Mianmarban lekapcsolták a Facebookot, egyre több országban lesz divat az internet korlátozása

Mianmarban az új katonai kormány elrendelte a távközlési társaságok számára, hogy ideiglenesen blokkolják a Facebookhoz való hozzáférést, arra hivatkozva, hogy a platform veszélyt jelent az ország stabilitásának helyreállítására. A korlátozást azért rendelték el, mert a néhány nappal ezelőtt kitört puccs után polgári elégedetlenségi mozgalom alakult ki. 

A NetBlocks nonprofit internetes szolgáltatást figyelő oldal megerősítette, hogy a Facebook, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp szerverekhez való hozzáférés korlátozottan érhető el az országban. Az internetes zavarokat először 2021. január 31-én tapasztalták, amikor Mianmar katonái átvették az ország feletti irányítást.

Ha politikai indíttatású internetleállásokról van szó, akkor 2021 már nyomorúságosan indul. Még csak február eleje van, de már két másik országban jártak el hasonlóan. Januárban Indiában és Ugandában is korlátozták az internet használatát. Ugandában az állam a január elején zajló elnökválasztás napján teljesen leállította az internetet. A múlt héten az indiai hatóságok a főváros, Új-Delhi közelében több területen korlátozták az internet-hozzáférést, mivel a helyi gazdák a tavaly szeptemberben elfogadott mezőgazdasági törvények ellen tiltakoztak.

Hanna Kreitam, az Internet Society technikai szakértője szerint az internet blokkolása sérti az alapvető emberi szabadságjogot, emellett pedig beláthatatlan következményekkel jár, hiszen hatással van egy adott ország pénzügyére és gazdaságára is. Kreitam úgy véli, az internetes korlátozások miatt akadoznak a gazdasági tevékenységek, ennek következtében csökken a helyi vállalkozások profitja és az ország adóbevétele.

Számos magánszemély, szervezet és vállalkozás támaszkodik világszerte internetalapú szolgáltatásokra, amelyek olyan kulcsfontosságú funkciókat töltenek be, mint az adattárolás, az adatfeldolgozás, illetve a pénzügyi tranzakciók. Az e-szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozása elkerülhetetlenül csökkenti a termelékenységet, ami jelentős gazdasági veszteségeket eredményez.”

Veszteséges mindenkinek, mégis egyre több országban válik bevett szokássá

A Top10VPN 2020-as jelentéséből kiderült, hogy Indiában a regionális internetkorlátozás és az elhúzódó internet kimaradások együttesen 2,8 milliárd dollárjába kerültek az államnak, míg a mianmari zavarok 190 millió dollárba fájtak.

A COVID-19 járvány miatt 2021 is egy kritikus évnek mondható, amikor a feltörekvő gazdaságok nem engedhetik meg maguknak ezeket a gazdasági és infrastrukturális pluszköltségeket, amelyeket az internethasználat korlátozása okoz. India például arra törekszik, hogy a világ technológiai központja legyen, de ha az államnak valami nem tetszik, vagy a lakosság tiltakozásba kezd, azonnal a konnektorhoz nyúl és lekapcsolja a netet. Ez pedig nem biztos, hogy jót tesz az ország imázsának.

Kreitam kijelentette: „Úgy gondoljuk, hogy az internet korlátozása rombolja az emberek bizalmát az internetes infrastruktúrában, amelynek minden esetben elérhetőnek és megbízható kellene lennie. Idővel az emberek elfordulnak a megbízhatatlan hálózatoktól, ami a beruházások csökkenéséhez vezet.”

Samuel Woodhams, a Top10VPN digitális jogi kutatója szerint az ugandai, indiai és mianmari események azt mutatják, hogy a választások, a tiltakozások és a politikai felfordulás azt eredményezik, hogy a politika azonnal az internethez nyúl. Tavaly élő példa volt erre Fehéroroszország, ahol az augusztusi elnökválasztás során az ellenzéki tüntetők megbénítása céljából egyszerűen lekapcsolták az internetet. Elsőként a Viber, a Telegram, a Facebook, a Twitter és az Instagram vált elérhetetlenné, de hasonló sorsra jutottak a helyi hírportálok is.

Woodhams azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy az ENSZ, a társadalom és a jogászok nyomása sem tudja megakadályozni a kormányokat abban, hogy a politikailag sorsdöntő pillanatokban ne korlátozzák az internethez való hozzáférést és fojtsák el a polgárok szabad véleménynyilvánítását. Szerinte kizárt, hogy valaha is létrejöjjön egy olyan nemzetek feletti szervezet, ami hatással lenne az országok kormányára.

“Mivel több olyan országban is választások lesznek hamarosan, amelyekben a világjárvány súlyos gazdasági károkat okozott, sajnos úgy gondolom, hogy egyre több helyen lehet majd hasonló internetes leállásokra számítani” – tette hozzá Woodhams.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük