Bitcoin hashráta: Kínában ismét zakatolnak a bányászgépek

A kezdeti félelemmel teli időszak után a kínai bányászok lassan elkezdik visszakapcsolni a gépeiket. 

Annak ellenére, hogy a helyi hatóságok számos kezdeményezéssel próbálták megakadályozni a tevékenység újbóli elburjánzását az országban, a legújabb kutatások szerint Kína visszakerült a bitcoin térképére, hiszen a közelmúltban itt mérték a világ második legnagyobb hashrátáját.

A Cambridge-i Egyetem 2022 januárjáig frissítette a bitcoin bányászati térképét, amelyből kiderül, hogy az első helyen továbbra is az USA áll 38%-os hashrátával, míg a második helyen Kína 21%-kal. A harmadik helyet Kazahsztán foglalja el 13%-kal, amely a kínai bányászok egyik fő célpontjává vált a tavalyi év folyamán.

A negyedik helyen Kanada áll több mint 6%-kal, míg az ötödiken Oroszország közel 5%-kal.

Mi is zajlik Kínában?

A teljes hashráta az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott, miközben a BTC árfolyama bezuhant. A Cambridge-i Egyetem adatai szerint már 2021 szeptemberében, azaz mindössze négy hónappal a tiltás és három hónappal gyakorlatilag az összes bányászfarm bezárása után, a kínaiak nagy számban visszatértek a bitcoin bányászatához.

Októberre a teljes hashráta visszatért a tiltás előtti szintre, a jövedelmezőség viszont az elmúlt hónapokban jóval a 2021. áprilisi szint alá esett.

A bitcoin bányászat jövedelmezősége a 2020. novemberi szintre esett vissza, amikor a bitcoin ára alig több mint 10 000 dollár volt, a teljes hashráta pedig alig több mint fele a mai szintnek.

Tehát míg a kínai bányászokat eleinte elriasztotta a tiltás, és kikapcsolták az összes masinát, néhány hónap elteltével visszakapcsolták őket, és most újra dübörögnek a gépek.

A Cambridge-i Egyetem által gyűjtött információk szerint úgy tűnik, hogy a kínai bányászok VPN-t használnak, hogy a hatóságok ne lássák a tevékenységüket, bár az kizárt, hogy a megnövekedett energiafogyasztást is ilyen könnyen elrejthetik az állam árgus szemei elől.

Érdekes módon a kínai bányászok többsége valójában nem tartja olyan nagy problémának a kínai tiltást. Az országon belül olyan területeket keresnek, ahol a hatóságok kevésbé szigorúak a bányászattal kapcsolatban, és ahol kisebb a kockázata annak, hogy az energiafogyasztással és a szennyezőanyag-kibocsátással problémáik adódnak.