Miért nincs semmi értelme a bitcoin árfolyam előrejelzéseknek

A kriptovaluta ár előrejelzések egy folyton-folyvást visszatérő lerágott csontjai a térnek, aminek nagyon egyszerű oka van: bárki tud kriptovaluta előrejelzést készíteni, mivel ezeket általában semmi nem támogatja és a vad előrejelzések vadítóan sok kattintást generálnak. Ennek eredményeként még a nagymamának is megvan a véleménye a Bitcoin jövőbeni árfolyamáról, csak azt felejtve el, hogy a Bitcoin érzelmeken alapszik, és a pontos előrejelzés még a kriptovaluta alapkezelőknek és a Phd matematikusoknak sem jön be, nem hogy a Twitteren, TradingViewen influenszerkedő szuperkereskedő sarlatánoknak.

Ha ezt a cikket félresikerült hamis előrejelzések (itt van egy) példáival töltenénk meg, akkor legalább 10 000 szavas esszét kapnánk a végére. A kriptovaluta előrejelzéseket érdemes egyetlen ausztrál mondással összefoglalni:

“Ha elég szart vágsz a falhoz, akkor abból valamelyik fenn ragad.” (If you throw enough shit against a wall, some of it has gotta stick.)

Hagyományos piacokon az értékmeghatározás az üzleti életben közvetítőkön keresztül történik. Például egy bank kamatot fizethet a betétedre, vagy a közösségi média platform profitálhat az adataidból, vagy egy kormány jól jár az adóforintoddal. Minden esetben van valaki közted és a címzett között, aki az érték egy részét vagy egészét lefölözi, ami különösen hasznos, ha előrejelzéseket tesz az ember.

Az OTP tőzsdei előrejelzéseit olyan tényezők alapján lehet elkészíteni, mint például az eredménykimutatása vagy negyedéves hozama, mivel ezek alapvető fontosságú tényezők, amelyek tükrözik a vállalat sikerét. A Bitcoin esetében viszont ilyen típusú alapvető tényezők nincsenek (na jó, vannak, de azok elegendő input történelmi adat hiányában kevesek, hogy belőjük a helyes árat). Hagyományos értelemben viszont nincs menedzsment, P&L nyilatkozat vagy negyedéves jelentés.

Helyette azt kell jól megtippelni, hogy most akkor bikatrendben ugrabugrálunk vagy a medve harapdálja a golyóinkat. A piac lekövetése talán a legbiztosabb módja a rövid távú jövő előrejelzésének. Ha most felmegy, akkor valószínű, hogy egy kicsit tovább megy fel, ha most esik, akkor valószínűleg tovább fog esni, legalább egy kicsit. Persze, ha nagyon pengék szeretnénk lenni, akkor mondhatjuk, hogy a Fibonacci meg a piaci események alapján, vagy a Twitter kommentek hangulata ezt és ezt tükrözi, de az igazság az, hogy a legtöbb előrejelzés nem ilyen modelleken alapul. Simán csak vesznek egy ábrát, tényt vagy indikátort és azt olyan narratívával tálalják, ami rezonál a piaci helyzettel.

A probléma csak az, hogy a kriptós próféták hónapok, sőt évek óta előrejelzéseket készítenek és mi itt bambán továbbra is olvassuk és követjük őket.