Mongol kecskepásztor esete a blokklánccal

Egy torontói startup alkalmazásának köszönhetően Mongólia nomád pásztorai a blokkláncon követik nyomon és hitelesítik a kasmírgyapjú termékútját.

Az ellátási lánc projektet az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) finanszírozta, a technológiát pedig az Ethereum-alapú nyomon követhetőségi app, a Backbone szolgáltatta.

A fejlesztő Convergence.tech, az ENSZ-szel közös pilot programjában a kasmírgyapjút előállító kecskepásztorokra fókuszáltak, mivel többségüket nagy arányú pénzügyi instabilitás és nehéz fizikai munka jellemzi. Mellette, a fejlett országokban drágán értékesített kasmírgyapjú termékek értékesítői alig rendelkeznek átláthatósággal, így a vásárlók nehezen tudják kideríteni, hogy a termékek honnan is származnak valójában.

A Convergence.tech ügyvezetője, Chami Akmeemana szerint:

A nomád közösséget óriási büszkeség jellemzi, de ingatag és instabil jövedelemmel rendelkezik. A blockchain technológia kihasználása a kasmír ipar átalakításában számos előnyt jelenthet a mongol pásztorok, vevők és eladók számára egyaránt.

A célra hozták létre azt az Android alkalmazást, ami orvosolja a szektor átláthatósági deficitjét. Az app segítségével a pásztorok regisztrálni tudják a kasmírgyapjú bálákat. A gyapjú csomagolóanyagát rádiófrekvenciás azonosítóval látták el így követve nyomon a nyersanyag termékútját egészen a végfelhasználóig. A felhasználók egyben a környezeti hatását is vizsgálhatják, illetve biztosítja a termékeknek az etikus felhasználást.

Akmeemana elmondása szerint a teszt projekt olyan jól sikerült, hogy más régiókra is ki szeretnék terjeszteni. Ennek érdekében Szingapúrban és Bangkokban felvették a kapcsolatot más szervezetekkel is, mint például az USAID-del, a Világbankkal, hogy további blockchain alkalmazásokat fejlesszenek.

A fejlesztőcéget 2018-ban alapították, korábban India Haryana tartományának fejlesztett blokklánc alapú földregisztert. Mellette Afganisztánban a rendőrség bérfejtéséhez alkalmazott elosztott főkönyvi technológiát. Állításuk szerint a következő hónapokban újabb projekteket fognak bejelenteni, illetve már felkérést kaptak egy perui projektre.

Kapcsolódó cikkek:

(Forrás: betakit)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük