Mögöttünk a félév: így teljesítettek a stablicoinok január óta

Eltelt az idei év fele, itt az idő tehát, hogy kicsit megálljunk, visszanézzünk, elemezzünk, összegezzünk. Reflektorfényben a kriptopiacok egyik slágertermékei, a stabilcoinok.

A kriptopénzeket korábban nagyon sok kritika érte árfolyamgörbéjük volatilitása miatt. Ezt a problémát volt hivatott megszüntetni egy olyan megoldás, amely az adott token árát egy valamilyen más eszközhöz – általában dollár fiat valutához – rögzíti.

Mindezzel jóval egyszerűbbé vált a kriptovaluták fiat pénz ellenében történő kereskedése, valamint a piacra való beszállás is.

Kockázatok természetesen itt is vannak: ha egy projekt valamilyen oknál fogva nem tudja bizonyítani, hogy rendelkezik a szükséges fedezettel, az katasztrofális következményekkel járhat.

De vajon mennyire számít feltörekvőnek az ágazat? Lássuk.

10 milliárd felett a Tether – először

A Messari kriptoadatplatform jelentése szerint a tether stabilcoin összpiaci értéke először haladta meg a 10 milliárd dollárt.

A bitcoin és az ethereum mellett a tether ezzel – vagyis 11 számjegyű kapitalizációjával – a dobogós kriptopénzek közé tartozik.

A stabilcoin számára mindez elképesztő, 144%-os növekedést jelent az év elejéhez képest. Január 1-én az összes forgalomban lévő token még 4,1 milliárd dollárt ért.

Más adataggregátorok azonban más információkat közölnek. A CoinGecko és a CoinMarkteCap információi szerint a tether kapitalizációja alig lépte át a 9 milliárd dollárt. A dobogós pozíción természetesen ez mit sem változtat.

Az USDC-t sem kímélték a vásárlók

A Circle USD Coinjának – amely összpiaci értéke szerint a második legnagyobb stabilcoinnak számít – növekedése százalékban kifejezve szintén három számjegyű. Január eleje óta kapitalizációja több mint 480 millió dollárt gyarapodott, ma pedig már 930 millió dolláros értéknél tart.

Az USDC fokozatos emelkedést tapasztalt 2018-as októberi elindulása óta, jelenleg pedig összesítettben a 18. legnagyobb kriptoeszköz.

BUSD a dobogó alján

Múlt év szeptemberi elindulása után a Binance USD stabilcoin szintén gyors versenyzőnek bizonyult a szektorban – jelenleg a 4. legnagyobb stabilcoin a maga közel 166 millió dolláros piaci részesedésével.

Ez több mint 875%-os növekedést jelent az év elejéhez képest, amikor is csekély, 18 millió dolláros összértékkel rendelkezett. Mára a kriptopiac 49. legnagyobb szereplőjének számít.

A PAX és a TUSD stagnál

225 millió dolláros év eleji kapitalizációjával a Paxos Standard április óta 245 millió dolláron stagnál. Ő egyébként a harmadik legnagyobb stabilcoin a CoinMarketCap adatai alapján.

A CMC összesített listáján a Paxos jelenleg a 37. helyet foglalja el. Ez az adat azonban nem veszi számításba azt a PAX-ot, amelyet az Ontology blokkláncán bocsátanak ki április óta.

A TrueUSD – társaival ellentétben – kisebb zuhanást könyvelhetett el. 155 millió dolláros év eleji árfolyamával szemben jelenleg 144,5 millió dolláros összértéknél tartózkodik.

Ez az ötödik legnagyobb stabilcoin, kapitalizációját tekintve pedig az 55. helyet foglalja el a kriptopénzek ranglistáján.

A DAI és a HUSD szintén 100 millió dollár feletti összértékkel rendelkeznek, őket pedig kevésbé ismert projektek követik.

A Cryptoslate információi szerint a teljes szektor jelenleg 4,31%-os részesedéssel rendelkezik a kriptopénzek piacán.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük