Most, hogy itt a mesterséges intelligencia, a blokklánc már nem is érdekes?

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató kikérte az intézményi kereskedők véleményét a két fiatal technológia, a blokklánc és a mesterséges intelligencia kérdéséről. A válaszolók több mint fele szerint az AI, azaz a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás lesz a legbefolyásosabb technológia a kereskedés jövőjének alakításában a következő három évben. Négyszer gyakrabban említették, mint a blokkláncot és az elosztott főkönyvi technológiát.

A JP Morgan e-Trading Edit jelentése immár hetedik éve készül. A legutóbbi jelentés 60 globális piac 835 intézményi kereskedőjének januári felméréséből származik. A kereskedői hangulat éves értékelése több eszközosztályra kiterjed, és célja, hogy feltárja “a közelgő trendeket és a legforróbb témákat”.

A kriptovilágot uraló viharos medvepiac, valamint a közelmúltban felkapott hozzáférhető mesterséges intelligencia-technológia – mint például a ChatGPT – iránti fogyasztói és kereskedelmi hype úgy tűnik, hogy megváltoztatta a pénzügyi iparági szakemberek szemléletét.

A JP Morgan felmérésének eredményei

Tavaly a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia holtversenyben a második helyen végzett a mesterséges intelligenciával és a gépi tanulással. A válaszadók 25 százaléka a jövő szempontjából kulcsfontosságúnak nyilvánította őket. Az első helyen a mobil kereskedési alkalmazások végeztek 29 százalékkal.

Most a mesterséges intelligencia minden más nagyobb technológiai kategóriát elsöpör. 53 százalékos említettségével messze megelőzi az API-integrációt (14%) és a blokkláncot is (12%). A 2022-es lista élén álló technológia, a mobilalkalmazások 7%-ra esett vissza, a kvantumszámítás és a természetes nyelvi feldolgozás mellett.

mesterséges intelligencia, JP Morgan

Kifejezetten a kriptovalutával foglalkozva a JP Morgan megállapította, hogy a kereskedők 72%-a “nem tervezi, hogy kriptovalutával [vagy] digitális érmékkel kereskedik”, 14% pedig azt jósolja, hogy öt éven belül tervezi a kereskedést.

Ennek ellenére a válaszadók egyértelműen úgy érezték, hogy a többi szereplő hangulata bullish, és nagyon is lelkesek a térben.

“Az előrejelzések szerint a kripto, a digitális érmék és árucikkek, valamint a hitelek fogják a legnagyobb mértékben növelni az elektronikus kereskedési volument a következő évben” – olvasható a jelentésben. A résztvevők szerint 2024-re a tevékenységük 64 százaléka a kriptotérben fog zajlani.

A piac legbefolyásosabb tényezői 2023-ban

Bár a felmérés szerint a kereskedők egyöntetűen úgy vélték, hogy az elektronikus kereskedés tovább fog növekedni, ugyanakkor nehéz időkre is számítanak. Arra a kérdésre, hogy mely lehetséges fejlemények lesznek a legnagyobb hatással a piacokra 2023-ban, a válaszok között az élen a recessziós kockázat (30%), az infláció (26%) és a geopolitikai konfliktus (19%) szerepelt. Ezek közül a recesszió kockázata a tavalyi évben az idei érték csupán egyhatoda volt. Míg tavaly a pandémia, mint piacot befolyásoló tényező 13%-ot tett ki, addig az idei évben már egyáltalán nem is jelent meg a listán.

mesterséges intelligencia, JP Morgan

Az e-Trading Edit jelentés csak a legutóbbi a számos tanulmány és jelentés közül, amelyet a JP Morgan az elmúlt hónapban a kriptopénzekkel és a digitális eszközökkel kapcsolatban adott ki. A múlt héten a cég “jelentős kihívásokat” jósolt a Bitcoin és az Ethereum számára. Azt is megjegyezte, hogy a Solana, a Terra és sok más token egyre nagyobb teret nyernek a decentralizált pénzügyek (DeFi) és a nem-helyettesíthető-tokenek (NFT) világában. A JP Morgan a múlt hónapban a vezető kriptotőzsde, a Coinbase perspektíváit is megvizsgálta, mondván, hogy az Ethereum közelgő Sanghai frissítése “új korszakot indíthat el” a cég számára. Ez a hard fork azért is annyira fontos az Ethereum felhasználók számára, mert ez fogja rendezni a stakelt ethereumok kifizetését.