Mit jelent a következő Bitcoin felezés a befektetőknek?

Április közepén lesz esedékes a Bitcoin történelmének negyedik – az ETF jóváhagyás utáni első – felezése. Miért van erre szükség, és milyen hatása van a kriptovaluta értékére? Cikkünkből kiderül!

A kriptovaluta közösség szeme a közelgő Bitcoin felezésre szegeződik, amelyre április közepén kerül sor.

Ez az esemény nagyjából négyévente fordul elő, és a Bitcoin történelme alatt negyedik alkalommal kerül rá sor. A felezés keretében a Bitcoin blokklánchoz hozzáadott blokkok jóváhagyásáért (vagyis a bányászatért) járó jutalmak a felére csökkennek. Ezzel csökken a rendszerbe érkező új Bitcoinok száma, és a kibányászott érmék mennyisége még közelebb kerül a 21 millió darabos maximális készlethez.

Mi történt a korábbi felezések után?

Az első felezés 2012. november 28-án, az első 210 000 blokk kibányászása után történt. Ennek keretében az egy blokk kibányászásáért járó jutalom 25 érmére csökkent. Újabb 210 000 blokk után a jutalmat 2016. július 9-én 12,5 Bitcoinra csökkentették, 2020. május 12-étől ugyanezért a mennyiségért pedig már csak 6,25 BTC járt. A közelgő felezés keretében a jutalmat 6,25-ről 3,125 BTC-re csökkentik. Ez a folyamat így megy tovább 2140-ig, amikor a végső felezés keretében felszabadul az utolsó adag token is, és mind a 21 millió érme forgalomba kerül.

Forrás: Morningstar

Azáltal, hogy csökken a blokkláncon az új blokkok kibányászásáért járó jutalom mértéke – ami alapvetően egy költséges folyamat, és nagy energiaigényű számítógépekre van hozzá szükség – elméletileg csökken a hajlandóság a Bitcoin bányászatra is. A felezés éppen ezért a múltban kínálati sokkot váltott ki, ami viszont nagyobb érdeklődéssel és spekulációval járt.

Általánosságban elmondható, hogy úgy tűnik, a múltban a felezés áremelkedéssel járt. A CoinLedger kriptovaluta adózási tanácsadó cég adatai szerint az utolsó két BTC felezés utáni hat hónapban az érme árfolyama 51%-kal, valamint 83%-kal nőtt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Bitcoin értéke akkor még nagy távol állt a mostanitól: 2016-ban egy BTC 650 dollárba, 2020-ban pedig 8572 dollárba került.

Miért lehet más ez a felezés?

A felezés előtti piaci dinamika egyedülálló a kriptovaluta történelemben, ami az ezzel járó hatások átgondolását eredményezi – olvasható az első európai kripto ETP-kibocsátó, a 21Shares kutatócsoportja által múlt héten publikált tanulmányban.

A kutatók megállapították, hogy a felezés hatása idővel egyre csökkent, és az egymást követő felezések az árfolyam-növekedés csökkenéséhez vezettek. Mit jelent ez pontosan? A BTC árfolyama nagyjából 5500%-kal növekedett az első felezés utáni négy évben, nagyjából 1250%-kal a következő felezési ciklusban és körülbelül 700%-kal a mostani ciklusban. Ebből arra következtethetünk, hogy a piac egyre érettebbé válik a BTC-vel szemben.

A Bitcoin továbbá jelenleg a történelmi csúcs körül van, miközben a korábbi felezések idején a mindenkori csúcsokhoz képest 40-50%-kal alacsonyabban kereskedett.

Az egyik legnagyobb történés a jelenlegi ciklusban, hogy piacra dobták az első tőzsdei kereskedési alapot (ETF). A BTC spot ETF-ek hihetetlen kereskedési volument vonzottak, ami jól mutatta a “hagyományos befektetők” érdeklődését. 2024. március 13-án ugyanis új rekord született, egyetlen nap alatt több mint 1 milliárd dollár áramlott be az ETF-be” – mondta a 21Shares.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az intézményi szereplők csatlakozása átformálja a BTC befektetők általános „szokásait”. A hosszú távú tartás egyre fontosabbá válik, amit az is igazol, hogy a tőzsdéken elérhető Bitcoin mennyiség ötéves mélyponton van.

“Amennyiben továbbra is fennállna ez a tendencia, a BTC kínálat egyre kötöttebbé válna, ez pedig lehetővé tenné a kínálat szűkülését, amelynek következtében az árfolyam jelentősen emelkedne” – mondják az elemzők.

Talán nem meglepő, hogy a 21Shares optimista a Bitcoinnal kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a jelenleg tapasztalható kereslet és kínálat dinamikája merőben eltér a korábbiaktól.

Bitcoin Minetrix – A Bitcoin bányászat rendhagyó módja

Ahogy azt már korábban említettük, a Bitcoin bányászat meglehetősen költséges, és csak egyre drágább lesz. Egy vadiúj projekt azonban forradalmi változást kínál: a Bitcoin Minetrix új alapokra helyezi a bányászatot a stake-to-mine protokoll által. Az elmúlt évek során lakossági befektetőként szinte lehetetlen volt beszállni a Bitcoin bányászatába, a hardver- és energiaárak ugyanis jelentősen emelkedtek. A Bitcoin Minetrix pontosan erre kínál megoldást: lehetővé teszi a befektetők számára, hogy tokenjeiket bányászati energia előállítására használják fel.

bitcoin minetrix fooldal marc26

A projekt elsőként hozta létre a stake-to-mine (helyezd letétbe és bányássz) protokollt. Ennek keretében a Bitcoin Minetrix tulajdonosok leköthetik BTCMTX tokenjeiket bányászati energiáért cserébe. A befektetők így passzívan kereshetnek Bitcoint, ráadásul mindezt drága berendezések nélkül tehetik meg. A tokenek megvásárlásán kívül nincsenek más költségek.

Megnézem a Bitcoin Minetrix oldalát

A 10 legnagyobb európai Bitcoin ETP

Név Ticker Teljes hozam YTD Teljes hozam 1 év Kezelt eszközök (millió EUR)
ETC Group Physical Bitcoin BTCE 58.82% 129.16% 1,362
XBT Provider Bitcoin Tracker EUR ETN Bitcoin XBTE 65.17% 144.84% 1,146
XBT Provider Bitcoin Tracker One ETN BITCOIN XBT 65.01% 143.83% 912
CoinShares Physical Bitcoin (BTC) BITC 57.97% 132.58% 813
21Shares Bitcoin ETP ABTC 59.52% 131.30% 682
WisdomTree Physical Bitcoin ETC BTCW 58.00% 132.63% 541
VanEck Bitcoin ETN A VBTC 58.23% 135.13% 421
Invesco Physical Bitcoin ETN BTIC 58.00% 132.69% 202
SEBA Bitcoin ETP SBTCU 51.57% 124.35% 118
21Shares Bitcoin Core ETP CBTC 59.97% 134.29% 73

Ezek is érdekelhetnek:

**Figyelem! Fenti írásunk egy vendégtartalom, és nem minősül befektetési tanácsnak. A BitcoinBázis szerkesztősége nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját a kriptovaluta, CFD, token, kriptokaszinó, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj és játssz felelősségteljesen.**