Hamarosan elindul a nyilvános Shanghai hard fork testnet

Az Ethereum Core fejlesztők január ötödikén tartott megbeszélésén megegyezés született arról, hogy 2023. februárjában elindul egy nyilvános testnet a régóta várt Shanghai hard forkhoz. Azt már decemberben egy hasonló megbeszélésen megbeszélték, hogy az Ethereum következő mainnet frissítése márciusban várható majd.

A Shanghai hard fork miatt szinte mindent halasztanak az Ethereum hálózatán

Ahogy arról már többször írtunk, ez a hard fork azért is annyira fontos az Ethereum felhasználók számára, mert ez fogja rendezni a stakelt ethereumok kifizetését. Az Ethereum vezető fejlesztői most is hangsúlyozták, hogy ez a legfontosabb prioritás. Bizonyos dolgokat ki is szedtek a frissítésből pont azért, hogy megmaradhasson a fókusz a stakelt ethereumok kifizetésén. Decemberben a Beacon Chain szerződésében majdnem 20 milliárd dollárnyi ether volt zárolva. A január ötödikei, szám szerint 152. vezető fejlesztői megbeszélésen tehát pont ezért az egyik fő vitapont az volt, hogy az Ethereum Virtual Machine objektum formátum változásokat kivegyék a Shanghai hard forkból.

Sőt, arról is döntöttek, hogy egyetlen EIP (Ethereum Fejlesztési Javaslat) javaslatról sem fognak vitázni addig, amíg a Shanghai nem fejeződik be. A megbeszélés után egyébként több fejlesztő is hosszasan mesélt az aktuális fejleményekről. A Galaxy Digital kutatási részlegén dolgozó programozó, Barnabus Busa a teszthálózatról nyilatkozott. Elvileg még karácsony előtt elindult a jelenlegi fejlesztői teszthálózat és már eljutott a 4000. blokkig. A legtöbb kliens kombináció tökéletesen működik, még néhánnyal vannak problémák. A hatalmas mennyiségű stakelt ethereumot figyelembe véve nem csoda, hogy ekkora a fókusz, közel 16 millió etherről van szó. Az Ethereum hálózata ráadásul már csak néhány napra van attól, hogy elérje az 500 ezer validátort.