Nem örül a Monero az Antminer X3 bányászgépnek

Harcba szállt a Monero a bányászóriás Bitmainnel, annak új Antminer X3 gépe piacra dobása kapcsán. Március második felében a Monero létrehozói példátlan bejelentést tettek, amikor is Riccardo Spagni vezető fejlesztő arra figyelmeztetett, hogy a kriptopénz protokollját fél évente meg fogják változtatni annak érdekében, hogy kevésbé legyen az vonzó az ASIC-kal bányászók számára.

Monero vs Antminer X3

A Monero fellépése annak kapcsán történt, hogy a Bitmain egy új, szupergyors Antminer X3 bányászgépet dobott piacra, mely kifejezetten a CryptoNight algoritmus számításaihoz készült, a CryptoNote rendszerébe tartozó kriptopénzek bányászatára. A CryptoNight alapvető feladata, hogy egy decentralizáltabb rendszert hozzon létre a bányászoknak. A Cryptonote családba tartozik többk között a Monero, a ByteCoin és az AeonCoin is.

A Bitmain a világ leghíresebb bányász vállalata, számos országban jelen van és több típusú ASIC modellt is értékesít. Az ASIC gépek dominanciájának nem mindenki örül, nem csak mert versenytársak, hanem sokan attól tartanak, hogy ez a bányászat koncentrációjához vezethet. A centralizáció pedig károsíthatja a hálózatok biztonságát, ahol pont a bányászok versenyén alapuló decentralizáció védi a rendszert és annak résztvevőit.

A Bitcoin Bázis bányász kalkulátorának adatai szerint az új ASIC 4500 dolláros nyereséget termelhet tulajdonosának. Az Antminer X3 220 KH hashrate-et kínál 550W-nál, ami a meglévő processzorokhoz és GPU-khoz képest nagyon magas szám.

Riccardo Spagni twitteres bejegyzésében üzent a Bitmain-nek, miszerint az új Antminer X3 nem fog működni a Monero esetében. A bányászat központosításának megakadályozása érdekében pedig rendszeresen változtatni fogják a protokollt, ami lehetetlenné teszi a Monero kiszámítását az új, nagy teljesítményű készülékekkel. Az első frissítés, a Lithium Luna áprilisban jön ki és tartalmazni fogja a PoW algoritmus új változatát, amelynek célja a DDoS támadások elhárítása az ASIC-kal szemben.

monero

A Sia a konkurenciától is tart

A Bitmain gépei a Siacoin-nak is fejfájást okoznak, mivel a Sia mögött álló Nebulous Labs is ASIC gépet dobott piacra, így konkurenciába kerültek a Bitmainnel. David Vorrick alapító egy januári Reddit posztban azt írta, hogy “történetében a Bitmain mindig is nagyon kapzsi volt és hajlandó feláldozni a közösség, a felhasználók és az ökoszisztéma egészséges közegét néhány extra dollárért.”

A későbbiekben a SiaTech vezetője Zach Herbert szabad utat adott a Bitmain-nek és azt mondta, hogy nem fogják érvényteleníteni az új A3 bányászokat soft fork használatával, mindaddig amíg a Bitmain nem tesz közvetlen lépéseket a Sia projekt károsítására.

siacoin

A Monero lehet tehát az első olyan vezető kriptopénz, amely radikális lépéseket tesz meg annak érdekében, hogy egyáltalán ne lehessen vagy ne érje meg pénzeiket ASIC géppel bányászni, azonban hamarosan kiderül mekkora a változás az algoritmusban és mindez befolyásolja-e az Antminer X3 modellek értékesítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.