Fókuszban a központi banki digitális pénzek az IMF – Világbank tavaszi ülésén

  • 34
  •  
  •  

A központi banki digitális pénzek (CBDC) kiemelkedő helyen szerepeltek a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap idei Egyesült Államokban tartott tavaszi ülésszakán (Spring Meetings). A Bitcoin által képviselt diszruptív technológiák lassan cselekvésre kényszerítik világunk pénzügyi vezetőit.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Ugyan konkluzív döntés nem született az eseményen, de Christine Lagarde, az IMF főtitkára elismerte, a kriptodevizák az elmúlt 10 évben a világ pénzügyi rendjének komoly kihívóivá váltak.

Svédország lehet az első, ahol központi banki digitális pénzt bocsátanak ki

Az április 8-12 között Washingtonban tartott idei tavaszi ülésen Lagarde nem vesztegette a szót, és felszólította a világ központi bankjait, hogy kezdjék meg a központi banki digitális pénzek bevezetésének előkészületeit. Szerinte a CBDC-k biztonságosabbá tennék az utalásokat. Az állami digitális eszközök enyhíthetnék a szélesebb lakossági rétegek (különösen a fejlődő országokban) pénzügyi kirekesztettségén, növelnék a felhasználók és személyes adatok védelmét, valamint csökkentenék a csalások kockázatát.

A tárgyalássorozat washingtoni állomásán a CBDC-kel kísérletező országok központi bankjai beszámoltak az eddig elért eredményeikről. Kanada, Uruguay és Svédország különösen komolyan gondolja a nemzeti digitális pénz bevezetését és már a technológiai keretrendszer kialakításán dolgozik. Az egyik panelbeszélgetés során a svéd központi bank elnöke, Cecilia Skingley elmondta, több mint 50% az esélye annak, hogy a Riksbank saját digitális pénzt bocsát ki e-krona néven még a következő 10 évben.

Cecilia Skingley Riksbank elnök

“CBDC-k körüli vita nagyon fontos mivel a pénz definíciójáról van szó és arról, hogyan szervezzük a társadalmunkat a pénz körül,” nyilatkozta Skingsley. Svédországban a forgalomban lévő papírbankók és érmék mindössze a GDP 1%-át teszik ki. Az eurózónában az arány 10%, míg Japánban a 20%-ot is eléri. Svédországban – folytatta – mindössze a lakosság 10%-a használ készpénzt.

Az emberek eljutottak arra a szintre, hogy a digitális utalások és a pénz digitális formában tartása sokkal jobban megfelel céljaiknak. Azt jelenti, néhány éven belül, a jelenlegi trendet követve, a svédeknek nem lesz hozzáférésük a központi banki pénzhez, mivel a bankók számítanak központi banki pénznek.

Őrült ütemben nő a készpénzmentes tranzakciók száma

A készpénzmentes tranzakciók különböző fajtái, legyen szó PayPalról, Western Unionról vagy Bitcoinról egyre nagyobb szeletet követelnek a tranzakciós tortából. A Bitcoin azért jött létre, hogy leszámoljon a központi bankokkal és visszaadja az emberek kezébe a pénzük feletti irányítást anélkül, hogy az állam bármit is tehetne ellene. A tradicionális pénzügyi guruk nem repdesnek az örömtől és ösztönösen a nemzeti kormányaikhoz menekülnek szigorúbb szabályozást követelve a kriptóknak.

Készpénzmentes tranzakciók számának növekedése a világ különböző régióiban | Forrás: BNP Paribas

Egyes központi bankok a fenyegetés elhárítására inkább adoptálni szeretnék a digitális fizetőeszközöket, legalábbis a maguk módján. A központi bankok 25%-a aktívan keresi a kiutat a fintech és kriptók jelentette kihívások elöl és aktívan nemzeti kriptopénz kibocsátásán dolgozik, bár a hírekbe eddig csak néhány szórványos kísérlet jutott el. A Kelet-karibi Központi Bank és a Bahamai Központi Bank egyaránt bejelentette a saját blokklánc alapú CBDC programját.

Központi banki digitális pénzek: ritka, mint a fehér holló

Kanada egyike azon országoknak, ahol komolyan veszik egy központi banki digitális pénz kibocsátásának probabilitását. A Kanadai Központi Bank elnöke, Timothy Lane az ülés egyik panelbeszélgetésén igyekezett illusztrálni a CBDC-k költségeit, előnyét, kockázatát és potenciálját. Lane szerint:

Egyesek az tanácsolják, a CBDC-k legyenek kamatozóak beleértve a negatív kamat lehetőségét is. Részben ez lenne az egyik oka bevezetésüknek, azaz, hogy több pénz álljon rendelkezésre ösztönzőcsomagokra amivel gyorsan nulla alá lehetne vihető a kamata.

Ugyanakkor Lane hozzátette, ahhoz hogy életképes legyen, először meg kell győzni az embereket, hogy megéri ilyen eszközökben tartani vagyonukat.

Mind a Világbank, mind az IMF elszánt a virtuális pénzekkel kapcsolatban. A két bretton woods-i nemzetközi szervezet saját kísérleti blokklánc tokent jelentett be kreatívan Learning Coinnak neveztek el és egyetlen feladata, hogy a szervezetek alkalmazottai közelebbről megismerkedhessenek a blokklánc technológiával. Egy a célra fejlesztett mobilos app segítségével az alkalmazottak oktatóanyagokat tekinthetnek meg a kriptókról, blokkláncról és cserébe a kvázi-kriptopénz Learning Coin jutalomban részesülnek. Az érmét nem lehet átváltani, beváltani vagy kereskedni vele.

Különleges lehívási jogok (SDR)

A központi bankok által kibocsátott digitális pénz koncepciója nem új az IMF számára. 1969-ben a szervezet megalkotta a különleges lehívási jogokat vagy SDR-t, ami rendelkezett a pénz összes tulajdonságával azzal a kitétellel, hogy csak központi bankok közötti tranzakcióknál és az IMF-nál használták. A CBDC-kkel és a nagy értékű bankközi tranzakciókkal a központi bankok hasonlót szeretnének elérni, lásd Kanada Jasper I & II, Dél-Afrika Khoka és Európa Stella I terveit. Ezzel párhuzamosan hat nemzetközi bank fiatpénzzel fedezett stabilcoin kibocsátását tervezi az IBM World Wire blokkláncán.

A két rendszer között könnyen észrevehetőek a hasonlóságok. Az SDR értékét egy valutakosár adta (dollár, euró, jüan, font és jen). A stabilcoinok egyik fajtájánál szintén a mögöttes valuta értékének függvényében határozható meg az árfolyam. A kanadai Lane szerint több időre lesz szükség, mire a központi banki digitális pénzek valós nemzetközi hasznossággal fognak rendelkezni és ennek eléréséhez szükség lesz a nemzeti szabályozók globális együttműködése.

Az SDR valutakosár százalékos megoszlása a világ vezető fizetőeszközei között

Végszóként: az érdeklődés egy központi banki digitális pénz bevezetésére megvan mind az IMF, mind a Világbank részéről, és Lagarde nemzetközi tekintélye egy újabb löketet adhat a nemzeti döntéshozók ily irányú törekvéseinek.

Innen már csak az a kérdés, vajon képesek lesznek-e a 21. század generációinak instant kommunikáció és internet által formált rétegeinek egy olyan alternatívát kínálni az évszázadok alatt levitézlett presztízsű központi banki fizetőeszközökkel szemben, amely versenyképes alternatívái lehetnek a tiszta lappal induló internetpénzeknek, mint a Bitcoin is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.