Mit hoz az Evergrande csőd a Bitcoin jövőjére nézve?

Az utóbbi időben, mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande csőd balhéról szóló hírekkel van tele az internet. Mostanra gyakorlatilag biztossá vált, hogy az építőipari óriás a hét folyamán fizetésképtelenné fog válni. Sokan, a 2008-as amerikai lakáspiaci összeomláshoz hasonlítják a történetet, de ez némileg ferdítés. Azonban mit is jelenthet mindez a bitcoin számára?

Az elmúlt napokban sajnos azt tapasztalhattuk, hogy pánikszerű helyzet állt elő, és az Evergrande 300 milliárd dolláros csőd helyzete olyan eladási hullámot gerjesztett a piacokon, ami számtalan részvényre, és a kriptopiacra is erősen kiterjedt. Az utóbbi néhány nap leforgása során a bitcoin árfolyama több, mint 10 százalékot zuhant.

Az Evergrande 171 kínai banknak és 121 egyéb kínai pénzügyi szervezetnek tartozik, így sokan attól tartanak, hogy ha katasztrófával nem is kell számolni, az esemény az egész kínai gazdaságra évekig rányomhatja a bélyegét. Ezidáig még nem világos, hogy a pekingi kormányzat megmenti-e az óriásvállalatot.

A probléma az, hogy ebben az egész történetben megjelenik az a jelenség, amelytől a befektetők a legjobban félnek. Ez pedig a kiszámíthatatlanság. A kiszámíthatatlanság pedig egyrészt a még mindig tartó koronavírus járvány, másrészt az amerikai FED esztelen pénznyomtatása és az inflációs félelmek miatt már eddig is jócskán jelen volt a piacon.

Probléma probléma hátán

A bitcoin még mindig egy szélsőségesen spekulatív, befektetési szempontból rendkívül kockázatos eszköznek számít. Márpedig a spekulatív, kockázatos eszközök piaca mindig az első amit a pánikban a pénzét féltő tömeg belegyalul a földbe. Egyes elemzők óva intenek, hogy az Evergrande csőd miatti káoszban, az óvatosabb befektetőnek érdemes lehet eladniuk az érméiket és csendben kivárni az elkövetkező időszakot, majd adott esetben később újra visszaszállni.

Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy mára az is téves elgondolássá vált, hogy a BTC egy semmivel sem korreláló, teljesen egyedien viselkedő eszköz, amely még akár profitálhat is a hagyományos piacokon bekövetkező esésekből, mint alternatív menekülő eszköz.

A BTC egyre nagyobb térhódításával és egyre széleskörűbb felhasználásával együtt járt a hagyományos intézményi befektetők egyre nagyobb arányú megjelenése, és az érme decentralizált, kisbefektetői hátterének valamely mértékű visszaszorulása. Ennek megfelelően sok elemző arra számít, hogy a BTC egyre jobban úgy fog viselkedni, mint a hagyományos pénzügyi termékek, hiszen egyre jobban ugyanazon tulajdonosi kör áll mögötte. Márpedig a hagyományos pénzügyi termékek árfolyama az Evergrande csőd árnyékában most nem teljesít valami jól.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.