Bitcoin miner vírus: bányászik a géped és nem is tudsz róla?

Napjainkra már az élet szerves részévé vált az internet és annak napi használata. Sokan már el se tudnák képzelni nélküle az életüket. De kevesen vannak tisztában azzal mennyi és milyen sok fajta veszélyt is rejteget az internet mély óceánja a gyanútlan szörfösök számára. Aki rossz helyre téved és a számítógépe nem rendelkezik a megfelelő védelemmel könnyen áldozatává válhat az interneten terjedő vírusoknak és egyéb kártékony programoknak. Ezek nem ritkán súlyos anyagi károkat okoznak a felhasználó számára.
Nem rég hallhattunk a világhálón terjedő zsarolóvírusról, ami bitcoint követelt az áldozatoktól saját fájljaikért, adataikért cserébe.

Bitcoin miner vírus

A hekkerek egyre újabb és merészebb módokon próbálnak hasznot húzni a többi felhasználóból. Erre jó példa az amikor mások számítógépét használják bitcoin bányászatra anélkül, hogy a számítógép tulajdonosa ennek tudatában lenne. Erre egy trójai típusú bitcoin miner vírust használnak. Csupán annyit érzékel a felhasználó, hogy a gépe sokkal lassabb, mint szokott, mivel erősen leterheli a CPU-t. Az újabb generációs vírusok a feltűnést elkerülve akkor bányásznak mikor a felhasználó nincs gépnél. Aki úgy sejti, hogy a gépe fertőzött érdemes teljes vizsgálatot futtatni egy anti-malware programmal.

Már vírus sem kell

Mára egy újabb és sokkal egyszerűbb módszert találtak arra, hogy mások gépét használják kriptopénz bányászatra. Ez a módszer jelentősen kisebb energia befektetéssel is jár a hekkerek számára mivel nem kell a vírussal több millió számítógépet megfertőzniük. Egyszerűen egy honlapra telepítik a kódot és a látogatóknak, amint rákattintanak, már kezdi is a bányászatott a javascripten keresztül. Ezeket legtöbbször hirdetésként rejtik el különböző oldalakon beágyazva vagy szociális hálón terjesztik link formájában. Ennek eddig az volt a hátránya, hogy amint a felhasználó bezárta az oldalt a kriptopénz bányászat véget is ért. Pár hónapja erre is találtak megoldást a leleményes hekkerek. A fertőzött linkre kattintva az megnyit egy csökkentett méretű böngésző ablakot, ami általában a tálca sarkában az óra mögé kerül.

akcióban a Bitcoin miner vírus
Akcióban a Bitcoin miner vírus.

Emiatt szinte észrevehetetlen a tálca takarásában és mikor bezárjuk a böngészőt a kisablak továbbra is nyitva marad és folytatja a bányászatot. Arra is ügyeltek, hogy a CPU teljesítményét ne használja 50% felett ezért még nehezebb észrevenni mivel nem lassítja jelentősen a gépünket. Érdemes alaposan megfigyelni a hirdetés tartalmát amire kattintani szándékozunk!

Éberség mindenek előtt

Már nem csak hekkerek de cégek is kihasználják felhasználókat, hogy bitcoint bányásszanak. Sokaknak ismerős lehet az uTorrent nevű program. Az újabb verziókba bekerült egy EpicScale nevű bővítmény, ami kötelezően települ az uTorrent program mellé. Ez természetesen bitcoin bányászatra használja a felhasználók gépeit. A Bittorrent Inc. beismerte, hogy valóban bitcoint bányásznak a program segítségével a bevétel növelése érdekében. A cég azzal védekezett, hogy ezt a bevételt jótékony célokra fordítják.

A felhasználókat szinte bármikor érheti kibertámadás mikor az interneten böngésznek. Sokan vakon kattintanak és bíznak a cégek által kínált ingyenes szoftverekben, de meg kell ismételnünk az alapigazságot: semmi nincs ingyen. Amennyiben egy szofter ingyen letölthető, szinte biztosra vehető, hogy más formában próbálja megcsapolni a felhasználó egyenlegét vagy vásárlásra késztetni. Jobb esetben vásárlásra buzdító reklámokkal, rossz esetben egy háttérben futó bitcoin miner vírus telepítésével.

Borítókép: Behance.net | Andy “Aviss” Veilski

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük