Miként elemezzük a GameFi projekteket? – íme 3 fontos mutató

A GameFi, másnéven play-to-earn (játssz és keress) játékok, egyre nagyobb teret hódítanak maguknak s 2022 egyik slágertermékének kiáltották ki őket. Azonban mielőtt még belevágnánk a játékkal összekötött jövedelemszerzésbe, fontos meggyőződnünk arról, hogy a kiválasztott applikáció megfelel-e igényeinknek. Ránézésre viszont szerfelett nehéz eldönteni egy projektről, hogy kredibilis-e és kifizetődő lesz-e az abba való időbefektetés. Éppen ekkor jönnek kapóra a különböző adatelemző szoftverek és weboldalak.

Miközben egyre több ember ismerkedik meg a GameFi szolgáltatásokkal és az általuk nyújtott előnyökkel, kezdőként bonyolult lehet eligazodni a jelenleg rendelkezésre álló 1322 játék között. Sok esetben nem elegendő egy projektben rejlő potenciál megítéléshez az arról szóló vélemények elolvasása, illetve a végigjátszások boncolgatása. Tudniillik, egy applikáció játszhatósága rendkívül sok dolgon múlik, így okosabb döntés az elemzést a szakértőkre hagyni.

A fő teljesítménymutatók egy GameFi játék esetében

A protokollt használó játékosok száma

A játékosok száma nem csupán az adott GameFi program zökkenőmentes működése miatt fontos, a projekt népszerűségét is megfelelően indikálja. A Footprint Analytics elemző cég adatai szerint a felhasználók száma 2021 áprilisa óta folytonos növekedésben van. Minderre jótékony hatással van az újabbnál újabb alkalmazások megjelenése és a piac jelenleg is zajló fejlesztése.

GameFi játékosok száma

Egy főre eső tranzakciók száma

Az olcsóbb fenntartási és működési díjak miatt számtalan blokklánc arra szánta el magát, hogy külön a GameFi projektek számára hoz létre hálózatokat. Az egy főre jutó ügyletek száma 2021 áprilisa óta stabil szinten mozog, ami napi 35-50 tranzakciót jelent.

GameFi tranzakciók száma

Egy főre eső tranzakciók volumene

Az egy főre eső tranzakció volumen az egy felhasználó által átlagosan folyósított eszközre vonatkozik s különösen fontos mutató, mivel jól jellemzi az adott projektben rejlő lehetőséget. Kiterjed arra, hogy mennyire aktívak a játékosok, illetve mennyire megbízható egy-egy program. Befektetőként a stabilitás nélkülözhetetlen szempont, ami csökkenti a kockázatokat is.

GameFi tranzakció volumen

Az adatokat a Footprint Analytics adatelemző platformról szedtük, ahol a kriptoszektor összes szegmensére kiterjedő analíziseket és adatokat lehet találni. A felület betekintést biztosít a blokklánc-technológia, a metaverzum, a Web3, a DeFi és természetesen a GameFi világába. A szoftver rendszerezi és egységesíti az on-chain információkat, amely megkönnyíti a projektek, tokenek és protokollok áttekintését.