Minden, amit tudnod kell a Coinmixed váltón elérhető kriptopénzekről

A számunkra legmegfelelőbb kriptováltó kiválasztásakor számos szempontot érdemes figyelembe vennünk. Korábban például már beszéltünk arról, hogy a váltó megbízhatósága mennyire fontos a kritikus pillanatokban, de emellett az is különösen fontos, hogy az adott váltó milyen kriptopénzek vásárlását és eladását teszi lehetővé – hiszen lehet egy váltó 10-ból 12-re értékelve, ha nem vehetjük meg azt a tokent, amit szeretnénk, akkor nem ér sokat az oldal számunkra. Tekintsük is át, hogy a Coinmixed váltón milyen kriptopénzekkel találkozhatunk, és hogy ezeknek milyen előnyei, és akár milyen hátrányai is vannak!

Bitcoin (BTC)

Nem hiszem, hogy sok bemutatásra lenne szüksége a bitcoinnak: az első, az úttörő, az ősatya a kriptopénzek világában. A bitcoin 2009-es elindulása óta töretlenül terjed a világban, mára egyértelműen a legnépszerűbb kriptopénz a piacon. A Satoshi Nakamoto által útnak indított bitcoin, bár híresen volatilis, az egyik legnépszerűbb befektetési és fizetési eszköze a kriptovilágnak. A bitcoin mint vérbeli kriptopénz mindenki számára elérhető nemzetiségtől és lakóhelytől függetlenül. Semmilyen államhatalom irányítása alatt nem áll, blokkláncával pedig azt a decentralizációt tudja megvalósítani, ami mindig is a kriptopénzek egyik elsődleges célja volt.

Ethereum (ETH)

Ha a bitcoin egyértelműen az első, akkor az ether kérdés nélkül a második a kriptopénz népszerűségi és piaci kapitalizáció listáján: azonban a néhány hasonlóság mellett bőven találhatunk ellentéteket is. Az Ethereum hálózata ugyanis nem elsődlegesen egy újabb, a bitcoinhoz hasonló kriptopénz megalkotását tűzte ki céljául (bár az ether tokent is ugyanúgy lehet adni-venni, mint a BTC-t, akár itt a Coinmixeden is). Az Ethereum technológiai platformot biztosít új blokklánc projekteknek, illetve az okosszerződések létrehozásával és a közvetítők helyettesítésével törekszik a decentralizáció megalkotására az életünk számos területén.

Litecoin (LTC)

Ha a bitcoin a digitális arany, akkor a litecoin a digitális ezüst – mondta már rengeteg okos ember az Interneten. A szinte már klisévé vált megfogalmazás azonban meglehetősen igaz, nem hiába szajkózza mindenki. A litecoin nem csak, hogy az egyik legjelentősebb a ma elérhető altcoinok közül, de nagyban hasonlít a bitcoinhoz – mind technológiai szempontból, mind felhasználásában. A LTC ráadásul már 2011 óta a piacon van, így jelentős történelemre és bizalomra tekinthet vissza.

INLOCK (ILK)

Az INLOCK (ILK) az egyik legjelentősebb magyar kriptoprojekt, így a nemzetközi tőzsdéken is jegyzett magyar token természetesen a Coinmixeden is elérhető már. Az INLOCK tokenje mögött egy rendkívül innovatív kriptoprojekt áll: platformjukon ugyanis a peer-to-peer kriptopénz alapú kölcsönzést teszik lehetővé. A kölcsönzési platform egyszerre két problémát old meg: körforgásba helyezi a kriptopénzeket, melyek vásárlóereje így nem áll kihasználatlanul egy tárcán, míg a kölcsönt felvevők számára a kriptopénzek likviditási problémáját oldja meg.

A stabilcoinok: USDC és USDT

Bár az USD Coin és a Tether USD számos különbséggel is rendelkezik (főként auditálási szempontokból), alapötletük ugyanaz: stabilcoinként az árfolyamuk az amerikai dollárhoz van rögzítve. Bár a stabilcoinokat bőven érte kritika a kriptoközösség részéről (pl. nem decentralizált, hiszen a centralizált dollárt követi, illetve nem rezisztens az inflációval szemben sem), azt is el kell ismernünk, hogy bőven vannak előnyeik is. Számos olyan helyen használhatók ugyanis a kriptovilágban, ahol valamilyen okból (pl. szabályozási nehézségek miatt) nem lehetséges egy kriptopénz átváltása direkt módon amerikai dollárra – ilyenkor aztán a stabilcoinok előnyeit kihasználva tudjuk közvetetten megoldani az átváltást.

Végszóként

Bármilyen kriptopénzt tervezünk vásárolni, mindig nagyon fontos, hogy minél többet megtudjuk az érme mögötti projektről – mind céljairól, mind a projekt csapattagjainak hozzáértéséről. Elengedhetetlen az is, hogy egy olyan projekt mellé tegyük le a voksunkat, amelyben tényleg hiszünk: nem csak valami romantikus elképzelés miatt, hanem mert egy innovatív és jól kivitelezett megoldás nélkül nehéz túlélni manapság a kriptoprojektek világában. Szerencsénkre, az itt felsorolt kriptopénzek már többször bizonyították magukat ilyen téren, így itt a legtöbb esetben rég túlléphetünk a projekt sikeres megvalósításának kérdésén, és nagyobb hangsúlyt helyezhetünk a konkrét felhasználásra, a kereskedésre és a befektetésre.

A Coinmixed tőzsde pedig kapóra jön akkor is, ha hirtelen akarunk eladni vagy venni, mert az oldalukon keresztül regisztráció nélkül is lehet bitcoint, ethereumot, litecoint, stabilcoinokat vagy ILK tokent vásárolni. Óriási fegyvertény!

(Az itt leírtak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, csak személyes véleményemet szerettem volna megosztani az említett kriptopénzekről.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük