Találós kérdés: Mi az? Akkor veszik, amikor már felment az ára

Tyúk, vagy a tojás dilemmát mutat a bitcoin vásárlás mivel a többség csak azután kezd el bevásárolni, hogy már ment egy zsíros 10-20%-ot. A bitcoin vásárlás iránti érdeklődés utólag követi a legnagyobb kriptopénz árának felfutását, ami újfent azt jelzi, a kollektív bölcsességre (értsd: Google Trendek) ne hagyatkozzunk mikor befektetésre kerül sor. Az április eleji megugrott rákereséseket vizsgálva kiderül, a “Bitcoin vásárlás” iránti érdeklődés az árfolyam megugrása után kezdett el emelkedni.

A ‘bitcoin vásárlás’ kifejezésre a rákeresés csak azután ugrik meg, miután az árfolyam már felment, legalábbis a Google Trends adatok alapján:

“buy bitcoin” (bitcoin vásárlás) 30 napos érdeklődés a Google Trends alapján

Az érdeklődés láthatóan április 3-án lőtt ki elérve a 30 napos vizsgált időtartamban a 100-as skálán mérhető maximumot.

Ugyanezen a napon, 3-án a Bitcoin már jóval 5300 dollár felett kereskedett, ami 26%-os emelkedést jelentett a 4200 dolláros szintről. A tényleges ugrás azonban 2-án történt.

Bitcoin – USA dollár, Bitfinex kriptotőzsde | TradingView

Az is kivehető, hogy az érdeklődés lanyhulásával kezd csökkenőbe menni az árfolyam, amit 4-ére jelez a Google Trendek.

Innen már könnyen leszűrhető a konklúzió: a technológiát és a kriptodevizákat felületesen ismerők hajlamosak impulzív vásárlási döntéseket hozni a mainstream média keltette pillanatnyi felhajtás közepette. Ez pedig a klasszikus fear of missing out, azaz a félek, hogy kimaradok befektetői mentalitás ismertetőjele.

Erre pedig csak egyetlen ellenszer van, ha minél több szakmai, a technológiát és a piacokat alaposan ismerő tartalom kezd megjelenni Magyarországon is és nem csak a hirtelen felfutás babérjait learatni kívánó mainstream sarlatánság (tisztelet a kivételnek).

Útmutatók a kriptókhoz: www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Ha elakadsz, keress minket: [email protected] | facebook.com/bitcoinbazis/