Most már biztos: a tech óriások globális adózással fognak szembe nézni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Újra felmerült a tech óriás vállalatok globális adózásának kialakítását célzó törekvés az európai tisztviselők körében, mivel az USA új pénzügyminisztere, Janet Yellen úgy tűnik, rendkívül nyitott az ötletre.

Tartalmas évnek nézünk elébe, hiszen Janet Yellen, az USA új pénzügyminisztere a változtatások híve, és már beiktatásakor megígérte, hogy felülvizsgálja Donald Trump hátrahagyott pénzügyi szankcióit. Ennek fényében Olaf Scholz német pénzügyminiszter nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az adóügyi megállapodást a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szintjén még nyár előtt megkötik.

Yellen az elmúlt héten megerősítette, hogy támogatja a technológiai óriásokra vonatkozó új globális illeték bevezetését. Továbbá azt is elmondta, hogy miután az elmúlt évben nem teljesült az OECD célja, az USA aktívan részt fog venni a folyamatban. Ezzel együtt pedig újra fellendülhet a digitális adózás, melyet természetesen globális szinten kell megvalósítani.

Vajon újra fellendülhetnek a transzatlanti kapcsolatok?

Nem meglepő, hogy OECD nemzetközi megállapodást akar kötni a digitális adózásról, hiszen az elmúlt évben egyes európai nemzetállamok önálló törekvések irányába mozdultak el. A „főkolompos” pedig Franciaország volt, mely kivetette a korábban felfüggesztett, francia digitális adót. Ezzel a lépésével pedig feltette az i-re a pontot, hiszen ez rávilágít arra, hogy az egyes államok saját jogi eszközeik útján próbálják megoldani a technológiai vállalatok megadóztatását, így rendkívül fontos egy nemzetközi szintű koordináció kialakítása.

Mindenesetre, az OECD tervei alapján a digitális adóval kapcsolatos ajánlás már az idei év nyarán publikálásra fog kerülni. A végső tervek elfogadása pedig egy rendkívül nagyszabású célnak tűnik, amely, ha ismét nem teljesül, az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve várhatóan az egész Európai Unióra kiterjedő digitális adót fog kiszabni. Ezt az illetéket pedig mind a 27 nemzetállamnak egyhangúlag jóvá kell majd hagynia, amely ahogy láttuk, az elmúlt időkben elég nagy kihívásnak bizonyult (lásd Magyarország különcködését is).

Ugyan az EU és az USA közötti transzatlanti kapcsolatok egyáltalán nem voltak fényesek Donald Trump elnöksége alatt, a képviselők szerint Joe Biden beiktatása reményt hozott a demokratikus rendszerre leselkedő veszélyek legyőzésére. Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke szerint Biden megválasztása rendkívül jó hatással lesz az Európai Unióra, hiszen „Európa készen áll újrakezdeni a legrégibb, legmegbízhatóbb szövetségesével.”

„Nyárig meg kell állapodnunk”

Míg az elmúlt évben Németország rendkívül aggódóan tekintett az egységes adózásra, mára már úgy tűnik, megváltozott a helyzet. Ahogy azt már említettük, Scholz örül Yellen adminisztrációjának, hiszen szerinte az új pénzügyminiszter segíthet megállapodásra jutni a digitális adózással kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokon.

A német pénzügyminiszter rendkívül optimista, mivel szerinte az amerikai és az európai viszony „pragmatikus megközelítése” visszatérni látszik, és „jó esély van egy új transzatlanti partnerség létrehozására.” Továbbá elmondta azt is, hogy a „kemény munka bizony meg fogja hozni a gyümölcsét, és mivel szorít az idő, az egyezséget nyárig meg kell kötni.”

Míg az elmúlt évben a digitális adó volt az oka Franciaország és az USA között folytatott heves vitáknak, az idei évben ez is megoldódni látszik. Ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kifejezetten optimista nézetei Joe Biden elnök kormányával szemben. Le Maire szerint tavasszal egy multilaterális megállapodás fog hatályba lépni.

Rendkívül bíztató híreknek örvendhetünk, hiszen Janet Yellen nyitott az ötletre, hogy átgondoljuk a nemzetközi adózás állását. Úgy hiszem, jó úton haladunk. Az idén tavasz végére megállapodásra juthatunk az új nemzetközi adórendszerről. Addig is mindent meg fogunk tenni azért, hogy előkészítsük a megállapodáshoz vezető utat” – nyilatkozta. 

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.