Mi lesz a Bitcoin ára a felezés után?

Először is kezdjük egy fundamentális összefoglalóval!

Az utóbbi napokban sokakban ugyanaz a kérdés merült fel: “Mi fog történni a Bitcoin árával, ahogy közeledünk a felezéshez?” Nos, ez most már látható. Az új kardinális kérdés, hogy tudjuk innen merre tartunk!

Először is, ne rántsunk azonnal kardot és állítsunk be új célárakat, mert sok faktort kell figyelembe venni, hogy lásuk, hogy ez a felezés nem olyan, mint az előző.

Volt időszak, amikor a bányászok hatalma a hálózat fölött megkérdőjelezhetetlen volt, mivel könnyedséggel jutottak bitcoinokhoz (2012-2016), ám ez a hatalom és előny eltűnőben. Mára a forgalomban lévő BTC száma a 19 millióhoz közelít (itt most a cikk rövidsége miatt nem vesszük az elvesztett, hackelt, alvó tárcákban pihenő coinokat) és milliárd dolláros forgalom megy keresztül a tőzsdéken a 2012-es vagy a 2016-os felezésekhez képest.

A bitcoin piaci kapitalizációja csupán ~7 milliárd dollár volt a 2016-os felezés idején, ami valóban kicsi ahhoz képest, hogy ma értéke a 160 milliárd dollárt is meghaladja.

Frissnek volt tekinthető akkoriban, alig volt versenytársa, nagyon kis létszámú közösség ismerte, szemben a mai viszonyokkal, amikor sokan (ha másért nem, akkor a 2017 év végi lufirali következtében) legalább egyszer hallották valahol a médiában, vagy barátjuk, ismerőseik révén. A bitcoint többnyire spekulatív eszköznek tekintették, ami mára a mögöttes blockchain technológiája terjedésével és mélyebb fokú megértésével a bitcoint hiteles eszközosztály kategóriába emelte.

Ennek ellenére a drasztikus, 6 számjegyű előrejelzések, amelyeket a médiában látnak, idén vagy valószínűleg még jövőre sem fog bekövetkezni. Ez csak akkor lehetséges, ha az intézményi befektetők is belépnek a játékba. Az érdeklődés intézményi oldalról csak most indulhat meg, amire Paul Tudor Jones milliárdos alapkezelő bejelentése, miszerint bitcoint vásárolt infláció elleni fedezeti eszköz gyanánt, egy kiváló indulópont. Egy másik fontos esemény, hogy a világ egyik legjövedelmezőbb kockázati alapja, a Renaissance Technologies bejelentette, hogy engedélyt kapott a SEC-től Bitcoin termék kereskedésre a CME tőzsdén keresztül.

A másik oldalon azt látjuk, hogy a makrogazdasági helyzet nem kedvező. Az amerikai Federal Reserve a koronavírus-korlátozások okozta visszaesés kompenzálására kvantitatív enyhítésbe kezdett és eddig mintegy 3 billió dollár likviditást injektált a gazdaságba. A lépés inkább a nagybankok és multinacionális vállalatok javát szolgálja adósságleírás perspektívájából, ami szembemegy a többségi amerikai társadalom érdekeivel. A lakosság szerte a világon folyamatosan veszít a kormányokba vetett bizalmukból és keresik a hiteles kockázatfedezeti alternatívákat, mint amilyen a Bitcoin is.

Technikai elemzés:

A bitcoin május 8-án 10067 dolláros csúcson járt, majd május 10-én 8117 dollárra esett vissza egy nagy dump után, amely 9574 dollárról indult. Ez megtörte a bitcoin fontos támaszát 9500 dolláron, majd 9200 dollár szinten is, de elég szufla maradt a vevőkben, hogy 8000 dolláros szint fölött tartsa az árfolyamot, ami a jelenlegi 100 napos sima mozgóátlag.

A Fibonacci sorozatban egy 6450$-ról 10067$-ra történő felfelé tartó mozgás 61%-os ellenállását láttuk, így az erős támasz továbbra is 8000 dolláros szinten van, amelyet május 11-én, a cikk írása idején sem sikerült áttörni. Ha áttörjük a 8000 dolláros fontos támaszt, akkor tovább eshetünk a 7350$ -7000$-os szintekig, de ez már jó beszállási lehetőséget kínál a longra a bikáknak.

Ha a 8000 dolláros szintet meghaladjuk, majd egy 24 órás idősávon a 8800$-os szint fölé zárunk, majd jó forgalom mellett lassan 9000$ fölé emelkedünk, akkor a BTC újratesztelheti a 9200 dollárt. Ugyanakkor van egy erős ellenállásunk is 9500 dolláros áron.

Egy egyértelmű kitörésre van szükségünk a 9500 dolláros szint felett, hogy a bitcoin meghaladja az 10000 dollár pszichológiai határt. Ez a lendület vezethetné a Bitcoint új szintekre, 11000$ – 11300$ tartományba.

A technikai indikátorok, mint például a MACD esetében a digitális eszköz lassulást jelez a bullish tartományban, az RSI az 50-es szinthez közelít.

Konklúzió a BTC árfolyamáról:

Személy szerint úgy vélem, hogy a felezésig uralkodott az eufória a piacon, ez futtatta fel az árat. A felezés bekövetkezte után is marad egy ideig a FOMO (fear of missing out), ám ennek ellenére kis meggyőződéssel lehet kijelenteni, hogy a közeljövőben az árfolyam megütné minden idők legmagasabb szintjét. A vásárlási zóna azonban kiváló 7000$ – 7200$ tartományban. A következő hetekben addig eshetünk, ha megtörik a 8000$.

Altcoin elemzés:

Az elmúlt időszakban nagy nyomás nehezedik az altcoinokra a hirtelen BTC-árfolyam ingadozás miatt, ami végső soron csökkenti szatosiban mért értékeiket.

Jelenleg nem ajánlott befektetési portfóliónk 8-10% -kánál többet fektetnünk altcoinokba. Bullish kilátásokra a ZEN, ETC, DOCK, VITE, MATIC, MCO érmék estében számítok, 10% – 30%-kos ugrásra a jelenlegi piaci áraktól.

A Guruprasad Venkatesha a b-cube.ai, a kriptovaluták kereskedelmét megkönnyítő és jövedelmezőbbé tevő, AI / ML és összetett matematikai modelleket használó francia-magyar startup társalapítója és vezérigazgatója. Első vagyonkezelő társaságát 16 éves korában alapította, később pedig sikeres exitet hajtott végre. Tovább ment a Morgan Stanley vállalatba, ahol befektetési elemzőként dolgozott, majd ezt hagyta abba, hogy a kriptovaluták világába léphessen.

Elérhető a következő közösségi média csatornákon:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/guruprasadvenkatesha/
Twitter: https://twitter.com/GuruprasadVenk1

***Az ezen a weboldalon biztosított információ nem minősül befektetési tanácsadásnak, pénzügyi tanácsadásnak, kereskedelmi tanácsadásnak vagy bármilyen más tanácsnak, ezért a cikk tartalmát önmagában sem szabad így kezelni. A szerző, a weboldal vagy a velük kapcsolatban álló cég nem ajánlja, hogy bármelyik kriptovalutát megvásárolja, eladja vagy tartsa. A befektetési döntések meghozatala előtt járjon el kellő gondossággal és konzultáljon pénzügyi tanácsadójával.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.