Miért lehetetlen a kriptobányászat betiltása a világon?

Nem tartozik a legnépszerűbb és legismertebb kriptopiaci elemzők közé Jarran Mellerud, akinek viszont nemrégiben érdekes gondolatai jelentek meg a Twitteren. A 800 követővel bíró kriptokutató azt fejtegette Kína példáján keresztül, hogy miért lehetetlen a kriptobányászat betiltása. 2021. júniusában Kína betiltotta a kriptobányászatot az országban, viszont ezzel sokat nem ért el Mellerud kutatása szerint. Mert még most is, a kriptobányászati hálózathoz való hozzájárulás tekintetében Kína a második helyen áll az Egyesült Államok mögött.

Ezen okok miatt lehetetlen még Kínában is a bitcoin bányászat betiltása

Az elemzés szerint a kínai bányászok többsége inkább csak illegalitásba vonult, a hírekkel ellentétben nem hagyott fel a tevékenységével. Tehát ha a világ egyik legkontrolláltabb országában nem lehet betiltani a bitcoin bányászatát, akkor az azt mutatja, hogy az iparág kontrollja rendkívül komoly kihívásnak ígérkezik. Hiszen Kína korábban már 9 alkalommal próbálta meg betiltani a bitcoint, egyetlen egyszer sem járt sikerrel. Kína esetén ennek a fő oka Mellerud szerint az, hogy egyszerűen túl nagy az ország. Hiába erősen centralizált a hatalom, egy eldugottabb vidéki helyre már Kínában sem ér el az állam ereje annyira, mint az kommunikált a világ felé.

Főleg, ha a helyi gazdasági érdekekkel ütközik ez a kormányzati szándék. A helyi önkormányzatok Kínában is együttműködnek a bitcon bányászokkal, hogy a felesleges energiát felhasználják és ebből profitáljon mindenki. Mellerud konkluziója szerint egy decentralizált hálózatot betiltani nagyjából lehetetlen. Jelenleg az Egyesült Álllamok adja a bitcoin hashrátájának 38%-át, de nem marad le nagyon tőle továbbra sem Kína. Mindezt úgy egyébként, hogy az Egyesült Államokban szívesen látják a bányászokat. Valahol a városok vezetése is részt vesz a bányászati tevékenységben. És úgy tűnik, az elemző szerint Kínában is ez a helyzet, csak ott nem verik nagydobra.