A MiCA felgyorsíthatja az euró alapú stabilcoinok elfogadását – Árnyékot vet-e mindez az USD alapú érmékre?

Az Európai Unió új szabályozási keretrendszere, a MiCA jelentős változásokat hozhat az európai stabilcoinok piacán, potenciálisan kihívást jelentve az USD alapú érmék dominanciájára.

Az új szabályozás célja az átláthatóság és a tranzakciók felügyeletének erősítése a kriptoeszközök terén, miközben a piaci integritás és a pénzügyi stabilitás fenntartására, valamint a fogyasztók érdekeinek védelmére törekszik.

Eljöhet az euró alapú stabilcoinok ideje

A MiCA szabályozások felgyorsíthatják az EUR alapú stabilcoinok elfogadását és erősíthetik a piaci jelenlétüket. Jelenleg az euró alapú stabilcoinok rekordmagas szinten vannak az euróban denominált kriptotranzakciók tekintetében. Az EKB legutóbbi jelentése szerint az euró alapú stabilcoinok a teljes euróban denominált kriptotranzakciók mintegy 1,1%-ában kerülnek felhasználásra. Bár ez a szám elenyészőnek tűnik a dollár alapú érmék 90%-ához képest, a Circle stratégiai és politikai igazgatója, Patrick Hensen szerint ez „valójában rekordmagas”. Hensen kiemelte, hogy néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem voltak tranzakciók az euró alapú stabilcoinokkal, ami az EU-ban növekvő stabilcoin-momentumot jelzi.

stabilcoinok

Stabilcoin vs. fiat használat 2024-ben

A MiCA hatása az euró alapú stabilcoin likviditására

Patrick Hensen tovább hangsúlyozta az EUR-stabilcoinok likviditásának és tranzakciós volumenének növekedési lehetőségeit a MiCA teljes bevezetésével. Figyelembe véve a MiCA euró alapú stabilcoin szektorra gyakorolt potenciálisan pozitív hatását, több szakértő is arra számít, hogy hamarosan komoly versenytársa lehet a dollár alapú stabilcoinoknak. A szabályozási keretrendszer tehát növelheti az euró alapú stabilcoinok elfogadottságát, miközben életképes alternatívaként helyezi őket a dollár alapú stabilcoinok mellé.

Kritika és vita a stabilcoin szabályozás körül

Az EU szabályozási keretrendszere azonban nem mentes a kritikától sem. Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója nemrégiben bírálta a közelgő MiCA szabályozást, azt állítva, hogy a tartalékok 60%-ának banki betétekben való megkövetelése komoly hatással lehet a stabilcoin szektorra. Ezen kívül több kriptotőzsde, például a Binance is áthelyezi működését Európába a közelgő MiCA szabályozási hatás miatt.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy a kritikák ellenére a MiCA szabályozás célja elviekben a kriptopiaci műveletek egyszerűsítése és az átláthatóság növelése lenne. Emellett a befektetői bizalom növelésére is összpontosít, miközben átlátható kriptoszabályozást kínál, hogy növelje a felhasználók biztonságát.