Monerot bányászó vírus támadt meg egy orosz olajvállalatot

A világ egyik legnagyobb olajvezetékét működtető cég, a Transneft gépeit egy monerot bányászó vírus támadta meg.

Monerot bányászó vírus a Transneft rendszerében

A hír szerint a Transneft cég rendszereit egy olyan rosszindulató program támadta meg, mely észrevételnül monerot bányászott a háttérben. Az nem világos, hogy összesen hány gépet fertőzött meg a kártékony szoftver. A hivatalos jelentések csak arról szóltak, hogy több esetet is jeleztek a cégnél, ahol illegális kriptopénz bányászat zajlott egy-egy gépen a háttérben.

Több esetben a cég hardverét használták arra, hogy kriptopénzt bányásszanak. Ez akár kihathatott volna a feldolgozó képességre is a vállalatnál.

— Nyilatkozott Vladimir Rushailo csütörtökön a sajtónak.

A Transneft hozzátette, hogy az eset miatt felülvizsgálják a kiberbiztonsági rendszereket, hogy hasonló támadásokat ki tudjanak majd védeni a jövőben.

Már telepíteni sem kell a vírust, akkor is megfertőződhetünk

A Transneft gépei feltehetően a CoinHive monerot bányászó programja terhelhette le, mely mára már a hatodik leggyakrabban előforduló kártékony program egy kiberbiztonsági jelentés szerint.

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla december elején, ma már elég felmenni egy honlapra, ahol  telepítik a kódot és a látogatóknak, amint rákattintanak, már kezdi is a bányászatot a Javascripten alkalmazáson keresztül. Ezeket legtöbbször hirdetésként rejtik el különböző oldalakon beágyazva, így sokan észre sem veszik, hogy bármi is történt volna a gépükkel. Legtöbben csak akkor fognak gyanút, amikor a gép teljesítménye romlik és lassúvá válik. Az engedély nélküli bányászprogramok akár kárt is okozhatnak a használt hardverekben, mert jelentősen megnövelik a gép számítási igényét.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig rendelkezzünk megfelelően frissített vírusírtó programmal és tűzfallal. De a legfontosabb, hogy az első védelmi vonalat továbbra is a felhasználó jelenti. Gondolkodjunk, mielőtt kattintunk. A legjobb vírusírtó sem tud megvédeni egy olyan felhasználót, aki maga tölti le és indítja el a nemkívánt kártékony programot a saját gépén.

A monero lenyomozhatatlan, abszolút névtelen tranzaktálást kínáló hálózatáról van egy masszív cikkünk amit ajánlunk minden újgenerációs kriptopénzek iránt érdeklődő olvasónknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük