Michael Saylor prezentációja lenyűgözte a BTC Prague résztvevőit

Michael Saylor a prágai bitcoin konferencia második napján olyan lenyűgöző prezentációt adott elő a FŐ színpadon, ami valósággal sokkolta a bitcoiner közösség a világ minden tájáról összegyűlt több ezer résztvevőjét, természetesen magamat is beleértve. Ezért úgy éreztem, a tervezett második napi összefoglaló helyett egyszerűen muszáj arról írnom a következő cikket, hogy ezúttal milyen üzenetet küldött a jövő egyik leendő legmeghatározóbb tech cégének feje mind a bitcoinerek, mind a befektetők, mind pedig az összes ma élő ember számára.

Michael Saylor egy sikeres, tőzsdén jegyzett amerikai szoftvercég, a Microstrategy cégvezetői posztját azzal a céllal adta át 2022-ben a legrátermettebb munkatársának, hogy ő maga megszabaduljon a cégvezetés mindennapos kötelező teendőitől, és minden idejét a Bitcoin tanulmányozásának szentelhesse. Amikor 2020 tavaszán minden létező befektetési eszköz hirtelen a mélyrepülés egyértelmű jeleit mutatta, Saylor magára zárta dolgozószobája ajtaját, és addig nem jött onnan elő, amíg meg nem értette, hogy mi történik, valamint azt, hogy ennek mi a fő oka, és nem utolsó sorban, mi a megoldás. Profi repüléstechnikai mérnök és tudománytörténész lévén sok héten keresztül tartó kitartó munkával meglehetősen alaposan beleásta magát a témába, és amikor az esze és a szíve egybehangzóan azt súgta neki, hogy kellően mélyre ásta magát a nyúl üregébe, azzal jött onnan elő, hogy a megoldás a Bitcoin.

Korábban sokat hallott a Bitcoinról, de mivel mindannyiunkhoz hasonlóan szkeptikusan állt az egyre többek által teljes meggyőződéssel felváltva elszalaszthatatlannak és kihagyhatatlannak nevezett új pénzügyi lehetőségekről, nem foglalkozott vele talán egy percet sem. Márpedig egy perc még az arany értékőrző mivoltának megértéséhez sem elegendő. A pénzügyi vagy más néven befektetési eszközök jellemzően kellően összetettek. Így van ez az 1971 óta aranyfedezet nélküli, mégis világszerte azóta is általánosan elfogadott fiat pénzekkel, a kötvényekkel, részvényekkel és ingatlanokkal kapcsolatban is. Márpedig ha valaki a megtakarított pénzét jó helyen akarja tudni, nem árt, ha érti, hogy milyen időtávon hol hogyan tárolja azt.

Miután Saylor több ezer óra tanulmányozást követően megértette, hogy a Bitcoin egy olyan digitális tároló eszköz, melynek a valaha kitermelhető mennyisége abszolút limitált, és ennek biztonságáért egy olyan több tízezer számítógépből álló hálózat felel, melyek térben a világ legkülönbözőbb pontjain helyezkednek el, össz számítási kapacitásuk pedig 2020 tavaszára bőven meghaladta minden eddig elképzelhető számítógépes rendszerét, tehát gyakorlatilag egy hatalmas, világméretű szuperszámítógép, számára nem volt több kérdés. Matematikailag 100%-ig biztos volt abban, hogy mind az általa vezetett szoftvercég, mind pedig saját megtakarításának 100%-át hosszú távon kizárólag bitcoinba érdemes fektetnie. Mindet, és örökre. Mert ez a jövő.

Saylor egy eszméletlenül művelt fickó, több könyvet olvasott, mint Magyaroszág lakosságának a fele együttvéve. Tehát egy olyan mérnök és tudománytörténeti szakember, aki nemcsak ahhoz ért, amit csinál, hanem nyitott az emberi történelem, kultúra, tudomány, politika, gazdaság, hit, erkölcs és etika minden létező területe irányába. Így amikor feljött a nyúl üregéből, minden létező metafóráját elővette, hogy gyorsan és hatékonyan megértesse a szűk és tág környezetével egyaránt, hogy mit talált odalent. Sorra majd az összes amerikai televízió csatorna hírműsorába elment, hogy kihirdesse az igét. Mivel a Bitcoin alapszintű megértéséhez neki is több száz órára volt szüksége, így aztán nem csoda, hogy még a Lex Fridmannel készült maratoni podcast beszélgetésének meghallgatása sem elegendő senki számára, hogy megértse, bármilyen nyelven is beszél, nem hogy egy tízperces interjú az amerikai mainstream média nyitottnak kicsit sem nevezhető hírműsor vezetőinek a kérdéseire válaszolva. (A margón megjegyezve az imént említett négy órás podcast beszélgetés a youtube-on egy év alatt 5,2 milliós nézettségre tett szert.)

Három évvel ezelőtt jött fel az üregből. Azóta minden egyes nap visszamegy, és még mélyebbre ás. Feljön, beszélget, visszamegy, tovább ás. Eszméletlen mélységekben járhat odalent, eszméletlen távol vagyunk tőle olyankor, és mostanra olyan mélyre jutott, hogy az bárki más számára teljesen elképzelhetetlen. Amit most felhoz magával vagy talán inkább magából, az már annyira tiszta, hogy nem lehet nem érteni.

A prezentációra készülve a BTC Prague 2023 konferencia főszervezői rábeszélték Michaelt, hogy ezen a szombat délelőttön tartsa meg Prágában első olyan prezentációját, melyhez hajlandó slide-okat kivetíteni a hallgatóság számára. A slide-ok egyrészt segítik a hallgatóságot a figyelem fenntartásában, másrészt vizuálisan közvetlenül vezeti a hallottak elképzelését, nem utolsó sorban pedig támogatja az előadót is abban, hogy alaposan és szemléletesen megtervezze az üzenetet, melyet megosztani akar. Hát, ez így együtt, ráadásul ebben a támogató, inspiráló környezetben és társaságban egy olyan érdekfeszítő, kristálytisztán érthető előadást eredményezett, amilyet még ember nem látott és hallott.

A lényegi rész az inflációtól indult. Onnan, hogy a globális pénzügyi-gazdasági rendszer alapját képező amerikai dollár az elmúlt 100 év alatt értékének a 99%-át veszítette el a sok ezer éve jó értékőrzőnek számító aranyhoz képest. Ugyanezen 100 év alatt 99.8%-át veszítette el az utóbbi évtizedek remek befektetési lehetőségének számító S&P 500 tőzsdei indexhez képest. Az amerikai dollár a ma általánosan elfogadott fizetőeszközök legjobbika, és egyben azon nemzet fizetőeszköze, mely az utóbbi 100 év háborúiból rendre győztesen jött ki. Az összes többi nemzet fizetőeszközét a dollárhoz szoktuk viszonyítani. Ezen fizetőeszközök mindegyike folyamatosan veszít az értékéből a dollárhoz képest. Az argentin peso az elmúlt 20 év során 70%-ot értéktelenedett a dollárhoz képest. Hasonló sorsa van például az indiai rúpiának (90%-kal), a pakisztáni rúpiának (82%-kal), a brazil reálnak (65%-kal) és a török lírának (95%-kal), de hosszasan lehetne sorolni kevésbé durva számokkal.

Az infláció a bolygó lakosságnak fáj, miközben a kormányok bevétele egyre növekszik. Bárki kiszámolhatja, hogy tetszőleges időtávon saját családi vagyonának hány százaléka vándorolt a kormányok zsebébe. Ebből következtetve aki meg akarja óvni saját vagyonának az értékét, annak megtakarításait olyan eszközökbe kell ennek érdekében fektetnie, mely egyszerre szűkös, kívánatos, hordozható, strapabíró és kezelhető. Kevés olyan eszköz van, amely mind az öt téren megfelelő. Az okosnak tartott befektetők a részvénypiacokon az S&P 500 indexet követő befektetési alapokba fektetnek, melynek értéke évente 7-8%-ot emelkedik. Mivel nagyjából ugyanennyivel gyarapodik a teljes dollár készlet, ez nem tűnik túl gyümölcsöző passzív jövedelemnek. A technológiai jövőbe előre látók ígéretes tech cégekbe fektetnek, melyek némelyike ugyan ennél jobban muzsikál, de eléggé ott kell lenni a szeren, hogy valaki elcsípje a győztest. Annak az esélye, hogy jó előre a részvények közül a legjobban teljesítőre fogadjunk bizony nagyjából 1%. Kicsit kontextusba helyezve ennek megfelelően ő évtizedek óta kimondottan azokat preferálja, és rendszerint bejön neki.

Szóval kevés befektetési eszköz szárnyalja túl azt az inflációs rátát, mely valójában kifejezi az elértéktelenedés mértékét. Nos, a Bitcoin pont ilyen. És mivel a Microstrategy megtakarításainak a lehető legnagyobb hányada bitcoinba van fektetve, Michael elmondása szerint legalább 100 évre – sőt combos hiteleket is vettek fel, hogy az épp aktuális gödörben is bevásároljanak pár ezer bitcoint -, a saját cégük részvénye is – melyet a tőzsdén MSTR azonosítóval jegyeznek – ebben a ligában játszik. Mint elkötelezett Tesla kisbefektető szabadjon itt diszkréten, de azért mégis megjegyeznem, hogy Michael rendszeresen posztol diagramokat az ehhez hasonló befektetési eszközök teljesítményét összehasonlító alkalmakkor, és valahogy az MSTR-nél még jobban teljesítő TSLA minden alkalommal lemarad az ábráról. Valószínűleg ezt egy eldugott tech-box klubban úriember módjára lejátszák egymással.

A bitcoin árfolyama 2020. augusztus 10 óta, amikor a MicroStrategy adoptálta a bitcoin stratégiát.
Részvényárfolyam 2020. augusztus 10 óta

Egy dologra nem alkalmasak ezek a technológiai befektetési eszközök, az pedig a trade-elés, mert az rendkívül kockázatos, ennek megfelelően stresszes, és rendszerint veszteséges. Pedig csak ugyanazt kéne csinálni, mint amit az okos befektetők az S&P 500 indexet követő befektetési alapokkal: hosszú távon tartani. Azt elég egyszerű és nyugis.

Aztán Michael precízen bemutatta, hogy mitől egyre értékesebb a bitcoin, azt is, hogy az elkövetkező évtizedek során hogyan fogja elszippantani a tőkét sorra az összes többi eszköz osztálytól, és hogy ennek miért 100% a valószínűsége. Az arany akkor lenne igazán jó értékőrző, ha meg tudnák állni, hogy nem bányásznak belőle többet újra és újra, és ha valahogy megtanítanák teleportálódni. Mivel mindkettővel akad némi fizikai nehézség, ez az arannyal nem fog megtörténni.

Igazán egészséges pénzt előállítani bonyolult. Mennyire? A bitcoin bányászata mára 50 billiószor bonyolultabbá vált, mint 2009-es indulásakor volt. 50 billiószor. Azért nem lesz soha több bitcoin, mint 21 millió, mert az előállításának nehézsége exponenciálisan növekvőre programozva, és az eddig komolyan nem vett bitcoinerek az elmúlt 14 évben megoldották, hogyan valósítható meg ez az 50 billiószor bonyolultabb előállítás. Ez ellen harcolnak a milliárdosok, és azért nincs többé extra profitjuk a hagyományos befektetéseikből, mert az emberi intellektus ellen tették meg tétjeiket. A bitcoin egészséges pénz. A politikusok azt mondják, hogy ez lehetetlen, miközben egyetlen olyan pénzügyi eszköz létezik ma, mely képes rendkívül hatékonyan egy egész életen át hatékonyan értéket őrizni. Mivel az egészséges pénz valójában örökké tartós, ez maga a gazdasági halhatatlanság. 

A bitcoin az egészséges pénz, ami reményt ad az emberiségnek, mert a gazdasági háború, ami ma az értékeink ellen zajlik, minden hagyományos értéket abszolút biztossággal a csúcsgazdag elithez áramoltat. 

Mi az egyetlen győztes stratégia? Ha dollárt tartasz, gyorsan értéktelenedik, ha más fiat valutát tartasz, az még gyorsabban, ha aranyat tartasz, akkor jobban jársz, ha részvényeket, akkor még jobban, ha pedig bitcoint tartasz, akkor annál is extrém sokkal jobban. Tehát ahogy a fenti ábrák is igazolják, a győztes stratégia az, amit a Microstategy az utóbbi három évben csinált, vagyis minden tartalékot következetesen bitcoinba fektet, türelmesen vár, nyugodtan alszik és kitartóan bitcoinban tart.

Majd elegánsan levonta a végkövetkeztetést. Mit tesz az az okos befektető, aki a mai körülmények között megtakarításait biztos helyen akarja tudni? Bitcoint vesz. Bárki tud bitcoint venni. Vegyetek bitcoint!

Amit persze sosem késő, de nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon. Nem titkoltan azért írtam meg ilyen gyorsan ezt a cikket a Prágából hazavezető vonatúton, hogy ez az infó minél több magyarhoz minél gyorsabban eljusson, mert a YouTube-on még csak amatőr felvétel érhető el, de miután megjelenik a profin szerkesztett videofelvétel, az a megérzésem, hogy nem pont zuhanni fog az árfolyam egy darabig. De mivel felelősségtudóan mindig csak olyan eszközt veszünk, amit értünk, elsősorban tanuljatok a Bitcoinról! Egyre több anyagot teszünk elérhetővé magyar nyelven egyre intenzívebb önkéntes munkával, hogy ahhoz képest az, hogy elolvassátok és megosztjátok, szerintem kényelmes erőfeszítés. Köszönöm szépen előre is ezen cikk linkjének a megosztását, és azt is, ha megnézitek a rendkívül inspiráló angol nyelvű prezentációt, mely videofelvételének első változata elérhető az alábbi linken, és hogyha azt követően belátásotok szerint támogatjátok szeretteiteket. Azért is nagyszerű ma élni, mert ilyen megújulás, ami most zajlik, még sosem volt az emberiség történelme során, és ha nem lenne Bitcoin, biztos, hogy nem így gondolnám. De van Bitcoin, és értünk, egyszerű emberekért van, nem pedig az elitért. Fogjunk össze! Erről is szó lesz következő cikkemben, melyben a második nap további fantasztikus eseményéről hozok jó híreket Nektek.

Szkeptikus módon teljesen érthető, hogy felmerül a kérdés, hogy ez mennyire hiteles olyan emberek szájából, akik már bevásároltak bitcoinból. Véleményem szerint teljesen hiteles, és nem tudom elképzelni, kinek a szájából lenne hitelesebb, mint akik az összes megtakarításukat olyan eszközbe fektetik, melynek pozitív jövőjében teljesen biztosak.

Időközben megjelent egy 4 perces változata az előadásnak, melyben az utolsó 4 perc van nagybetűs angol felirattal megspékelve.

A cikk írója technológia rajongó, 2019 óta napi szinten tanulmányozza a Bitcoint nagyrészt angol nyelvű oktató videók, podcastok illetve konferenciák felvételei és online közvetítésének fogyasztása által, továbbá saját Bitcoin node-ot és Lightning node-ot üzemeltet, és a közelmúltban indított decentri YouTube csatornán magyar nyelvű, közérthető oktató videókat oszt vagyis osztok meg az érdeklődőkkel. Célom a Bitcoin magyarországi széleskörű megértésének elősegítése a magyar bitcoinerek összefogása és a magyar nyelvű Bitcoin oktatás együttműködő fejlesztése által. Ha bitcoiner vagy, és keresed az ebben való együttműködés lehetőségét, jelezd szándékodat akár Facebook, akár Twitter profilomon keresztül, és meghívunk egy magyar bitcoiner telegram csoportba, melynek fő szabálya, hogy ott semmilyen kriptóról, hanem kizárólag Bitcoinról írunk és beszélgetünk. A cikk Telegramon is elérhető.