“Minden Szerződésed Fontos” – bemutatkozik a blokklánc technológián alapuló magyar startup, az Everprove

 • 107
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Korszerű megoldások, egyszerű kezelhetőség, és letisztult design – pár szóban így jellemezhetnénk az Everprove-ot, amin keresztül bárki biztonságosan és kényelmesen tud szerződni. Az így kötött szerződések az elektronikus aláírást követően a blokkláncon kerülnek rögzítésre, ahonnan később hamisíthatatlan formában bármikor elérhetőek a szerződő partnerek által, a licensz pedig akár bitcoinban is megvásárolható.

A cég alapító-ügyvezetőjével, Dr. Tóth Zoltánnal beszélgettünk többek között alakulásukról, céljaikról, a kis értékű ügyletekről kötött szerződések fontosságáról és további terveikről.

Bitcoin Bázis: Kérlek mutasd be magatokat, illetve az általatok használt technológiát!

Dr. Tóth Zoltán, Everprove: A céget hárman alapítottuk, két jogász és egy applikációfejlesztésben jártas mérnök. Az Everprove-al elsősorban a blokklánc technológia és megosztott főkönyv technológia (DLT) hiteles adattárolási tulajdonságát próbáljuk kiaknázni. Adott egy globális nyilvános főkönyv, melybe bárki adatot írhat, és ott ez az adat hamisíthatatlan formában mindig rendelkezésre áll. Jogászemberként ennek elsősorban az okirat-hitelesítési oldalát közelítettük meg: célunk egy olyan globális dokumentum-hitelesítő és tároló megoldás létrehozása, mely különböző jogi megoldások (közjegyző, apostille stb.) helyett technológiai úton biztosítja a hiteles adattárolást és adatlehívást. Tavaly nyáron kaptunk egy angyal befektetést, mely lehetővé tette a professzionális építkezést és állandó belső szakembergárda kialakítását. Ma már 9 fős lelkes csapattal dolgozunk.

BB: Hogyan írnád le a terméketeket?

Everprove: Az Everprove Ledger platformon az első indított termékünk egy olyan webes- és mobilalkalmazás, amely lehetővé teszi a magánszemélyek által a mindennapi életben megkötött kisértékű szerződések megfelelő “lepapírozását”.

BB: Miért fontos ezekről az ügyletekről szerződést kötni?

Everprove: Adott egy hatalmas, mindennapos ügylettömeg, melyet a jogi szolgáltató iparág hatékonysági okokból nem ér el. Kisértékű baráti kölcsön esetén bonyolult és drága lehet ügyvédhez vagy közjegyzőhöz menni. Használt eszközök eladása esetén sem gondolunk arra, hogy érdemes szerződést írni az ügyletről. Ezek a kis ügyletek a jogi tanácsadók által “láthatatlanok”, pedig valójában ezek ugyanúgy fontos ügyletek, mint a “komolyabb” szerződések. Ezért mottónk az, hogy Minden Szerződésed Fontos”.

Mi azt gondoljuk, hogy a körülöttünk lévő technológiai infrastruktúra ma már megoldja a hatékonysági problémát. Neked is van okostelefonod és a partnerednek is. Ennyire van szükségetek – na meg az Everprove alkalmazásra – ahhoz, hogy az elektronikus aláírás és blokklánc technológia elérhetővé váljon számotokra, és 5 perc alatt hiteles okiratot készítsetek egy olyan ügyletről, melynek “lepapírozását” korábban felesleges macerának tartottátok.

Forrás: Everprove

BB: Érvényesek az így aláírt szerződések a Ptk. szerint?

Everprove: Természetesen. A polgári jog szabályai szerint a szerződés a felek egybehangzó és kölcsönös jognyilatkozata, melyből kötelezettség és jogosultság keletkezik. A feleket abban segítjük, hogy az alapvető ügyleti adatok bekérését követően a megállapodásukat profin előkészített szerződésminta alkalmazásával megfelelő jogi formában rögzítjük, és a megállapodást minősített tanúsítványon alapuló elektronikus aláírás alkalmazásával hiteles okirattá alakítjuk. Ezt követően az így elkészített hiteles okiratot felírjuk az Everprove Ledger blokkláncra, amely onnan bármikor és bárhol elérhető lesz.

BB: Egyelőre szerződésminták érhetőek csak el – tervezitek-e, hogy szabad szövegezésű szerződéseket is lehessen így aláírni?

Everprove: Persze, ez már egy létező és lefejlesztett modul, bármikor élesíteni tudjuk. A webappunkon folyamatosan élesítünk újabb megoldásokat, melyeket fokozatosan a mobilapplikációba is átemelünk. Lépésről lépésre tesztelünk és kínálunk újabb szolgáltatásokat, rengeteg ötletünk van és szuper belső fejlesztő csapatunk.

BB: Mik a terveitek a jövőre nézve?

Everprove: Jelenleg az alkalmazás piacra vitelének marketing-tervezése zajlik. Át kell hidalnunk egy edukációs szakadékot, fel kell hívnunk az emberek figyelmét arra, hogy igenis fontos a mindennapi ügyletek pontos szerződése, és erre létezik okos és gyors megoldás: az Everprove alkalmazás. Marketing szempontból ez egy nehéz feladat, mert olyan problémát oldunk meg, amit sokan – az első jogvitáig vagy vissza nem kapott kölcsönig – nem tartanak problémának.

Szeptemberben indítunk továbbá egy B2B alkalmazást, mellyel egy nagyon hasonló, de elsősorban a céges világban létező problémára fogunk választ kínálni.

Ezen felül a múlt héten fejeztünk be egy négy hetes intenzív kanadai „soft-landing” programot. Büszkék vagyunk arra, hogy a DMZ nemzetközi startup inkubátor érdemesnek tartott minket egy kis képzésre és gyorsításra. Cél a mihamarabbi Észak-Amerikai piacra lépés, melyet elsősorban a DMZ szolgáltatásaira alapozva kívánunk elindítani – ők már nagyon biztatnak és várnak minket.

Érdemes követni Facebook oldalunkat, mert a következő hetekben véletlenszerű időpontokban közzéteszünk majd promóciós kódokat, melyek beírásával a három leggyorsabb felhasználó ingyen licenszhez juthat.


 • 107
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.