Mike Novogratz szerint a jelenlegi helyzet a kriptobefektetőket egy “rakás idiótának” állítja be

Mike Novogratz úgy véli, hogy a közelmúlt kriptokáosza – a Terra blokklánc és a LUNA token összeomlásától a Celsius és a Voyager csődjén át a Three Arrows Capital hibás lépéseiig – az egész iparágat “egy rakás idiótának” tüntette fel.

A Bloombergnek adott interjújában a Galaxy Digital vezérigazgatója kedden úgy nyilatkozott, hogy nem akarja azt mondani, hogy “én megmondtam”, de úgy véli, hogy a LUNA összeomlása valójában “nagyon átlátható” volt, és elindított egy olyan eseményláncot, amely a kriptoipar más szereplőinek bukásához vezetett.

A történet csattanója az, hogy Novogratz – mostani okoskodása ellenére – maga is befektetett Do Kwon Terra blokkláncába még 2020-ban. Ráadásul nem csupán befektetett, de annyira elszánt volt, hogy magát ”Lunaticnak” nevezve egy holdra ordító farkast varratott magára, amely mellett – az egyértelműség kedvéért – egy “LUNA” feliratú zászlócska is megbújik.

A Galaxy vezérigazgatója májusban a részvényeseknek írt levelében azt mondta, hogy a LUNA-tetoválása “állandó emlékeztető lesz arra, hogy a kockázati befektetésekhez alázatra van szükség”.

Aktuális véleménye jócskán ellentmond a 2 évvel ezelőtti énjének. Novogratz lefgrissebb megszólalásai szerint a legtöbb befektetőnek előre látnia kellett volna az egészet.

“Kapzsiság, tudatlanság”

“Az emberek tudták – ha oda figyeltek – hogy milyen tét forog kockán. Ha van tanulság, akkor az az, hogy az iparágnak, rengeteg kisbefektetőnek tényleg nagyon-nagyon kevés fogalma volt a kockázatkezelésről”.

Novogratz szerint sok bajba jutott vállalat, például a Celsius kriptohitelező cég, túlvállalta magát, és ennek következtében ment tönkre.

“Ez kapzsiság, ez tudatlanság” – mondta a becsődölt cégek stratégiáiról.

A vezető a Three Arrows Capital-t – amely a bírósági dokumentumok szerint kolosszális 3,5 milliárd dollárral tartozott a hitelezőinek – hibáztatta az iparág küzdelmeinek nagy részéért.

“A Three Arrows helyzet – amelyről majd meglátjuk, hogy törvényes volt-e vagy sem – valóban elindította a hitelezési veszteségek örvényét. Teljes körű hitelválsággá vált.” – tette hozzá.

A vezérigazgató szerint ezek a veszteségek hatalmas károkat okoztak a [kripto] tér bizalmában, infrastruktúrájában és megijesztették a befektetőket. “Pokolian frusztráló, mert időnként az egész iparág egy rakás idiótának tűnik” – mondta.