Most már bármilyen weboldal összeköthető a blokklánccal egy új fejlesztés miatt

Az új Solana funkciója lehetővé teszi a kripto-tranzakciókat most már bármely webhelyen.

Solana blokklánc minden weboldalon elérhető

A Solana Actions és a blokklánc-hivatkozások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kripto-tranzakciókat hozzanak létre és osszanak meg egy egyszerű URL-en keresztül. Ezáltal a Solana tranzakciók webhelyeken, közösségi média platformokon és fizikai QR-kódokon is elérhetőek lesznek mostantól.

A Solana Foundation egy új funkciót vezet be, amely azt ígéri, hogy blokkláncát egy megosztható linken keresztül bármely webhelyhez csatlakoztatni lehet. A június 25-i bejelentés szerint az alapítvány új fejlesztése megkönnyíti a Solana-tranzakciók végrehajtását.

A megoldás lehetővé teszi, hogy egy megosztható hivatkozás segítségével megjelenítsük a Solana-tranzakciók felületét.

Képzeld el, hogy egy megosztott linken keresztül az X-en például kripto-tranzakciókat tudnak végrehajtani a felhasználók anélkül, hogy elhagynák X weboldalát. Az új funkció közösségi finanszírozáshoz, online vásárlásokhoz és onchain szavazáshoz is használható.

„Az X feedből vásárolhatsz NFT-t, borravalót adhatsz az alkotóknak, pénzt kaphatsz, szavazhatsz, és akár válthatsz is sok minden más mellett” – mondta a Dialect alapítója, Chris Osborn.

A Dialect mögött állnak azok a fejlesztői eszközök, amelyek a Solana Actions létrejöttéhez kellettek.

Weboldalak, közösségi média platformok és fizikai QR-kódok használhatók a tranzakciók megosztására. Jon Wong, a Solana Foundation ökoszisztéma mérnöki részlegének vezetője elmagyarázta, hogy a Solana új műveletei lehetővé teszik, hogy bármely webhely vagy alkalmazás a láncon belüli interakciók terjesztési pontja legyen.

Felhasználóbarát megoldás

A Solana Foundation ütemterve szerint az új funkcióhoz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy külön engedélyezzék a tárca támogatását az egyes műveletekhez. Ez úgy működik akárcsak a decentralizált alkalmazásokhoz való csatlakoztatás. Meg kell tehát bízni azokban az oldalakban, amelyeket használni szeretnénk, éppúgy, mint a jelenlegi is ismert és használt DApp-ok esetében.

Az alapítvány szerint, amikor egy pénztárca először próbál lehúzni egy tranzakciót egy ismeretlen alkalmazásprogramozási felületről vagy API-ról, a felhasználóknak szabványos „csatlakozás a webhelyhez” üzenetet kell látniuk.

„Ha a webhely domainjét korábban csatlakoztatták már a pénztárcához, akkor a webhely tartománya nagyobb valószínűséggel lesz megbízható. Akárcsak a DAppok esetében, ezeket tranzakciókat is teszteljük mindig a végrehajtás előtt” – magyarázta a csapat.

A biztonság fokozása érdekében az új funkciók a Solana partnereivel – köztük a Jupiter, a Helium, a Truffle, a Phantom és a Backpack – engedélyezett domainjeivel fut először.

Solana felemelkedése 2024-ben

A Solana blokklánc aktivitása az elmúlt néhány hónapban jelentősen megugrott. Alacsonyabb díjainak köszönhetően a mémcoinok és a decentralizált infrastrukturális protokollok kiemelt célpontjává vált.

Egy közelmúltbeli jelentésében a Pantera Capital kockázati társaság megjegyezte, hogy a Solana májusban az új volumen több mint 60%-át decentralizált tőzsdéken regisztrálta.

„2024 májusára a Solana adta a DEX-eken megjelenő új tokenek 85%-át, szemben az egy évvel ezelőtti 50%-kal. A Solana-alapú tokenek számának ez a növekedése a mémcoin tevékenység által vezérelt lakossági befektetői használat erősségét tükrözi” – olvasható az elemzésben.