Miniscript: új okos szerződés programnyelvet mutattak be a Bitcoin fejlesztők

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pieter Wuille (képen), Andrew Poelstra és Sanket Kanjalkar Bitcoin fejlesztők létrehoztak egy új programozási nyelvet. A Miniscript segítségével sokoldalúbbá tehetők a bitcoin tranzakciók.

Augusztus 19-én jelentették be a [bitcoin-dev] levelezőlistán a Miniscriptet, ami a Bitcoin okos szerződések programnyelvének egyik változata. Az ígérete, hogy hashzárak, időzárak és aláírások ötvözésével kibővíti a bitcoin tranzakciók funkcionalitását.

Wuille elmondása szerint a Miniscriptet úgy fejlesztették, hogy az a ma létező Bitcoin protokollnak megfeleljen és nincs szükség a konszenzus mechanizmus felülírására. A jövőbeli Bitcoin szkriptváltozások eshetőségét figyelembe véve a Miniscript is támogatná ezeket. Wuille később a Twitteren megjegyezte, az új nyelvük bekerülhetnek a Bitcoin Core adattárába is, már ha a BTC közösség támogatja.

“Azon dolgozom, hogy egyes részeit beépítsem a Bitcoin Core-ba, már ha szükség lesz rá (azt hiszem, ez nagyon hasznos lehet), de ideális esetben számos pénztárca-technológiába beépíthető lesz” – tweetelte.

A fejlesztői közösség a Twitteren örömmel fogadta a Scriptre épített Miniscriptet.

A Blockstream lightning fejlesztő Rusty Russell például azt írta, hogy ez egy “nem szexi és létfontosságú” fejlesztés lesz. A potenciális felhasználási területek kapcsán megjegyezték, segítségével könnyebb lesz komplex szkripteket végrehajtani egy tárcában, Jimmy Song pedig úgy jellemezte, mint egy eszköz amivel a lightning hálózat is épülhetne.

Az Ethereum Solidity nyelvétől eltérően a Miniscript inkább csökkenti az írható okos szerződés típusok számát, jegyezte meg Song. Szerinte ez jobb, mivel így csökkentei lehet a szerződések komplikáltságát és a támadási felületet.

Az e-mail listán közzétett dokumentum két fejlesztés alatt lévő felhasználási területet említ meg, C++ és Rust nyelveken hozzátéve:

“Nagyszabású, randomizált tesztekkel bízunk abban, hogy a nyelvtervezés és a hozzá kapcsolódó tanúk összeegyeztethetőek a meglévő konszenzus- és szabványszabályokkal.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.