoinban szinte azonnal mozgathatnak, a globális fogyasztók valószínűleg ugyanilyen hatékonyságot igényelnek értékpapírjaik és más befektetési eszközeik számára is.

A fenti magyarázó alapján a Ravencoin nem pozicionálja magát közvetlenül a Bitcoin versenytársaként.

A Ravencoin listavezető blokkjutalommal, blokkidővel és tokenkínálattal rendelkezik és a magas érmekínálat segítségével egy könnyen skálázható peer-to-peer elektronikus utalási rendszerré válhat. Egy másik érdekes karakterisztikája a Ravencoinnak a bányász algoritmusa. A projekt honlapja szerint a Ravencoin X16R algoritmust használ a hálózati konszenzus biztosítására és RVN bányászatra.

Az X16R algoritmus elsődleges célja az ASIC bányászok jelentette centralizációs veszély orvoslása. Ezt úgy éri el, hogy folyamatosan megzavarja hash algoritmusok elrendezését. A protokoll ugyanazt az algoritmust használja, mint az X15 és és a SHA512, de az algoritmusok elrendeződését rendszeresen újrakeveri a korábbi blokk hashe alapján. A projekt GitHub oldalán többet meg lehet tudni a coin algoritmusáról.

A Ravencoin egy másik jellegzetessége, hogy a Bitcoinnal szemben nincs súlyozott disztribúciós menetrendje és mellette belső fejlesztésű üzenetküldő rendszert is biztosít a RVN tulajdonosoknak.

A felezés tekintetében a Ravencoin fehér könyve szerint körülbelül 2023-ra a 2 100 000. blokkmagasságnál várható felezés 5000 RVN-ről 2500 RVN-re. A folyamat 2 100 000. blokkonként megismétlődik mindaddig, amíg nem lehetséges többé felezni a blokkjutalmat.

Mik az esélyei a Ravencoinnak?

Több mint 2200 projekt került listázásra a Coin Market Capon és mindegyik a maga módján világot akar váltani. A nagy szám ellenére 95%-uk a projekteknek a süllyesztőben fogja végezni, különösen a direkt lehúzásra, zéró felhasználási területtel rendelkezők többsége. Az elfogadottság és könnyed használat két olyan faktor, melyet egyetlen projekt se vehet félvállról ahhoz, hogy mindennapi életben használat megoldásokká válhassanak.

Ezzel el is jutottunk a legfontosabb kérdéshez: képes lesz a Ravencoin túlélni a kriptoverzum szélsőséges körülményeit? Alapjában könnyű választ találni a kérdésre, mert nem kell mást vizsgálnunk, mint való világi validitását és felhasználási potenciálját.

A Ravencoin fehérkönyv több felhasználási alkalmazást is felsorol az érmének ötlet szinten. Ideális esetben a Ravencoin tokenplatformként képzelhető el, aminek a blokkláncán különböző digitális eszközöket lehet küldözgetni biztonságosan és gyorsan.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Ravencoin nem az egyetlen eszköztranszfer blokklánc platform a piacon és létezik mellette pár ismertebb és bejáratottabb is: Ethereum, Tron, EOS, Cosmos, hogy csak néhányat említsünk.

A terjedéséhez, vagy legalább a likviditása növeléséhez fontos, hogy minél több centralizált tőzsdére felkerüljön. Pillanatnyilag a Binance, Digifinex és a Bittrex számít a legnagyobb kereskedési volument felmutató Ravencoin tőzsdéknek.

Asztali gépre saját tárcával rendelkezik és a két hidegtárca gyártó a Trezor és a Ledger is vagy támogatja már, vagy tervbe vette hozzáadását.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.