Úgy tűnik mégis kriptobarát Janet Yellen, az USA új pénzügyminisztere

Joe Biden hivatalba lépésének első napján a kriptoszektor számára két kedvező döntés is született, ugyanakkor Janet Yellen, az új pénzügyminiszter úgy tűnt, nem szívleli a kriptovalutákat. Most azonban azt állította, hogy a virtuális pénzek a pénzügyi rendszert hatékonyan javíthatják.

Janet Yellen nemrégiben azt állította, hogy a kriptovalutákat „főleg tiltott dolgok finanszírozására használják.” A tegnap közzétett beszámolójában azonban sokkal barátságosabban beszélt a kriptókról. Az nem vitás, hogy Yellen kijelentése valóban rémisztő lehetett a kriptovaluta hívők számára, azt viszont le kell szögeznünk, hogy az új pénzügyminiszter akkor még nem fejtette ki bővebb álláspontját. A nemrégiben nyilvánosságra hozott beszámolója viszont lehetőséget és teret biztosított arra, hogy kifejtse véleményét – ezzel pedig egy teljesen más kép tárul elénk meglátásairól.

A Szenátus Pénzügyi Bizottságának a kérdéseire válaszolva, melyek a kriptovaluták és az új technológiák hátrányairól és előnyeiről, valamint a szabályozások hasznosságáról szólnak, Yellen elmondta, hogy rendkívül „fontosnak tartja, hogy figyelembe vegyük a kriptovaluták és más digitális eszközök előnyeit, valamint azokat az általuk nyújtott lehetőségeket, melyek javíthatják a pénzügyi rendszer hatékonyságát.”

https://twitter.com/jerrybrito/status/1352362241618817029?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1352362241618817029%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F54983%2Fjanet-yellen-clarifies-stance-on-curtailing-cryptocurrency-use

Mégis van remény

Az nem tagadható, hogy Yellen a kriptókat valóban a terrorizmus és a pénzmosás támogatóiként emlegette, viszont a történet itt nem ér véget. Elmondása szerint „alaposan meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet ezen eszközöket a törvényes tevékenységekre használni, és korlátozni hozzájárulásukat az illegális tevékenységekhez.” Ezzel a kijelentésével pedig reményt adott a kriptoszektor számára.

Yellen, aki 2014 és 2018 között a FED elnöke volt és így elég alaposan belelát a FED intézkedéseikbe hozzátette, hogy „ha lehetséges, szorosan együtt kíván működni a FEDDEL, valamint a többi szövetségi bank és értékpapír-szabályozóval annak érdekében, hogy rájöjjön, miként lehetne hatékony szabályozási kereteket létrehozni.

Joe Biden hivatalba lépésével a szövetségi szabályozási folyamat befagyasztást tűzte ki egyik céljául, mellyel rögtön a kriptók támogatói szívébe lopta magát. Az intézkedések azonban egyelőre még nem léptek érvénybe, mivel Ronald Klain, a Fehér Ház új kabinetfőnöke emlékeztetőt adott ki a még nem publikált szabályok visszavonásáról.
Mindenesetre úgy tűnik, Yellen kijelentése mégsem olyan szörnyű, mint ahogy elsőre hangozott, tehát van remény a pozitív változásra.