Morfin interjú – Vlad Centea válaszol a közösség kérdéseire

Vlad Centea, a Morfin társalapítója és szenior menedzsere egy extra hosszú novemberen van túl miután folyamatosan a platformja ügyfeleivel tárgyalt annak érdekében, hogy felmérje az igényeiket. “Segítségükkel felmérhetjük a közösség hőmérsékletét és meggyőződhetünk róla, hogy a termékünket helyesen pozicionáljuk”. Ennek hatására Vladnak sikerült pár érdekes következtetést leszűrnie arról, mit is gondolnak a felhasználók a kriptopénzekről.

„Nagyon izgalmas látni, hogy az emberek még mindig érdeklődnek a kriptotermékek iránt. A fejlesztők éjjel-nappal a blokkláncon dolgoznak és nincs egy olyan platformjuk, hogy IoT tokeneket megfelelő módon implementálják. A kriptó még annak ellenére is nagy üzlet, hogy az árfolyam fokozatosan esett a múlt év során. Csak most már más dimenziókban releváns, mint korábban. Az árfolyam spekulációt felváltották az óriási befektetések (idő és pénz) a technológiában. És még mindig bőven van lehetőség benne”, magyarázza Centea.

Az ügyfelekkel folytatott interjúk után arra kértük a közösséget, hogy kérdezzenek tőlünk. A kérdések nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy elmagyarázzuk a Morfin működését mindenkinek. Ez sült ki belőle.

Az egy órás interjúk tartalmasak voltak, de a kérdezők többsége arra volt először kíváncsi, hogy min dolgozunk és mi az aktuális állapot.

A Morfin.io az inkluzivitásról és a használhatóságról szól. Többségünk már használt fiatpénz mobilos tárcákat és banki alkalmazásokat. Kifejezetten kényelmes a használatuk. Ezt a használhatóságot szeretnénk a kriptók világába elhozni. Kifejlesztettünk egy konform digitális bankot a blokklánc-közösségnek.

Egy olyan mobil alkalmazással jöttünk ki, mely segítségével a felhasználók kriptovalutákat vásárolhatnak, adhatnak el és utalhatnak közvetlen a bankszámlájukról. Elsőre egyszerűnek tűnhet hidat építeni e két pénzügyi világ között, de a valóságban kifejezetten összetett feladat. Létre kell hoznod egy megfelelési tűzfalat a kriptovaluta tranzakcióknak annak érdekében, hogy nehogy egy automatizált pénzmosási (AML) vagy terrorizmus finanszírozását szűrő mechanizmust aktiválj. Az AML a blokkláncon kihívásokkal teli a szektor szereplőinek és egyben az elfogadottság akadálya.

Úgy gondolom, az elfogadottság új szintjén vagyunk, egy olyan szinten, mely kihívásokkal teli. És ez a kihívás a megfelelés. Személyesen abban hiszek, hogy a megfelelés a felhasználók, fejlesztők és úgy általánosságban a kriptók hasznára lesz. Nézzünk szembe vele, a megfelelési funkció megoldaná a szektor legbonyolultabb problémáit, legyen szó bizalomról, biztonságról és kényelemről.

Szerinted jó alkalom egy kriptotermékre mikor az árak ennyire lent vannak? Számos kérdés merült fel a kriptopénzek árfolyamával kapcsolatban. Az emberek csak az árakról akarnak beszélni és hiányoznak nekik az izgalmas és idegőrlő kereskedési napok.

Formálisan még mindig nehéz arra spekulálni, hogy hogyan fognak kinézni az árfolyamok egy év múltán. Szerintem az emberek tévedtek mikor azt hitték, a magas árfolyamok tömeges elfogadottsághoz vezetnek. A szolgáltatások és intézményi integrációk fognak elvezetni a tömeges elfogadottsághoz és nem a 10x ROI. Igen, épp a nukleáris tél közepén vagyunk, de azért meglepő, hogy ilyen sokan elfeledkeztek a szabályozási űrről és a szolgáltatások hiányáról. Két évvel ezelőtt sokkal forróbb téma volt, még azelőtt, hogy az árfolyam leverte volna azt a magaslóról. Elismerheti mindenki, a technológia érdekes. Az érdeklődés még mindig megvan arra, hogy integráljuk a blokkláncot az IoT-vel és okos szerződésekkel. Sikerült beszélgetnem a szektor legjobb fejlesztőivel. Hogyan adnák az IoT-t egy blokklánc tokenhez? Sehogy. Ezt a tokent egy publikus blokkláncon tartanánk? Természetesen. Ezek a releváns kérdések melyekre választ kell találni. Ez fogja az árat felhajtani hosszú távon.

Van kriptód? A felhasználók sokszor kérdeznek személyes kérdéseket és tudni szeretnék mennyire vagy elkötelezett a szektor iránt. Számomra ez a kérdés az jelenti „mennyit ér az elkötelezettséged a piacnak?”

A válasz az, hogy nagyon elkötelezett. Régóta van kriptóm és jókor ugrottam bele a spekulációba is. Még megvan a hidegtárcám és néhány érmém, melyek ígéretesnek indultak. Mindannyiunknak megvan és ha nem lenne, akkor nem támadt volna az az ötletünk, hogy egy kriptokonform bankot hozzunk létre.

A közösség része vagyunk és ugyanazokat a problémákat tapasztaljuk mint sokan mások. De mielőtt még találkoztunk volna Dimitrivel – aki egy innovatív bankár – nem gondoltuk volna, hogy fel tudunk építeni egy bankot kisebb SaaS építőkockákból. Ezek után hónapokat dolgoztunk a modellen és utána létrehoztuk a Morfin terveit. A saját tapasztalatunkat vegyítettük a szektor eszközeivel és szolgáltatásaival miután rájöttünk, hogy képesek vagyunk megcsinálni.

Mi a Morfin lényege? Mi az aktuális termék? Mit tudsz tenni értem?

Az ajánlatunk elég egyszerű: egy mobilbank a blokklánc generációnak. Azok akik ismerik az N26-ot, Revolutot vagy Monzo-t, hasonló felhasználói élményt fogunk kínálni azzal a különbséggel, hogy a kriptoközössége szabott szolgáltatásaink is lesznek. A biztonságos és konform kriptobankolás egyállomásos megoldása leszünk. Más szóval, extra megfelelést nyújtasz a kriptódnak. Szüksége van rá a piacnak? Szerintem igen, máskülönben nem öltem volna bele ennyi időt, hogy feldolgozzam a problémát. A legtöbb felhasználó akivel beszéltünk a banki élményeiről, folyamatosan gyanúsítottként kezelték őket vagy befagyasztották a számláikat. A kriptó egyet jelent a bankokkal való párbeszéd megszakításával.

És ami még fontosabb, a bankrendszer rátelepült a piacra. Kénytelenek alkalmazkodni az új trendekhez. Mire számíthatnak a felhasználók amikor egy mobiltárcát használnak? Az elsőként használt elrendezés fogja formálni az elvárásaikat. Sok szempontból a használhatóság egyet jelent az ismerettel! Szóval azt szeretnénk, ha az applikációnk rendelkezne az összes hasznos funkcióval és vegyítse azt olyanokkal, amit könnyű használni.

5 perc alatt kész vagy a KYC-val és választhatsz az alap és a prémium számlák között. Választhatsz magadnak virtuális bankkártyát a telefonodhoz, az érintés nélküli fizetésekhez és online vásárlásokhoz. Választhatsz fizikai bankkártyát, amit házhoz szállítunk. De ami a legfontosabb, használhatsz egy új IBAN-t, virtuális kártyát és kriptopénz tárcát. Az ügyfelek választhatnak ingyenes számla és kis tranzakciós költségek vagy előfizetés számla és zéró díjak között.

Mi a következő lépés a fejlesztés során? Melyik szinten vagytok?

Most jelentettük be a feliratkozást a BÉTA programra. Ez a zárt BÉTA program korlátozott számú felhasználó számára lesz elérhető, hogy kipróbálják a terméket és segítsenek felkészíteni a szélesebb közösségnek. A BÉTA programban résztvevőket megjutalmazzuk és a termékünk nagykövetei lesznek. Ezután jön a nyilvános indulás és a közösséggel egyetértésben további funkciókat adunk a termékhez, mint peer-to-peer piacteret, peer-to-peer váltót, peer-to-peer ATM-et, vállalati számlát a kis- és középvállalkozásoknak stb. Célunk az, hogy közel maradjunk a közösséghez a teljes folyamat alatt. Minden egyes alkalommal amikor skálázunk, meg akarunk győződni róla, hogy helyesen mérjük fel a piac hőmérsékletét.

*Figyelem! Fenti írásunk egy sajtóközlemény. A Bitcoin Bázis nem vállal felelősséget a cikk tartalmáért, megbízhatóságáért, minőségért és a hirdetés természetéért. Olvasóinknak fokozottan ajánljuk az egyéni kutatást és a cikkben közölt állítások alapos ellenőrzését.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük