Olcsó áram, zord idő: Mongólia is beszáll a bányászatba

A világ minden táján egyre csökkenő bányász bevételekről jelentenek a minerek. Ennek ellenére Kína szomszédságában, a mongolok mégis az ellenkezőjéről számolnak be: a medvepiac ellenére is egyre többen kezdenek bele a bányászatba. A térség pedig nem csak a bányászokat, de egyre komolyabb blokklánc vállalatokat is vonz – többek között japán kriptocégeket.

Japán kriptocégek Mongóliában

Ilyen például a tokiói e-tárca vállalat, a Ginco, mely kettő bányászfarmot működtet Mongólia fővárosában, Ulánbátorban. A cég októberben kezdte meg a működését – pont akkor, amikor sok társuk a folyamatosan csökkenő kriptopénz árfolyamok miatt inkább felfüggesztette a bányász tevékenységeket.

Jelenleg már több, mint 600 bányászgépet futtatnak az országban. Azonban nincs megállás, még 2019 első negyedévében ezt a számot 1000-re szeretnék feltornázni.

Az üzleti környezet nagyon kemény, de itt még képesek vagyunk profitot termelni” mondta el Furubayashi Yuma, a Ginco Mongol CEO-ja a japán Nikkei Asian egyik riporterének.

Olcsó áram, hideg idő: Mongólia is beszáll a bányászatba

Van, ahol még megéri a bányászat

Ahogy arról már többször írtunk itt a Bitcoin Bázisnál, a tavalyi év nem volt kedvező a bányászok számára. Ahogy zuhant a Bitcoin és társainak árfolyama mialatt nőtt a nehézség is,  a bányászok egyre szerényebb profittal kellett beérniük. Azonban az olcsó áram, és a hideg éghajlat, ami nagyban megkönnyíti a bányászgépek hűtését, még mindig tud előnyt produkálni az elhivatottak számára – nem hiába jelentünk a Szibériában, Svédországban, most pedig Mongóliában is egyre jobban terjedő bányászatról.

Japánhoz és Kínához való relatív közelség pedig még egy extrát jelent az országnak. Az áramárak a japán tarifáknak nagyjából a harmada, és a kínainál is jelentősen alacsonyabbak. Így az ott munkájukat feladni kényszerülő bányászok is inkább Mongóliában keresik most a megélhetésüket.

Ráadásul a tavaly év során, a Mongol Központi Bank kriptobarát törvények megalkotásába kezdett, és a Mobicom, amit Mongólia legnagyobb telekommunikációs hálózata, még saját kriptovalutáját, a “Candy”  stabilcoint is megalkotta. Ennek értéke a mongol fiatpénzhez, a tugrikhoz van kötve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük