A Dark Markettől az ISIS ellen a front vonalra – egy bitcoin fejlesztő Szíriában

Amir Taaki, az ismert bitcoin fejlesztő, négy hónapot töltött Szíriában az ISIS ellen harcolva. Most elmesélte a történetét a BBC-nek, hogyan jutott el a számítógép mellől a frontvonalra.

Bitcoinnal és kalasnyikovval az ISIS ellen

Harc a Közel-Keleten2016 elején Taaki eltünt a bitcoin közösség élvonalából és Szíriába utazott, hogy az ISIS terrorista csoport ellen harcoljon. Csatlakozott a kurd védelmi egység katonai csapatához, hogy aktívan részt vehessen az terror elleni harcban.

Taaki elmondta, hogy amikor felfedezte Rojava régiót, ahol a harcok dúlnak, úgy érezte oda kell mennie. Először reszketett a félelemtől és úgy érezte meg fog halni. Rögtön a frontvonalra küldték mindenféle kiképzés nélkül.

“Egyszer csak a kezembe nyomtak egy kalasnyikovot. Úton a frontvonalra tanultam meg használni a többi katonától. Aztán már a frontvonalon találtam magam egy fegyverrel, hogy harcoljak. De akkor már tudtam, hogy nekem máshol a helyem, ott ahol a tudásom jobban lehet hasznosítani.”

Az ellenállás támogatása

Taaki azért csatlakozott az ISIS elleni harchoz, hogy elősegítse a békét a Közel-Keleten. Egy decentralizált és fair gazdaságot szeretne létrehozni. Egy olyan gazdaságot, mint amilyen a bitcoin révén jött létre Amir közreműködésével. Taaki szeretne hozzájárulni egy alternatív pénzügyi infrastruktúra kialakításához, mely a helyi társadalmon alapulna.

Amir ezért most 4 hónap harc után visszautazott az Egyesült Királyságba, hogy onnan folytassa a harcot. Ezúttal azonban a digitális világban.

Bitcoinica és Dark Market

Amir Taaki a Dark Market megalkotója és a Bitcoinica bitcoin tőzsde tulajdonosa. Az egyik legfontosabb alak a bitcoin korai fejlesztői szakaszából.

Kalasnyikov a kézbeAmir egyike volt annak a négy fejlesztőnek akik a bitcoin kódját írták. Ebben az időben hozta létre Taaki a Dark Marketet, azt az anonim piacteret, ami teljes anonímitást nyújt a kereskedőknek a Tor hálózatán. A platform alapja a Dark Wallet, ami lényegében teljesen anonim bitcoin fizetési lehetőséget biztosított a felhasználóknak.

2012 augusztusában a Bitcoinica tőzsdét támadás érte, mely révén 228 000 dollár értékű bitcoin loptak el a platformról (akkoriban még mindössze 10 dollárt ért egy bitcoin). Nem ez volt a tőzsde egyetlen balhéja, ugyanis egy korábbi biztonsági rés miatt nem sokkal korábban már 40 000 bitcoint vesztettek el.  Számos későbbi sikeres bitcoin startup és első embereinek kripto megtakarítása is odalett anno, köztük a Kraken igazgató, Jesse Powell és Roger Ver pénze is.

A Bitcoinica hekker támadása és a Dark Wallet anonímitása azonban még több figyelmet hozott a bitcoinak, ami végülis hozzá segítette a kriptopénzt a széleskörű elterjedéshez.

Taaki most azt reméli, valami bitcoinhoz hasonlót alkothat, amivel végeredményben jobbá teheti a világot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük