Moody’s: a blokklánc rendszerszintű kockázatot jelent a pénzpiacokra

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy friss Moody’s jelentés szerint a pénzügyi intézmények egyre növekvő számban kezdenek el blokklánc technológiai megoldásokat alkalmazni. A hitelminősítő ügynökség ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a decentralizált technológiák rendszerszintű kockázatot jelentenek a globális pénzügyi szektorra.

A blokklánc elemében forgatja fel a nemzetközi pénzügyi rendszert

A “Blockchain Improves Operational Efficiency for Securitizations, Amid New Risks” jelentésben az ügynökség górcső alá veszi a pénzügyi intézmények körében lezajló egyre gyorsuló ‘blokkláncosodást’. Szerintük a főkönyvi technológia kezd attraktív alternatívává válni az intézmények körében még úgy is, hogy a killer appjaival, a kriptopénzekkel nem akarnak számolni.

Elsősorban az értékpapír kibocsátás során látják hasznát a technológiának, mivel segítségével leegyszerűsíthető és hatékonyabbá tehető.

Ám a Moody’s a blokkláncok vélt árnyoldalaira is próbál rávilágítani: szerintük a DLT (distributed ledger technology) és a mainstream pénzvilág összefonódása lényeges kockázatokat rejt.

Frank Cerveny, a Moody’s vezető elemzője szerint:

Az új vezető tranzakciós felek lesznek bevezetve a folyamat során, nevezetesen a fejlesztők, szolgáltatók és blokklánc operátorok. Vagy közeli kapcsolatban állnak vagy azonosak a kreátorral, vagy harmadik fél szolgáltatók, akik bizonyos fokig partnerkockázatot jelentenek.

A Moody’s kockázati felhívását már többen is szóvá tették az uralkodó rendszer establishmentjéből. Vegyük például Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap főtitkárát, aki szerint a blokklánc technológia alapjaiban fogja felforgatni a pénzügyi rendszert.

Tudj meg többet a blokkláncokról, a bitcoin vásárlás menetéről az ingyenes útmutatóinkból!

Még több kockázati tényező a privát blokkláncok estén

Cerveny szerint a DLT nem működik minden problémára választ adó gyógyírként a pénzügyi intézmények számára. Helyette a cégeknek komoly erőforrásokat kell áldozniuk a DLT alkalmazások monitoringjára és felügyeletére.

A blokktech széleskörű elterjedésével komoly kockázatok is járnak. Sőt, meglepően, a jelentés arra a következtetésre jut, hogy a privát blokkláncok sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a publikusak.

A bankok és mainstream pénzügyi szervezetek a privát blokkláncok használatát preferálják mire a kritikusai azt mondják, hogy az engedélyköteles DLT platformoknak nagyon kevés esélyük van a sikerre.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.