Milliárdokat térítene az FTX mégis nagy az elégedetlenség

Az FTX, a csődbe ment kriptovaluta-tőzsde legújabb javaslata szerint akár 16,3 milliárd dollár értékben téríthetik meg a hitelezőket. A terv azonban nem nyerte el minden érintett tetszését, és vita övezi annak igazságosságát.

A javaslat részletei

Az FTX új kártérítési tervet tett közzé, amely szerint a 2022-es összeomlás áldozatainak kompenzációt nyújtanának. A terv értelmében a 50 000 dollár alatti követelésekkel rendelkező hitelezők 118%-os megtérülést kapnának, ami az érintett hitelezők 98%-át jelenti. Az FTX vezetése azt reméli, hogy a javaslat gyorsan zöld utat kap a Delaware-i Csődbíróságtól.

Viták és kritikák

Számos iparági szakértő és érintett fejezte ki nemtetszését az FTX kártérítési tervével kapcsolatban. A fő probléma az, hogy a hitelezők nem a jelenlegi piaci árakon, hanem a csőd idején érvényes árakon kapnák vissza a befektetéseiket. Mivel a kriptopiac jelentősen fellendült az elmúlt időszakban, ez sokak számára nem tűnik igazságosnak. Mike Belshe, a BitGo vezérigazgatója szerint a csődeljárások sajnos gyakran nem tükrözik a piaci valóságot. Ez azt jelenti, hogy bár a hitelezők jogilag visszakaphatják a követeléseiket, ezek az összegek nem mindig felelnek meg az aktuális piaci értékeknek.

A vezetőség válasza

John J. Ray III, az FTX vezérigazgatója és fő átalakítási tisztviselője kifejtette, hogy a terv 100%-os visszatérítést és kamatokat kínál a nem kormányzati hitelezők számára. Az FTX a hitelezőknek kiosztandó összértéket 14,5 és 16,3 milliárd dollár között becsüli, ami 60 napon belül kerülne kifizetésre a terv hatályba lépése után.

Összefoglalás

Az FTX igyekszik megoldást találni a 2022-es összeomlás nyomán keletkezett válságra. A terv még számos jogi és pénzügyi akadály előtt áll, de ha sikerül jóváhagyást szereznie, ez lehet a hitelezők számára az első lépés a veszteségeik kompenzálása felé.